Dziedošā Līga

img

Kad līgo pļavas, lauki un vītero putni, nevarējām neapciemot kādu Līgu. Ceļš mūs aizveda pie ļoti jaukas, atvērtas, dziedošas Līgas. Viņas dzīves ceļš ir kā krāsaini ziedoša pļava - dažreiz pielijusi smagām rases lāsēm, ar pakalniem un ielejām. Tomēr katra dzīves taciņa vijusies kalnup un sasniegusi virsotni.

Līga Gabrāne dzimusi Balvos, bet vecāku dzimtā vieta ir Račeva, Asūnes pagastā. Mamma nākusi no daudzbērnu ģimenes, bet tēva atmiņas par bērnību ir ļoti sāpīgas. Tās pavadījušas viņu visu dzīvi. Tēva tēvs - Līgas vectēvs bija izvests uz Sibīriju un tur tika nošauts, tāpēc Līgas tētis bija vienīgais bērns ģimenē. Vienmēr patriotiski noskaņots, darbojās “Daugavas Vanagu” biedrībā, Atmodas laikā piedalījies barikādēs un bijis īsts patriots.



Kāpēc Līga? Viņa ir dzimusi pašā ziedu laikā, pirms Jāņiem. Tāpēc vecāki devuši meitai šo skanīgo latvisko vārdu. Jau no pašas bērnības Līga ir draugos ar dziesmu un deju, vienmēr aktīva, enerģijas pilna.



Dzīvojot Balvos, Līgai bija daudz draugu. Kopā ar klasesbiedriem tika svinēti Līgo svētki. Arī tētis atbalstīja kopējas saiešanas.



Līgas bērnība pagāja daudznacionālā vidē. Piecstāvu mājā, kur Līga dzīvoja, kāpņu telpas kaimiņi pārsvarā bija cittautieši (vācieši, moldāvi, ukraiņi). Taču Līgo svētkus pie ezera ar Līgo dziesmām svinēja visi kopā. [...]



Janīna UNGURE



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.25
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv