Karš Ukrainā: vai Putins ir jurisdikcijā, ilgtermiņa plāns Ukrainas atbalstam, Jaungada apšaude un uzbrukumi, triecieni Makijivkai un Doņeckai, militārās piegādes no Francijas...

Britu jurists Džefrijs Naiss, kurš savulaik vadīja tiesas prāvu pret Serbijas bijušo līderi Slobodanu Miloševiču Starptautiskajā krimināltiesā Hāgā, nāca klajā ar paziņojumu. Prokurors uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir jāsauc pie atbildības par kara noziegumiem Ukrainā. Naiss ir pārliecināts, ka jātiesā vadonis Putins, nevis ierindas karavīri. Jurists savu viedokli argumentē ar to, ka tieši valsts pirmā persona dod pavēles šajā karā, sūta armiju kaujas laukā. Naiss nepieļauj domu, ka noziedzīgās darbības fakti (uzbrukumi civilajiem objektiem vai nāvessoda izpilde civiliedzīvotāju vidū) paliek Putinam nezināmi. Prezidents var saņemt informāciju, tāpat kā parastie cilvēki, no pasaules aģentūru ziņām. Džefrijs Naiss pauda izbrīnu par to, ka līdz šim neviens Starptautiskā tribunāla vai Rietumu politiskās elites pārstāvis nav paudis šādu domu. Bijušais prokurors uzskata, ka šāda pieeja var nozīmēt, ka viens no konflikta risināšanas variantiem var ietvert pantu par Krievijas Federācijas prezidenta jurisdikcijas trūkumu. Šāds lēmums, pēc Naisa domām, ir “biedējoša perspektīva, kas pilnībā noliegtu taisnīgumu Ukrainas tautai”.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka nepieciešams izveidot plānu Ukrainas ilgtermiņa atbalstam karā pret Krieviju. Stoltenbergs sacīja, ka konflikts varētu ieilgt, jo Krievija neatsakās no savas idejas par pilnīgu kontroli pār Ukrainu, mobilizē un papildina savu karaspēku ar jauniem spēkiem. “Mēs ļoti labi zinām, ka vairums karu beidzas pie sarunu galdiem. Visticamāk, šādā veidā beigsies arī šis karš, taču mums jāņem vērā, ka tas, ko Ukraina spēs panākt pie šī sarunu galda, ir tieši saistīts ar to, ko Ukraina spēs panākt kaujas laukā,” viņš teica.



Krievijas karaspēks uzbruka Ukrainas galvaspilsētai vecā gada pēdējā dienā. Pēc Ukrainas militārpersonu teiktā, tika izšautas divdesmit raķetes, no kurām divpadsmit tika veiksmīgi notriektas. Jaungada vakarā Kijivai uzbruka Irānā ražotie bezpilota lidaparāti kamikadze. Visus bezpilota lidaparātus veiksmīgi notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, taču notriekto bezpilota lidaparātu atlūzas atkal sabojājušas vairākus civilos objektus, tostarp Ukrainas Nacionālās mākslas nama ēku, kurā parasti Vecgada dienās notiek izrādes bērniem.



Raķešu uzbrukuma rezultātā ievainoti piecdesmit cilvēki, divi gājuši bojā. Jaungada uzrunas laikā Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis uzrunāja krievus, īpaši uzsvērdams: “Jūsu līderis vēlas parādīt, ka viņam aiz muguras kareivji, ka viņš ir priekšgalā. Bet viņš vienkārši slēpjas aiz militārpersonām, aiz raķetēm, aiz savu rezidenču un piļu sienām. Viņš slēpjas aiz jums. Un viņš pats iznīcina jūsu valsti un nākotni. Neviens pasaulē nekad jums nepiedos terorismu. Ukraina nekad nepiedos. Jā, un jūs paši viņam nepiedosiet to visu, ko viņš iznīcina un visus, kurus viņš nogalina.”



Atbilde uz Krievijas uzbrukumiem bija Ukrainas armijas triecieni Makijivkai un Doņeckai. Krievijas puse atzina 89 savu karavīru bojāeju Makijivkā, Ukrainas puse apgalvo, ka bojāgājušo skaits mērāms simtos. Rietumu militārie eksperti uzskata, ka šis uzbrukums bija viena no veiksmīgākajām Ukrainas armijas operācijām visa konflikta laikā. Sākumā Krievijas puses ziņojumos par bojāgājušajiem parādījās termins “mobilizētie”, bet pēc tam tas no tekstiem pazuda. Krievijas eksperti smagos zaudējumus skaidro dažādi. Kāds uzskata, ka mobilizētie pārāk bieži izmantojuši mobilos tālruņus un tādējādi nodevuši savu atrašanās vietu, kāds ir pārliecināts, ka galvenais ir Ukrainas izlūkdienesta panākumi, kāds apsūdz proukrainiskos vietējos iedzīvotājus nodevībā.



Krievijas raķešu apšaudes rezultātā Doņeckas apgabala Družkovkas pilsētā gandrīz pilnībā tika iznīcināta ledus arēna "Altair". Arēna bija hokeja kluba “Donbass” treniņu bāze, to izmantoja arī bērnu sporta skolas treniņiem hokejā un daiļslidošanā. Krievijas ziņojumos šis trieciens tika pasniegts kā liela Ukrainas armijas militārā formējuma iznīcināšana.



Koncerta laikā Dubaijā gruzīnu izcelsmes krievu mūziķis Valērijs Meladze esot atsaucies viena skatītāja saucienam “Slava Ukrainai!” ar vārdiem "Varoņiem slava!". Video nokļuva internetā un izraisīja sašutuma vētru Krievijā. Senatore Jeļena Afanasjeva pieprasīja Meladzem atņemt Krievijas pilsonību, un sabiedriskā organizācija "Tēvzemes aizstāvju armija" vērsās Izmeklēšanas komitejā, pieprasot Meladzi neielaist Krievijā.



Francijas prezidents Emanuels Makrons telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Zeļenski apstiprināja, ka Ukraina saņems vieglos tankus no Francijas, kā arī bruņutransportieri “Bastion”. Volodimirs Zeļenskis savā Twitter pateicās Makronam un rakstīja, ka šīs piegādes "paātrina mūsu uzvaru".



Jau pusgadu turpinās mēģinājumi ieņemt Bahmutas pilsētu. Pilsētas rajonā notiek smagas kaujas. Ukrainas militārpersonas ziņoja, ka kārtējā neveiksmīgā Krievijas armijas uzbrukuma rezultātā tika mēģināts veikt pretuzbrukumu. Cīņa beidzās ar Ukrainas armijas virzību 300 metrus un jaunu pozīciju nodrošināšanu.



Saskaņā ar ziņām no Ukrainas pavēlniecības un avotiem Lielbritānijas izlūkdienestā, Krievijas puse ir spiesta vājināt ofensīvu pret Bahmutu, daļu savu spēku pārvietojot uz Soledāras pilsētu, kas atrodas 15 kilometrus no Bahmutas. Neveiksmes ofensīvā liek Krievijas armijai meklēt jaunus virzienus.



Ukrainas armija apšaudīja komandantūras ēku Vasiļevkas ciemā, Zaporožjes apgabala okupētajā daļā.



Ukrainas militārā izlūkdienesta vadītājs Kirils Budanovs sacīja, ka sagaida jaunus uzbrukumus militārajiem objektiem dziļi Krievijas iekšienē, taču viņš neatzina Ukrainas saistību nedz pagātnē, nedz turpmākajos uzbrukumos.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā izmantota British Broadcasting Corporation (BBC), kā arī Ukrainas, Eiropas Savienības ziņu aģentūru un-LETA informācija un dati. 

Citi raksti