Lieldienu dāvanas Poļu skolā

img

Nedēļu pirms Lieldienu svētkiem 12. aprīlī grāfu Plāteru vārdā nosaukto Krāslavas Poļu skolu apmeklēja Polijas armijas pārstāvji. Kristus augšāmcelšanās gaidīšana ir laiks savu dvēseļu, ķermeņu un mājokļu attīrīšanai. Viss sākas ar piedošanu, kad cilvēki patiesi lūdz piedošanu par savu ļaunprātību, tiem, kurus viņi ir aizvainojuši. Tad seko Pūpolsvētdiena un Zaļā ceturtdiena. Tādējādi cilvēki cenšas sakārtot savu dvēseli un, protams, savu mājokli.

Pēc tradīcijas Zaļajā ceturtdienā visi attīra savus ķermeņus un mājas, gaidot Lieldienu svētkus. Sendienās visi ceturtdien pirms Lieldienām kurināja pirti, gāja mazgāties, sakārtoja māju,  sarūpēja labākos traukus, bet svētdienas dienā klāja svētku galdu. Beidzoties gavēnim tradicionālo ēdienu vidū,  bija vārītas, krāsotas olas, Lieldienu kuliči, maize, sāls, vīns un dažādi gaļas ēdieni. Vakarā visi pulcējās kopā ar ģimenēm lai dziedātu Lieldienu dziesmas par Kristus Pestītāja augšāmcelšanos. Tradicionāli tos, kuri nāca dziedāt Lieldienu dziesmas, apdāvināja ar krāsotām olām un saldumiem, kā arī aicināja viesus pie galda. 



Tā kā katoļu reliģijā ļoti svarīga ir tīrība ne tikai dvēselē, bet arī mājā, Polijas militārā kontingenta Latvijā IV maiņas karavīri Lieldienu priekšvakarā Krāslavas poļu skolai atveda praktiskas dāvanas. Vairākas daudzbērnu ģimenes saņēma dāvanas, kurās bija pārtikas produkti, saldumi un apaļi, veļas pulveris, dažādas saimniecības preces – viss nepieciešamais, lai Lieldienu svētkos sakoptu savu māju, bet pēc tam uzklātu svētku galdu. Karaspēka pārstāvji apsveica Polijas skolu ar gaidāmajiem svētkiem. Tas bija lielisks labdarības piemērs bērniem, piemērs, kā pabeigt lielā gavēņa nedēļu, un kā saglabāt gadsimtu tradīcijas. 



Lieldienu svētki ir ne tikai gards ēdiens uz galda, krāsotas olas un kūkas, pūpoli un pilna māja viesu. Lieldienas ir vēl viena iespēja izdarīt kaut ko labu, domāt par savas dvēseles garīgajām vērtībām, tīrību un skaistumu. Tas ir laiks, kad vajadzētu domāt par savu dzīvi un rīcību. Tā ir lieliska iespēja pateikties Dievam par to, kas mums ir. Neaizmirstiet, ka patiesi bagāts nav tas, kam viss ir, bet tas, kurš prot dalīties ar citiem.



Karīna Biruļe