Nedēļa pasaulē

img


Spānija ir izdevusi ASV bijušo Venecuēlas pretizlūkošanas priekšnieku un prezidenta Ugo Čavesa uzticības personu Ugo Karvahalu. Venecuēlas izlūkdienesta darbiniekam ilgu laiku izdevās slēpties no Spānijas tieslietu iestādēm. Viņš dzīvoja parastā dzīvoklī Madridē un vairākus gadus to nepameta. Pat izejot uz sava dzīvokļa balkonu, Karvahals uzlika parūku un pielīmēja ūsas. ASV apsūdz augsta ranga amatpersonu par piedalīšanos narkotiku karteļa darbā un lielas narkotiku kravas nosūtīšanu uz Meksiku tālākai pārsūtīšanai uz ASV. Turklāt Karvahals ir iesaistīts bruņotu grupējumu finansēšanā Kolumbijā, kas ASV atzīti par teroristu organizāciju.



Berlīnes dienvidu priekšpilsētas iedzīvotāji ceturtdien, 20. jūlijā, saņēma neparastu brīdinājumu no tiesībsargājošajām iestādēm. Iedzīvotājiem tika ieteikts neiziet no mājām, ielu tirgotājiem netika ieteikts ierīkot stendus ar produktiem. Izrādījās, ka runa ir par lauvu, kura it kā redzēta Vācijas galvaspilsētas dienvidu priekšpilsētā, tā dzenājusi mežacūku un kādam izdevies to nofilmēt. Tomēr ziņa, ka uz dienvidrietumiem no Berlīnes savvaļā atrastos lauvene, nav apstiprinājušās, piektdien pavēstīja varasiestādes. Policija atcēla trauksmi apvidū, kur tā iepriekš bija izsludināta, jo, izanalizējot video, kurā bija redzams kāds dzīvnieks, eksperti izteikuši pieņēmumu, ka tā varētu būt mežacūka, nevis lauva.



Igaunijā notika mācības ar amerikāņu bumbvedēja piedalīšanos. Mācībās piedalījās Lielbritānijas, Francijas un Rumānijas gaisa spēku kaujas lidmašīnas. ASV gaisa spēku bumbvedēji B-52 Stratofortress spēj pārvadāt gan kodolieročus, gan parastos ieročus, kā arī augstas precizitātes raķetes, bumbvedēja maksimālais lidojuma augstums ir 15 000 metru. Šādas mācības NATO regulāri rīko dažādās pasaules malās, lai uzturētu augstu mijiedarbības līmeni starp bloka valstu gaisa spēkiem un gatavību aizsargāt partnerus uzbrukuma gadījumā.



Korāna apgānīšanas akcija pie Irākas vēstniecības Stokholmā izraisīja asu reakciju daudzās musulmaņu pasaules valstīs. Saūda Arābijas, Irānas, Kataras un citu valstu varas iestādes izteica protestu Zviedrijas diplomātiskajiem pārstāvjiem. Irākas valdība atsauca savu pilnvaroto pārstāvi no Stokholmas un arī izraidīja Zviedrijas vēstnieku no Bagdādes. Zviedrijas valdība asi nosodīja Korāna apgānīšanu.



Pagājušajā piektdienā Tallinas pilsētas centrā manīts lūsis. Dzīvnieks manīts uz kāda restorāna terases, kā arī netālu no dzelzceļa stacijas. Dzīvnieka notveršanā iesaistījās profesionāli mednieki. Visticamāk, lūsis apmaldījies, nobijies un slēpies no cilvēkiem.



Igaunija gatavojas aizliegt anonīmās zvanu priekšapmaksas SIM kartes. Lieta tāda, ka šādas kartes bieži izmanto krāpnieki, turklāt, ja policija saņem atļauju izsekot dažādos noziegumos aizdomās turamo sarunām, šādas kartes šo sankciju ļoti apgrūtina. Likumprojekts tiek nosūtīts starpresoru saskaņošanai. Likuma mērķis: katrs mobilā tālruņa numurs ir jāsaista ar īpašnieka vārdu. Par anonīmo karšu problēmu Igaunijā runā jau desmit gadus, taču risinājums, šķiet, šoreiz tiks rasts.



G20 samitā Indijā neizdevās vienoties par fosilā kurināmā (ogļu, naftas un gāzes) pakāpeniskas pārtraukšanas grafiku. Oglēm - kā "netīrākajām" no visām degvielām, ir ļoti svarīga loma enerģijas nodrošināšanā tādās valstīs kā Indija un Ķīna. Ražotājvalstis (Indonēzija, Krievija, Ķīna, Saūda Arābija un Dienvidāfrika) iebilda pret naftas patēriņa samazināšanos nākamajā desmitgadē.



Saistībā ar ugunsgrēkiem Rodas salā varas iestādes organizēja gan iedzīvotāju, gan tūristu evakuāciju no populārās kūrortsalas. Tā bija visu laiku lielākā ar ugunsgrēkiem saistītā evakuācija, liecina organizācijas, kas iestājas par steidzamu rīcību globālās sasilšanas apkarošanā. Rodā ir 266 ugunsdzēsēji un vairāk nekā četrdesmit speciālās tehnikas vienības. Tomēr ātri atrisināt problēmu nav iespējams. Aizvadītajā nedēļas nogalē gaisa temperatūra pakāpās līdz 43 grādiem.



Pāvests Francisks uzaicināja patriarhu Kirilu tikties vienā no Maskavas lidostām laikā, kad pontifa lidmašīna ceļā uz Mongoliju apstājas, lai uzpildītu degvielu. Tikšanās var notikt 31. augustā vai 4. septembrī. Līdz šim priekšlikums netika komentēts. Pēc kara sākuma Ukrainā pāvests un patriarhs sazinājās, izmantojot ZOOM platformu.



Labējo partiju uzvaras vēlēšanās jau sen vairs nav sensācija. Spānijā labējā Tautas partija saņēma vislielāko balsu skaitu, taču ar to nepietiek, lai izveidotu valdību. Pat ja uzvarētāji izveidos koalīciju ar galēji labējo Vox, viņi nevarēs paļauties uz vairākumu parlamentā. Priekšā garas un smagas sarunas ar centristiem un kreisajām partijām. Procesu sarežģī fakts, ka priekšvēlēšanu drudzī politiskie oponenti neskopojās ar viens otram adresētiem epitetiem, un Vox partija neslēpj simpātijas pret Franko režīmu.



Astronomi visā pasaulē turpina cieši uzraudzīt asteroīdu Dimorph, kurā ietriecās NASA kosmosa kuģis, kas tika izveidots īpaši šim nolūkam. Kosmosa aģentūra uz Zemei drošā asteroīda izmēģināja iespēju nepieciešamības gadījumā iznīcināt planētai bīstamus objektus. Eksperiments bija veiksmīgs, objektu izdevās izkustināt no orbītas un no tā tika nolauzti daudzi nelieli fragmenti, kas kļuva par Dimorph pavadoņiem.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: Krievijas armijas raķešu uzbrukuma sekas Odesā. AFP, Oleksandr Gimanov



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī  LETA.

Citi raksti