Ar personību uz parka soliņa

img

2020. gada 1. augustā, Aglonā tika atvērts Pasta un informācijas muzejs. Zīmīgi tas, ka saturiski valstiskas nozīmes muzejs savas durvis vēra ne Rīgā vai tās tuvumā, bet Latgalē, Aglonā. Ņemot vērā apstākļus, ka muzeja idejas autore Elizabete Viļuma-Gražule pati ir no Aglonas, pamatojums šādai izvēlei ir pašsaprotams. Dzīves biedram Arturam Gražulim atbrīvojas telpas, kurās iepriekš vadīts mēbeļu bizness. Pēc triju gadu kopīga darba, muzeja apmeklētāji, caur radoši saturisku prizmu iepazīstas ar tik interesantu tematu - pasta un informācijas izplatīšanas vēsturi Latvijā un pasaulē.

Man muzeja atklāšanā personīgi bija tas gods izbaudīt muzeja pirmatklāšanas gaisotni un garšu. Taču vēl vairāk gandarīja šī tikšanās ar iespēju atklāt Elizabeti kā personību. Reiz ieminējos, ka vajadzētu kādu interviju, uz ko Elizabete ar humoru atsmēja - “Gan jau, Dievs apgaismos prātu, varbūt sadūšošos intervijai. Parkus solās Covid -19 apstākļos neslēgt, gan saskriesimies”. Tā parka soliņi palika, gaidot atbilstošu laiku sarunai.



Satieku Elizabeti Rīgā, jo Rīgas centra ielās viņa ir bieži pamanāma. Te vienā iestādē jānokārto lietas, te citā. Vienmēr smaidoša, enerģijas pilna un vienmēr kustībā. Lai arī pēc muzeja atklāšanas esam saskrējušās, šoreiz nosmēju, ka parka soliņš gaida. Kāpēc gan ne, atbild Elizabete un ir uzmanības pilna. 



Kā sokas Pasta un informācijas muzeja darbā?



Pēc muzeja atklāšanas bija ļoti liela interese. Cilvēkiem vārds “pasts” asociējas ar ļoti šauru tematu. Pēc muzeja pameklējuma daudzi ir pārsteigti un atzīst, ka vārds "pasts" tagad ir guvis pavisam citu nokrāsu. Tieši šī gūtā pārsteiguma momenta dēļ bija vērts degt muzeja izveidē. Mūsdienu cilvēku ir ļoti grūti pārsteigt. Bet mums tas izdevās. Jau septembra mēnesī bija pieteiktas ekskursijas līdz pat 2021. februārim, taču oktobris un ārkārtas situācija valstī ieviesa savas korekcijas. 



Ingrīda PUNKA



Autores foto



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.11
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv