Skatuviskās runas un mazo teatrālo formu konkurss: otrā kārta Preiļos

4. aprīlī mūsu novada labākie daiļlasītāji un aktieri devās uz Preiļu Valsts ģimnāziju, lai piedalītos konkursa reģionālajā kārtā. Lielajā autobusā sapulcējās skolēni un skolotāji no Krāslavas Valsts ģimnāzijas, “Varavīksnes” vidusskolas, Krāslavas pamatskolas, Indras pamatskolas. Trīs teātra kolektīvi (“Aina” un “Nerrs” no “Varavīksnes” vidusskolas, “Vārna” no Valsts ģimnāzijas) un septiņi daiļlasītāji (Emīls Grišāns, Madara Ērika Daniļeviča, Alīna Valtere (Krāslavas pamatskola), Evelīna Krista Sitnika, Paula Peipiņa (Valsts ģimnāzija), Jurģis Jākobsons (Indras pamatskola), Iļja Gavrikovs (“Varavīksnes” vidusskola) bija cerību pilni, paredzot smagu radošo konkurenci.

Reģionālās skates programmā bija pieteiktas sešas teatrālās kompozīcijas (iekļaujot definīcijā “mazās formas”, kas tiek atšifrētas kā literārās kompozīcijas, mini izrādes, skeči utt.). Krāslavas kolektīvi veidoja pusi no reģionālās skates teatrālās programmas. Savus darbus parādīja arī “teatrāļi” no Medumiem, Ilūkstes un Daugavpils. Teātra uzvedumi bija ļoti dažādi, savdabīgi, katrs interesants savā veidā. Noskatoties visas “mazās formas”, žūrija devās apspriesties.



Šogad reģionālo daiļlasītāju un aktieru konkursu vērtēja teātra un kino aktieris Māris Andersons, režisore un pedagoģe Dace Liepniece, kā arī Valsts izglītības satura centra vecākā referente Dace Jurka. Pēc neilga pārtraukuma žūrija atgriezās zālē. Dace Liepniece visiem pateicās par dalību, novēlēja turpmākus radošos panākumus, jaunas uzvaras un meistarības pilnveidošanu, bet Māris Andersons bija bargs – kritizēja visus uzreiz, neiedziļinoties sīkumos, nenosaucot kolektīvus, nosūrojās, ka visus izrādītos darbus var nosaukt tikai par “skicēm”, kuras prasa nopietnu darbu, izteica cerības, ka nākotnē izrādīto “mazo formu” līmenis būs daudz augstāks. Savas skarbās uzrunas beigās aktieris paziņoja, ka visiem konkursa dalībniekiem žūrija “piesprieda” trešās pakāpes diplomus, kas kaut kādā mērā nedaudz izlīdzināja situāciju zālē (neizšķirts, tad neizšķirts).



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 29 (11.04.2017.)