Skatuves runas mākslas konkurss

Cilvēkiem piemīt unikāla spēja - runāt. To realizējam ar valodas palīdzību. Valodas galvenā funkcija ir informācijas un domu apmaiņa. Pasaulē ir vairāk nekā 7000 dzīvo valodu. Neatkarīgi no tā, kurā no pasaules valodām runājam, mēs to darām, lai izklāstītu par savām vajadzībām, emocijām, pārdzīvojumiem; paustu savu viedokli.

Reizēm runājam tāpat vien… Runāšana rada iespaidu par cilvēku, tāpēc ir svarīgi ko un kā mēs runājam. Nereti var dzirdēt cilvēkus sakām: “Viņš (vai viņa) nu gan prot skaisti runāt!” vai “Viņam ir tik skaista valoda!”



Kas ir skaista valoda? Vairums atbildētu, ka tā ir dzimtā valoda. Taisnība gan! Katram cilvēkam vistuvākā un uztveramākā ir sava valoda, kurā viņš runā kopš dzimšanas. Mēdz teikt, ka tas, kurš māk skaisti runāt, spēj valdīt pār cilvēku sirdīm un ausīm. Kā tas ir - skaisti runāt? Tā ir smalka lieta. To veido ritmiska, plūstoša runa ar loģiski veidotiem, uztveramiem teikumiem. Svarīgs ir izmantotais vārdu krājums, dikcija un izruna. Nav mazsvarīga arī sejas mīmika un žesti. Ir virkne nosacījumu un ieteikumu, kā iemācīties skaisti runāt. Publiskas uzstāšanās pamatu pamats ir prasme runāt. Aktieri, pasākumu vadītāji, deputāti, skolotāji un daudzu citu profesiju pārstāvji savā darba ikdienā izmanto šīs prasmes. Ar vārdu var panākt ļoti daudz.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 22 (17.03.2017.)