Divas dienas bez interneta “Varavīksnes” skolas vidusskolēniem

img

2. un 3. septembrī, Ūdrīšu pagasta Tautas nama telpās, notika tradicionālais “Varavīksnes” skolas vecāko klašu skolēnu kongress “Divas dienas bez interneta”. Kongress notika kā daļa no jauniešu iniciatīvas projekta, kuru atbalstīja novada pašvaldība. Tik tikko beidzās mācību gada sākumam veltītā svētku līnija, skolas vecākie audzēkņi sāka naski gatavoties tradicionālajam kongresam, kura galvenais mērķis bija ātri pielāgoties un iegremdēties skolas atmosfērā pēc trīs atpūtas mēnešiem vasarā (kas daudziem vidusskolēniem ir bijis aktīva darba laiks). Tieši pulksten trijos pēcpusdienā divas desmitās, viena vienpadsmitā un viena divpadsmitā klase pulcējās omulīgajā un plašajā Ūdrīšu pagasta Tautas nama zālē un.. darbs ir sākās!

Šogad, tūlīt pēc trīs galveno kongresa noteikumu apspriešanas (precīzs laiks, pacelta roka un veselīgs dzīvesveids), dalībnieki apsprieda jaunos “Varavīksnes” skolas iekšējos noteikumus, kas tika pieņemti un apstiprināti šā gada augusta beigās. Vidusskolas skolēni koncentrējās uz divām problēmām: mobilo tālruņu lietošanas noteikumiem skolā, kā arī skolēna izskatu un lietišķā stila iezīmes tajā. Saruna izvērtās pamatīga un nopietna. Izrādījās, ka “noteikumu” formulējums dažreiz ir pārāk vispārīgs un formāls, neņemot vērā daudzas nianses. Tomēr būtībā tika atzītas mobilo tālruņu lietošanas problēmas skolā, kā arī skolēna izskats, un viedokļi par šīm problēmām skolotāju un skolēnu uzskatos nav nemaz nav tik atšķirīgi. Diskusija bija rezultatīva, un dalībnieki bija ļoti apmierināti ar sevi un gatavi nākamajiem kongresa notikumiem.



Nākamā stunda tika atvēlēta, lai sagatavotos “Talantu šovam”, kas bija paredzēts pirmās dienas vakarā. Dalībnieki diskutēja, identificēja klases būtiskākos talantus, mēģināja, komponēja, noskaidroja un vienkārši radīja... Tālāk tika plānotas sporta spēles un stafetes sacensības, kas notika sporta laukumā, blakus Tautas namam. Pēc vingrošanas pienāca laiks vakariņām. Šogad par kongresa dalībnieku uzturu rūpējās Sergejs Jančevskis, kurš novada iedzīvotājiem ir labi pazīstams ar savu kulināro talantu. Smaržīgais un garšas kārpiņas kairinošais plovs, kas pagatavots uz ugunskura, tika sagaidīts ar emociju un prieka vētru! Tomēr pirmā kongresa diena ar to nebeidzās...



Tūlīt pēc vakariņām “kongresmeņi” pārrunāja “Varavīksnes” skolas tradicionālās ārpusstundu aktivitātes vidusskolēniem, ierosināja veikt izmaiņas skolas ārpusstundu darba plānā, atteikties no dažiem pasākumiem, kuri bija zaudējuši savu popularitāti. Turpretī JAK, Jaunā gada pasaka, tikšanās vakars ar absolventiem, kā arī Ziemassvētku dziesmu festivāls tika atzīti par tradīcijām, kuras jāsaglabā un jāuztur.



Nākamais kongresa notikums - tikšanās ar interesantiem cilvēkiem. Šogad uz kongresa rīkotāju ielūgumu atsaucās dzīvesbiedri Eduards un Ilona Bergi. Zemūdens tūrisma kluba “Poseidon” vadītājs Eduards kongresa dalībniekiem pastāstīja par zemūdens tūrismu, zivju ieguvi un brīvdabas niršanu. Tika demonstrēts ūdenslīdēju aprīkojums, tērps un instrumenti. Bet galvenais bija tas, ka viņš demonstrēja brīnišķīgu, entuziasma pilnu, attieksmes pret savu iecienīto biznesu piemēru, iepazīstināja ar savu interesanto hobiju un aizraujošu iespēju brīvā laika pavadīšanai. Stunda, kas atvēlēta, lai satiktu interesantus cilvēkus, burtiski aizlidoja. Pēc tam tika veiktas izmaiņas kongresa grafikā. Noguruši no iespaidu pārpilnības mācību gada pirmajā dienā, vidusskolēni nolēma talantu šovu pārcelt uz nākamo dienu. Tāpēc dalībnieki pēc neilgas tējas pauzes pulcējās zālē uz neparastu diskotēku.



Iepazīstot to, kā mainījās pagājušā gadsimta deju ritmi, "kongresmeņi" ar prieku mēģināja izpildīt vecvecmāmiņu un vecvectēvu populārākās dejas. Jautro un ātro čarlstonu, svingu, fokstrotu, rokenrolu, disko utt. Bija ducis deju. Sev par pārsteigumu, vidusskolēni atklāja, ka "senči" tāpat kā mūsdienu jaunieši, prata izklaidēties jautrās aktivitātēs. Dejas turpinājās līdz pat nakts mieram. Tā noslēdzās kongresa "Divas dienas bez interneta" pirmā diena.



3. septembris. Celšanās, sātīgas brokastis un atkal pie darba. Otrā diena sākās ar skolu pašpārvaldes - parlamenta vēlēšanām. Ātri izvēlējās 12 parlamentāriešus, jo katra klase izvirzīja labāko no labākajiem trijnieku. Prezidenta, spīkera un divu sekretāru ievēlēšana prasīja laiku. Kad visas balsis tika saskaitītas, izrādījās, ka Ernests Jančevskis no 12. klases kļuva par pašpārvaldes prezidentu, par spīkeri tika ievēlēta viņa klasesbiedrene Alīna Ņikitina. Par sekretāriem tika ievēlēti Aleksejs Karols (12. klase) un Ilga Ļapere (10.a). Jaunievēlētie parlamentārieši saņēma savu aplausu devu, un kongress turpinājās ar talantu šovu. Uzstājās visas četras vecākās klases. Kādus talantus dalībnieki tik neparādīja: kāršu triki, burtu attēlošanas prasmes, prasmīga futbola bumbas spēle, dziedāšana, skatuves prezentācija... Visas klases sevi nodemonstrēja kā radoši un pozitīvi jaunieši, kas sola bagātu un interesantu jauno mācību gadu.



Kongresa noslēguma pasākums - desmitās klases iesvētīšana vidusskolēnos - notika ātri, jautri un operatīvi. Jaunākie vidusskolēni (šogad “Varavīksnes” skolā ir divas desmitās klases) filmēja savas klases video prezentāciju, meklēja noslēpumainu lādi ar “dārgumu” un izgāja “inventarizācijas” procedūru. Finālā - divi sertifikāti, kas apliecina, ka “a” un “b” desmitās klases patiešām ir “Varavīksnes” skolas vidusskolēni.



Pēdējais, kas dalībniekiem bija jādara, bija jānovērtē savu darbu kongresā, jāizvēlas interesantāko un kaut ko tādu, no kā varētu atteikties. Jāsaka, ka dalībnieki augstu novērtēja šī gada kongresu, lai gan neizpalika arī kritika. Brīnišķīgs darba noslēgums bija Sergeja Jančevska pusdienas - garšīga soļanka “ar dūmiņu”.



Sācies mācību gads. Mūs sagaida daudz jauna un nebijuša. Es gribētu ticēt, ka pēc tik bagātīga un veiksmīga sākuma 2019.-2020. mācību gads būs jauna laikmeta sākums “Varavīksnes” vidusskolā.



Kongresa organizatori un dalībnieki ir sirsnīgi pateicīgi Krāslavas novada pašvaldībai par atbalstīto projektu, Ūdrīšu pagasta pārvaldei par telpām, Edvardam un Ilonai Bergiem par piedalīšanos kongresa programmā, kā arī Sergejam Jančevskim par gardo plovu un soļanku!



 



Andrejs JAKUBOVSKIS