Par Aulejas “Birztaliņām” un viņu saimniekiem

img

Jaukā, pavasarīgā dienā mēs viesojāmies zemnieku saimniecības “Birztaliņas” mājās. Z/S “Birztaliņas” un to saimniece Gita Konošonoka ir labi pazīstama mūsu novada ļaudīm, it sevišķi zemniekiem. Viņa ir cilvēks ar lielu, jo lielu enerģiju, darba gribu un visam pāri - sirsnību un atklātību. Bez liekiem jautājumiem, vaļsirdīgi jau pirmajos tikšanās mirkļos izstāstīja par savām zemnieces, zemnieku saimniecības īpašnieces darba gaitām. Savu saimniekošanu ir sākusi vecāku mājās Aulejas pagasta “Kalvīšos”. Saimniecības bizness sākts ar 12 slaucamām govīm. Turpinājumā tika audzētas sivēnmātes, bekoni, arī aitu bijis dižens ganāmpulks, bet nu jau 17 gadus stabili ir mainījies lopkopības virziens - noteikti un pa īstam - gaļas lopi. Šobrīd to saimniecībā ir 170. Kopā tiek apsaimniekoti 260 ha zemes. Lielākoties zeme ir nomas, jo zemnieku saimniecība “Birztaliņas” tika izveidota mazliet ar nokavēšanos, kad zeme, jau sadalīta un privatizēta citām saimniecībām.

Z/S “Birztaliņas” kopā ar mammu Gitu saimnieko arī dēls Artis un vedekla Iluta. Saimniecība ir bioloģiska, tāpēc arī jāsastopas ar daudziem ierobežojumiem, bet neskatoties ne uz ko, saimniekiem ir grandiozi nākotnes plāni - gribētos attīstīt arī gaļas pārstrādi. Telpas jau ir padomā, tās tikai jāpilnveido. Protams, uztrauc gaļas noiets Latgalē. Šeit cilvēkiem nav cieņā liellopu gaļa, arī vietējo pirktspēja ir diezgan zema.



Plānos ir arī ganāmpulka paplašināšana un dzīves apstākļu uzlabošana. Šobrīd lielais ganāmpulks ir sadalīts trijos mazākos ganāmpulkos (bariņos). Vienam ganāmpulkam ir ziemas novietne, labi dzīvošanas, lopu nešanās apstākļi, nav dubļu, sniega kupenu ziemā, bet diviem ganāmpulkiem tas vēl jāierīko. Bet, redzot jauno saimnieku darba gribu, uzņēmību, optimismu, tieksmi pretī jauninājumiem, tas noteikti tiks panākts. 



Janīna UNGURE 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.16
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv