“Divas dienas bez interneta”

img

Tradicionālais Krāslavas Varavīksnes vidusskolas vecāko klašu audzēkņu forums “Divas dienas bez interneta” jau ne pirmo reizi norisinājās tāda paša nosaukuma jauniešu projekta, ko atbalsta Krāslavas novada dome, ietvaros. Šogad forums notika 3.-4. septembrī Kaplavas ciematā, un tajā piedalījās apmēram 70 dalībnieki.

Forums sākās plkst. 16.00 pirmajā mācību dienā Kaplavas Tautas nama zālē. Pēc darba plāna un vienoto noteikumu (zelta likumu) apspriešanas skolēni devās pildīt pirmo radošo uzdevumu – uztaisīt klases selfiju. 10., 11. un 12. klašu skolēniem bija jāizveido viens vai vairāki pašfoto, izmantojot visu savu radošo potenciālu, kā arī visas iespējas, kuras Kaplava piedāvāja saviem viesiem. Un iespēju bija daudz. Kaplava priecēja ar krāsainām puķu dobēm, puķu dārziņiem un “alpu kalniņiem”. Fotogrāfijas sanāca patiešām radošas un neparastas. Pēc foto šedevru prezentācijas sākās spēle, kas ļāva “izmērīt” ksenofobijas un aizspriedumu apmēru dalībnieku vidū – “Vienas kupejas pasažieri”. Sadalījušies grupās pa 5-6 cilvēkiem, vecāko klašu audzēkņi saņēma iespējamo ceļabiedru sarakstu, un viņiem bija jāizvēlas, ar kuriem no tiem viņi gribētu atrasties vienā kupejā, bet ar kuriem ne.



Grupai bija jārod vienots secinājums, bet pēc tam, kad grupas atkal apvienojās klasēs, pēc diskusijas bija jāizveido kopējs “vēlamo” un “nevēlamo” ceļabiedru saraksts. Spēles beigās dalībnieki pamatoja savu izvēli, bet spēles noslēgumā bija jāmēģina aizstāvēt tos, kurus ierakstīja “nevēlamo” sarakstā. Saraksts sastāvēja no 12 pozīcijām, tajā bija gan Šveices baņķieris, gan angļu futbola līdzjutējs, gan nelegālais emigrants no Pakistānas, gan akls akordeonists… Spēles rezultāti vecāko klašu audzēkņiem lika daudz par ko aizdomāties. Pēc gardām un sātīgām vakariņām foruma dalībnieki devās uz sporta sacensībām. Sporta skolotāji sportistiem bija sagatavojuši trīs dažādas iespējas: dārts (šautriņu mešana), jautrais futbols (kompleksā spēle, kurā tika iekļauti futbola un mākslas vingrošanas elementi), kā arī šaušana no pneimatiskās šautenes (par to īpašs paldies Sergejam Švedam, kurš nodrošināja šo sporta pasākuma daļu). Pēc sporta sacensībām Varavīksnes vidusskolas audzēkņi devās uz īpašām nodarbībām ar skolas psihologu “Konflikti un to pārvarēšanas veidi”; saruna izvērsās atklāta un interesanta. Pirmo kongresa dienu noslēdza foruma dalībnieku tikšanās ar jauno sporta skolotāju Dmitriju Silovu.



Otrā diena “bez interneta” pamatā bija veltīta skolas pašpārvaldes vēlēšanām un kandidātu izvirzīšanai. Protams, neiztika arī bez radošā uzdevuma. Šoreiz dalībniekiem bija jāuzņem neliels reklāmas video par Kaplavu, kas varētu piesaistīt tūristus šim ciematam. Visi trīs darbi bija neparasti aizkustinoši un profesionāli. Par labāko tika atzīts 12. klases klips, pēc saskaņošanas ar Kaplavas pagasta administrāciju to drīz varēs noskatīties internetā.



Skolas pašpārvaldes jauno sastāvu izvēlēties bija samērā vienkārši, bet parlamenta vadības apstiprināšanai pagāja diezgan ilgs laiks. Rezultāti šādi: prezidente – Valērija Dubova, spīkeris – Konstantīns Kazlauskis, sekretārs – Aleksejs Karolis. “Divas dienas bez interneta” noslēdzās ar 10. klases skolēnu iesvētīšanu un foruma rezultātu apkopošanu.



Krāslavas Varavīksnes vidusskolas audzēkņi sirsnīgi pateicas Kaplavas pagasta iedzīvotājiem, kuri bija ļoti viesmīlīgi, kā arī Krāslavas novada domei par finansiālo atbalstu.



Andrejs JAKUBOVSKIS