Marijas ceriņu dārzs

img

Mūsu klusajā Krāslaviņā ir cilvēki, ar kuriem satikšanās ir prieks un saruna - kā balzams dvēselei. Tāda ir arī Marija Ose, ar kuru sadarbojamies jau vairāk nekā desmit gadus. Uz mūžu atmiņā palikuši Marijas iecerētie un īstenotie pasākumi. Toreiz Krāslavas rajona galvenā speciāliste pirmrindas pieredzes jautājumos bija sava darba uzdevumu augstumos.

Cik daudz bija tuvu un tālāku pieredzes apmaiņas braucienu, lai skatītu izcilus sasniegumus laukos un lopkopības kompleksos, kā arī tradicionālie agronomu, lopkopības speciālistu, inženieru vakari... Ar neiztrūkstošu Latvijas teātra un kino zvaigžņu piedalīšanos! Jauno lauksaimniecības speciālistu salidojumi - rūpes par kadriem, kā toreiz teica -  uz kuriem viss balstās. Lauksaimniecības akadēmijas un tehnikumu absolventi, saņemot norīkojumu darbam Latgalē, neskuma, jo zināja, ka par viņiem te parūpēsies. Strauja karjeras izaugsme bija Krāslavas fenomens! Mūsu rajons nekad nav bijis slavens ar līdzeniem laukiem un bagātām augsnēm, taču pārņemt lauksaimniecības pieredzi šurp ieradās kolēģi arī no tālienes. Vārdu sakot, mūsu Marija - organizatore, kādu vēl pameklēt.



Šajā pavasarī nejauši ierunājos par ceriņiem, un Marija atzinās, ka viņas vasarnīcu rotā apbrīnojams ceriņu dzīvžogs. Kā gan lai neuzprasās ciemos ar fotoaparātu uz vasarnīcu paradīzi pie Zirga ezera? Ceriņi pilnziedā - neaprakstāma maģija. Sirsnīgā sarunā ziedu valstības saimniece pasūkstījās par laika ātro skrējienu. Pagājuši vairāk nekā četri gadu desmiti kopš viņa kopā ar savu Ārendu sāka šeit iekopt  krūmiem aizaugušo lauku, savām rokām uzcēla vasaras namiņu. Ar viesu istabām otrajā stāvā. Vispirms sertificētie agronomi ķērās pie apzaļumošanas. Tālajā Dobelē tika pie četrām ceriņu šķirnēm, laiks apliecinājis: labāka dzīvžoga nav. Par prieku sev, kā arī garāmgājējiem un garāmbraucējiem par prieku. Labs piemērs ir arī lipīgs. Tagad mūsu apkaimes lielākā vasarnīcu pilsētiņa no agra pavasara līdz rudenim slīkst ziedos un zaļumos.



Kā saka, āķis lūpā. [..]



Aleksejs GONČAROVS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.24



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv