Nedēļa pasaulē

img

Brazīlijā augusta sākumā notika policijas reidi, kuru mērķis bija apkarot narkotiku kontrabandu. Reidu rezultātā sadursmēs gāja bojā vismaz 43 cilvēki. Atsavināti 385 kilogrami narkotiku un ieroči. Šī ir otrā masu akcija, kas notika valstī. Šā gada martā konfiscētas 17 tonnas kokaīna un konfiscēta manta 80 miljonu eiro vērtībā. Operāciju kritizēja Brazīlijas Tieslietu ministrija, kā arī dažas cilvēktiesību organizācijas. Policija apsūdzēta par nepamatotu brutalitāti, un tieslietu ministrs sacīja, ka, viņaprāt, policijas reakcija nešķiet samērīga ar noziegumiem. Šī nav pirmā šāda apsūdzība pret Brazīlijas policiju. Pagājušajā gadā vien policisti reidu un citu operāciju laikā nošāvuši 6429 cilvēkus.



Daudzās valstīs par teroristu grupējumu atzītais džihādistu grupējums "Islāma valsts" paziņojis par sava līdera nāvi. Teroristu līdera pienākumus pārņēmis jauns vadītājs. Tas ir kļuvis par trešo pēdējā gada laikā. Iepriekšējos divus izsekoja un iznīcināja NATO valstu specdienesti.



Demokrātiski ievēlētais Nigēras prezidents Mohameds Bazums vērsās pēc palīdzības pie ASV un pasaules sabiedrības. Valstī notiek valsts apvērsuma mēģinājums. Jau 26. jūlijā leģitīmo valsts vadītāju aizturēja viņa paša apsargi. Tagad Bazums ir arestēts un dēvē sevi par ķīlnieku. Nigēras prezidents sacīja, ka militārās huntas nākšana pie varas viņa valstī apdraud stabilitāti visā reģionā, uzsverot, ka tieši Nigēra bija demokrātijas un stingras cilvēktiesību ievērošanas sala.



Neskatoties uz to, ka ASV politiķiem izdevās panākt vienošanos un izvairīties no defolta, viena no vadošajām reitingu aģentūrām Fitch samazināja ASV kredītreitingu no augstākā (AAA) līdz uzticamam (AA+). Lēmums izraisīja sašutumu ASV valdībā, neskatoties uz to, ka vērtspapīru tirgus nereaģēja uz reitinga pazemināšanu. Neskatoties uz visām iekšējām ekonomikas problēmām ar valsts parādu, valsts ekonomika aug un pat pārspēj prognozēto izaugsmi. Tagad ar augstāko vērtējumu var lepoties Austrālija, Vācija, Dānija, Kanāda, Luksemburga, Nīderlande, Norvēģija, Singapūra, Šveice un Zviedrija.



Vācijā notiek asas diskusijas par Vācijas galēji labējās partijas "Alternative für Deutschland" ("Alternatīva Vācijai", "AfD") līdzdalības iespēju Vācijas valdībā. Partija pirmo reizi uzvarēja pašvaldību vēlēšanās kādā no rajoniem, taču tās atbalstītāju skaits nepārtraukti pieaug, kas satrauc ne tikai politiķus, bet arī ierindas iedzīvotājus. Partija “Alternatīva Vācijai” atrodas Vācijas specdienestu uzraudzībā, kuriem ir aizdomas par ekstrēmisma organizēšanu. Līdz šim lielākā daļa Vācijas iedzīvotāju, kā liecina aptaujas, ir pret “Alternatīvas” dalību valdības darbā, taču daži ietekmīgi politiķi pieļauj sadarbības iespēju ar partiju pašvaldību darbā.



Ekologi ceļ trauksmi, pasaules okeāna temperatūra turpina celties. Augusta sākumā tika fiksēts rekords - +20,96 grādi. Tas ir augstākais rādītājs novērojumu vēsturē. Vietām temperatūra bija pat augstāka – +38 grādi. Katru gadu pasaules okeāni "sasilst" par grāda simtdaļu. Šīs globālās sasilšanas sekas var būt katastrofālas cilvēcei, brīdina zinātnieki.



Lietuvā vecāki mēģināja nolaupīt savus trīs bērnus no bērnu labklājības centra “Pastogė” Lietuvā un izvest no valsts. 5, 7 un 9 gadus vecie bērni Kauņā no bērnu labklājības centra tika nolaupīti 18. jūlijā. Tā dēvētie “suverēni”, par kuriem sevi deklarē laulātie, kuri nolaupīja savus bērnus no valsts pagaidu aprūpes, vadās no pretvalstiskas ekstrēmistiskas ideoloģijas, kas noliedz valsts leģitimitāti. Personas, kas pasludinājušās par “suverēnām”, neatzīst valsts institūciju lēmumus un ir pārliecinātas, ka tās var nepildīt tiesību aktos noteiktos pilsoņu pienākumus,” ziņo Lietuvas Valsts sociālais dienests. Vecāki mēģināja bērnus nogādāt Baltkrievijā, taču mēģinājumu apturēja Lietuvas robežsargi. Vecāki ir aizturēti, bērni atgriezušies audžuģimenes iestādē, ar bērniem strādā psihologi.



Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs (António Guterres) uzstājās ar runu, kas tika nolasīta 78. ceremonijā, kas bija veltīta Hirosimas atombumbu sprādziena upuru piemiņai. Vēstījumā Gutērrešs saka, ka pasaule atkal atrodas uz kodolkara sliekšņa, ka atkal skan kodolkara bungas. Pieaug neuzticēšanās un nesaskaņas. Atkal ir parādījusies kodolkara ēna, kas aukstā kara laikā pārklāja pasauli. Un dažas valstis atkal neapdomīgi žvadzina kodolkara zobenu, draudot izmantot šo iznīcināšanas līdzekli, uzsvērts vēstījumā.



Slovēnija pēc ilgstošām lietavām piedzīvo spēcīgu plūdu sekas. Stihijas radītie zaudējumi ir pusmiljards eiro. Valsts lūdza ES un NATO palīdzību speciālā aprīkojuma, kā arī saliekamo tiltu nodrošināšanā. Plūdos un zemes nogruvumos jau gājuši bojā vismaz 6 cilvēki.



Vienā no Turcijas ostām Marmora jūras krastā notika sprādziens tvertnēs, uzglabāšanas cilindros. Kā vēsta Turcijas ziņu aģentūras, sprādziens noticis, pārvietojot kviešus no kuģa uz glabātavu. Sākotnējā izmeklēšana liecina, ka sprādzienu izraisīja "kviešu putekļu saspiešana”. Notikušā apstākļi tiek noskaidroti.



Spānija un Portugāle atkal cieš no ārkārtējā karstuma izraisītiem ugunsgrēkiem. Cīņā ar stihiju tika nosūtīti tūkstošiem ugunsdzēsēju, kā arī speciālā aviācija. Varas iestādēm ir jāevakuē veseli ciemi, kā arī kūrorti. Spānijā šogad meža ugunsgrēki iznīcinājuši aptuveni 70 000 hektāru meža un krūmāju.



Ziemeļīrijā visu policistu personas dati nejauši tika publicēti internetā. Runa ir tikai par uzvārdiem un iniciāļiem, taču arī šajā gadījumā pastāv potenciāls risks dažiem tiesībsargājošajiem darbiniekiem. Datu fails tika izņemts no publiskā domēna pēc divarpus stundām.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: Kijiva, piemineklis Mātei-dzimtenei. EPA, Sergey DOLZHENKO



 Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī  LETA.

Citi raksti