Es esmu rītdiena vai kāda diena nākotnē, kuru es veidoju šodien. Un es esmu šodiena, kuru es veidoju vakar vai kādu dienu pirms tam ( Džeims Džoiss, īru rakstnieks)

No 24. - 26. februārim Ķīpsalā, Rīgā, notika izglītības izstāde “Skola 2017”. Šogad šī izstāde bija plaši pārstāvēta, pat bija augstskolas no Austrālijas. Valsts izglītības attīstības aģentūra piedāvāja tikties ar karjeras konsultantiem tiem jauniešiem, kuri pašlaik atrodas pārdomās par nākotnes profesiju. Apmeklētāji varēja praktiski darboties augstskolu stendos: izmēģināt 3D skeneri, 3D printeri un 3D pildspalvu, proti, tehnoloģijas, kas tuvā nākotnē ienāks mūsu skolās.

Savās pārdomās pēc apmeklējuma dalās daži skolēni. Kristīne Andžāne (Dagdas vidusskolas 11. klases skolniece): “Tā bija unikāla iespēja veidot ieskatu dažādu universitāšu studentu mācību un ikdienas dzīvē. Studenti bija ļoti atsaucīgi. Bija iespēja pārbaudīt sevi medmāsas, ķirurga un zobārsta jomā.” Labprāt savā redzējumā dalījās arī Dagdas vidusskolas skolnieces Samanta Bitte, Laura Daniļeviča un Liāna Pauliņa: “Apmeklējot izstādi, mēs parunājām ar pašiem studentiem, kuri paši mācās, līdz ar to bija iespēja uzzināt visu no viņu skatupunkta. Atklājām sev daudzus izvēlētās profesijas pienākumus, priekšrocības un trūkumus.”



Laikam ir jāapgāž uzskats, ka, sēžot uz krāsns, profesiju neapgūsi. Tā kā mūsdienu pasaule strauji mainās, arvien vairāk rodas jaunas profesijas, citas savukārt izzūd. Piedāvāju iepazīties ar dažiem Labklājības ministrijas datiem. Darba tirgū ir pieprasījums pēc elastīgiem un kompetentiem darbiniekiem, kas gatavi vienlaikus veikt vairāku amatu pienākumus, kuriem papildus profesijas specifiskajām nepieciešamajām zināšanām piemīt arī kāda no pamata kompetencēm, piemēram, svešvalodu zināšanas. Aizvien straujāk pieaugs pieprasījums pēc augstas kvalifikācijas speciālistiem. Sagaidāms, ka profesiju griezumā pieprasījums palielināsies pēc zinātnes un inženierzinātņu speciālistiem, kā arī IKT jomas speciālistiem. Pieprasījums pieaugs arī pēc komercdarbības un pārvaldes speciālistiem, kā arī juridisko, sociālo un kultūras lietu speciālistiem. Augs arī pieprasījums pēc vidējās kvalifikācijas profesiju speciālistiem, galvenokārt apstrādes rūpniecībā. Kā būtiskākās profesijas, pēc kurām pieaugs pieprasījums, ir elektrisko un elektronisko iekārtu strādnieki, mašīnbūves un tām radniecīgu jomu strādnieki, kā arī pārtikas produktu pārstrādes un kokapstrādes strādnieki. Tajā pašā laikā mazināsies pieprasījums pēc lauksaimniecības darbiniekiem.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 18 (03.03.2017.)