“Varavīksnes” vidusskolas veselības nedēļa

img

No 2. līdz 6. decembrim “Varavīksnes” vidusskolā norisinājās tradicionālā veselības nedēļa. Tā sakrita ar pasaules AIDS dienu. Nedēļas laikā bija daudz dažādu pasākumu, kuru mērķis - popularizēt veselīgu dzīvesveidu, ziņot par “20. gadsimta mēra” situāciju Latvijā, kā arī par pašu slimību.

Sarkanā Krusta izsludinātā konkursa “HIV nešķiro - tas attiecas arī uz tevi!” ietvaros skolēni meklēja informāciju par HIV un AIDS, analizēja to, centās izprast un pēc tam veidoja informatīvās lapas, bukletus, plakātus, stendus, plakātus “Lapbook” stilā utt. Skolas vestibils pārvērtās par raibu un informatīvu izstādi. 9.b klase izstādei sagatavoja instalāciju “Slikta draudzība”: skatītāji skaidri redzēja, kā imūndeficīta vīrusi iekļūst t-limfocītu šūnās, iznīcinot tās. 12. klases skolēni sagatavoja īpašas veselības nodarbības jaunākajiem audzēkņiem. Pirmklasnieki šajā nodarbībā uzzināja par piena un ābolu priekšrocībām salīdzinājumā ar čipsiem un saldo gāzēto ūdeni. Otrās klases uzzināja vairāk, kas ir imunitāte un kāpēc ir svarīgi to sargāt. 



3.-4. klases no vidusskolēniem uzzināja, kā būt veseliem, dzīvot bez slimībām. Samanta Rabatjago no 11. klases vadīja izglītojošu spēli par ārstniecības augiem 3. un 4. klašu skolēniem. Nebūt ne vienkārša saruna bija absolventiem ar 6.-9. klašu “kolēģiem”. Tēma izrādījās ļoti aktuāla, viņi runāja par moderno elektronisko cigarešu, kas vēl nesen tika uzskatītas par pilnīgi nekaitīgām, kaitīgumu. Ar 12. klases skolnieces Alīnas Ņikitinas centieniem 8. klases skolēni “Varavīksnes” vestibilā sagatavoja un sarīkoja deju flešmobu, pievēršoties AIDS problemātikai. “Veselīgas nedēļas” pasākumu rezultāti ir nopietns pētījums-aptauja, kas parādīja, cik labi skolēni ir informēti par AIDS, HIV, kā pasargāt sevi no šīs slimības utt. Aptauja notika ar saukli: “Nav jābaidās, ir jāzina!” Rezultāti parādīja, ka dalībnieku zināšanas ir diezgan labas, lai gan pētījums atklāja arī nepilnības.



Visu nedēļu skolā norisinājās akcija “sarkanā lentīte”, ikvienam bija iespēja vizuāli parādīt savu interesi par AIDS cīņu Latvijā, bet ieinteresēti bija gandrīz visi. Mūsdienās AIDS un HIV vairs nav kaut kas briesmīgs, neviens šīs slimības neuztver kā spriedumu. Ir pagājuši laiki, kad AIDS uzskatīja par homoseksuālu cilvēku un narkomānu slimību. Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem jauni heteroseksuāļi, kuri neievēro elementārus aizsardzības pasākumus, daudz vairāk apdraud sevi. Ārsti mūsdienās sastopas ar daudz grūtāk ārstējamām slimībām, piemēram, C hepatītu... Par to visu runāja “Varavīksnes” vidusskolas audzēkņi. Saruna bija arī par attieksmi pret slimiem cilvēkiem un aizspriedumiem, kas saistīti ar neziņu par HIV un AIDS infekcijas veidiem, par iecietību un žēlsirdību. Sarunas saistītas ar noteiktām zināšanām un labiem darbiem. Un tas nozīmē laimīgu nākotni jaunai, veselīgai un zinošai krāslaviešu paaudzei.



Par piedalīšanos konkursā “Sargā sevi un esi tolerants pret citiem” Krāslavas, Dagdas un Aglonas novada Sarkanā Krusta komiteja piešķīra diplomus 8.c klasei (1. vieta, nominācija “Video flešmobs “Mēs esam pret AIDS””), 8.b klasei (3. vieta nominācija “Posters klējpjdatora stilā”), Aleksandram Soročinam (2. vieta nominācijā “Bukleta un plakāta izveidošana”), Klemensai Križanovskai (2. vieta nominācijā “Bukleta un plakāta izveidošana”), Ligitai Petkevičai (1. vieta nominācijā “Bukleta un plakāta izveidošana”), Samantai Rukmanei (1. vieta nominācijā “Bukleta un plakāta izveidošana”), 9. klasei (3. vieta nominācijā “Instalācija “Slikta draudzība””).



Veselības nedēļu organizēja “Varavīksnes” vidusskolas bioloģijas skolotāja, direktores vietniece audzināšanas darbā Eva Bojarčuka.



Andrejs JAKUBOVSKIS