Nedēļa pasaulē

img


Pēc ilgām sarunām un savstarpējas piekāpšanās Turcija paziņoja, ka atbalstīs Zviedrijas iestāšanos NATO. Pēc tam to pašu paziņoja arī Ungārijas pārstāvji. Tādējādi visi šķēršļi ceļā uz Ziemeļatlantijas bloku Zviedrijai ir novērsti. Kavēšanās iemesls bija Turcijas apsūdzības, ka Stokholma atbalsta organizācijas, kuras Ankara uzskata par ekstrēmistiskām. Nu, galvenais piekāpšanās nosacījums bija Zviedrijas pienākums atbalstīt Turcijas iestāšanos Eiropas Savienībā.



Ziemeļkorejā palaista neidentificēta ballistiskā raķete. Phenjanas valdība paziņoja, ka izmēģinājumi bija “piesardzības pasākumi”, reaģējot uz ASV izlūklidmašīnām, kas pārkāpj gaisa telpu. Ziemeļkorejas Nacionālās aizsardzības ministrijas pārstāve sacīja, ka viņas valsts stingri apturēs demarkācijas līnijas pārkāpumus jūrā līdz pat amerikāņu iznīcinātāju iznīcināšanai. Kā atzīst eksperti, attiecības starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju ir sasniegušas “zemāko” punktu pēdējo desmitgažu laikā.



Globālā sasilšana veicina īpaša veida ērču izplatību, kas var inficēt cilvēkus ar Krimas Kongo hemorāģisko drudzi. Iepriekš šī slimība tika konstatēta Āfrikā un Tuvajos Austrumos. Pasaules Veselības organizācija uzskata, ka šis vīruss var izraisīt nākamo pandēmiju. Slimību ir grūti ārstēt, un tās mirstība ir no 15 līdz 35 procentiem. Šobrīd PVO vīrusu iekļāvusi prioritāro patogēnu sarakstā, līdz šim vakcinācijas pret to nav, un ārstēšana ir simptomātiskāka. Galvenās slimības briesmas ir smaga gan ārējā, gan iekšējā asiņošana. Lai izvairītos no inficēšanās, jācenšas izvairīties no saskares ar ērcēm, mežā jāvalkā aizsargtērps un jālieto insektu atbaidīšanas līdzekļi.



Lietuvā tiek izmeklēts incidents ar iespējamu nepubliskas informācijas noplūdi NATO samita organizēšanas un norises laikā. Iespējams, hakeri ieguvuši informāciju par samita drošības pasākumiem, kā arī dažu valstu delegāciju pārvietošanās shēmām. Notiek izmeklēšana.



Polijas ārstu grupa pārbauda bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili veselības stāvokli. Bijušais prezidents šobrīd atrodas apcietinājumā un nesen parādījās tiesas sēdē, no klīnikas, piedaloties video tiešsaistē. Saakašvili novājējušais izskats radījis bažas daudzos Eiropas līderos. Ārsti no Polijas pie bijušā prezidenta tika uzņemti pēc ilgām sarunām ar Gruziju un paliks tur tik ilgi, cik būs nepieciešams detalizētai veselības stāvokļa pārbaudei. Komisijas slēdziens tiks šifrēts, ar to varēs iepazīties tikai Eiropas Savienības valstu vadītāji.



Igaunijas aizsardzības ministrs apstiprināja attīstības plānu 2024.-2027.gadam. Igaunija šajā laika posmā iegādāsies modernos ieročus 1,2 miljardu eiro apmērā. Tiks iegādātas vairākas raķešu palaišanas sistēmas, munīcija gaisa uzbrukumam un līdzekļus manevrējamu formējumu mehanizācijai. Ministrs uzsvēra, ka militāro izdevumu palielināšana ir saistīta ar karu Ukrainā, kas parādīja, kādiem izaicinājumiem valstij jābūt gatavai.



Aviokompānijas “RYANAIR” piloti Beļģijā divas dienas streikoja. Kopumā šajā laikā ir atcelti vairāk nekā 120 reisi. Streika iemesls ir domstarpības starp pilotiem un uzņēmuma administrāciju par pilotu darba samaksas apmēru un atpūtas laiku. Pandēmijas laikā piloti piekrita samazināt algas, lai palīdzētu uzņēmumam pārdzīvot grūtos laikus. Pandēmija ir beigusies, bet pilotu algas nav paaugstinātas. Galvenā streikotāju prasība - atgriezt pirmspandēmijas algu līmeni.



Kļuvuši biežāki delfīnu uzbrukumi cilvēkiem. Incidenti notikuši pie Japānas un Īrijas krastiem. Nāves gadījumu līdz šim nav bijis, taču cilvēki guvuši vidēji smagas traumas: kodumus, lauztas ribas vai ekstremitātes. Šāda jūras dzīvnieku uzvedība var liecināt par barības trūkumu un cīņu ar konkurentiem. Delfīni iepriekš ir uzbrukuši ne tikai cilvēkiem, bet arī citiem jūras dzīvniekiem, kas nav viņu barība.



Alkohola tirdzniecības laika ierobežošana Lietuvas veikalos izraisīja vīriešu mirstības samazināšanos svētdienās un pirmdienās. Šādu paziņojumu izteikuši kaimiņvalsts ārsti. Kopš 2018. gada alkoholu Lietuvā var tirgot tikai no pulksten 10 līdz 20, bet brīvdienās no pulksten 10 līdz 15. Alkoholu tur var iegādāties tie, kuri ir vecāki par 20 gadiem, un ir aizliegta jebkāda alkoholisko produktu reklāma.



Eiropa, Amerika un Ķīna cieš no anormāla karstuma. Dažviet ASV un Ķīnā temperatūra sasniedza 50 grādus pēc Celsija. Karsts ir pat tur, kur temperatūra nekad nav bijusi pārāk augsta, piemēram, Sardīnijā. Visvairāk cieš Dienviditālijas un Spānijas iedzīvotāji. Tur augstā temperatūra izraisa meža ugunsgrēkus. Varas iestādes atver īpašas patversmes bezpajumtniekiem, kā arī ierobežo sabiedrisko pakalpojumu laiku. Meteorologi brīdina, ka augsta temperatūra saglabāsies vēl vismaz divas nedēļas.



Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps nāca klajā ar paziņojumu: viņš varētu tikt arestēts apsūdzībās par nolaidīgu rīcību ar slepeniem dokumentiem, kā arī saistībā ar 2021.gada 6.janvāra notikumiem, kad viņa atbalstītāji iebruka Kapitolija teritorijā, neatzīstot prezidenta vēlēšanu rezultātus, kurās Tramps zaudēja. Pret Trampu, kurš plāno nākamgad vēlreiz kandidēt ASV prezidenta vēlēšanās, notiek vairākas izmeklēšanas. ASV Tieslietu ministrija izmeklē Trampa piekritēju iebrukumu ASV Kapitolijā, Džordžijas štatā tiek izmeklēti Trampa mēģinājumi mainīt 2020.gada prezidenta vēlēšanu rezultātus, savukārt Ņujorkā tiek izmeklēta viņa biznesa prakse.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: ražas novākšana Luhanskā.  REUTERS, Alexander Ermochenko



 Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī  LETA.

Citi raksti