Viss sākas ar sapni

“Nepiedzimsti skaists, bet piedzimsti laimīgs”, tā vēsta tautas gudrība. Cik bieži cilvēka sejā atspoguļojas viņa iekšējā pasaule! Un, ja ārējais pievilcīgums tiek papildināts ar dvēseles bagātību un harmoniju, tad rodas brīnums.
Devītās klases skolniece Elza Vagale ir Krāslavas pamatskolas lepnums. Atzīmes nav zemākas par deviņi – daiļrunīgs darbaspēju un mērķtiecības rādītājs. Jau tagad Elza skaidri zina, ka savu nākotni saistīs ar informātiku vai bioloģiju. Slāpes pēc zināšanām virza viņu pastāvīgi celt eksāmenu latiņu. Šogad vien viņa ieguva 2. vietu republikas bioloģijas olimpiādē un vēl cienīgi sacentās ar labākajiem Latvijas skolēniem matemātikā un literatūrā. Tā ir skaidra izpratne par dzīves vērtībām, kad izglītība ir bagātība, bet atslēga tam ir strādīgums.

Aiz muguras palikušas gaitas mūzikas un mākslas skolās, harmoniskas personības formēšanas faktori. Brīvajā laikā Elzai patīk zīmēt un spēlēt klavieres, tas sagādā viņai prieku. No šejienes agrīnā teātra, operas mīlestība... Trešā aizraušanās – grāmatu lasīšana. Pašlaik viņu aizrauj mūsdienu romāni, ir arī mīļākie darbi: “Starp mums, meitenēm, runājot…” un “Tikšanās laiks”. Kā vairums vienaudžu, Elza pavada laiku arī vispasaules tīmeklī. Ļoti patīk saņemt “karstākās” ziņas un sazināties, tai skaitā arī ar ārzemju draugiem. Un vēl viņai patīk ceļot: viesojusies Vācijā, Dānijā, Polijā, Lietuvā, Igaunijā. Katrs ārzemju brauciens paplašina redzesloku.



Savu nākotni Elza saskata lielā pilsētā, kur ir plašākas jaunatnes brīvā laika pavadīšanas iespējas. Diemžēl Krāslavā ne pārāk rūpējas par jauniešu vaļasbrīžiem, tāpēc nākas braukt uz citām pilsētām: Daugavpili, Rīgu, Valmieru… Tikai ne vienmēr vēlmes sakrīt ar iespējām. Gribētos skatīties jaunas filmas mūsdienīgā kinoteātrī, taču…



Īsa saruna un pārliecība: strādīgums palīdz atklāties talantam. Elza, lai piepildās visas Tavas ieceres!



Aleksejs GONČAROVS