Ceļojums uz Poliju

img


Svētku laikā, kad tiek iedegtas Ziemassvētku egles, visur skan jautra mūzika un gribas ticēt brīnumiem, Krāslavas Poļu skolas 7.-9.klašu skolēni Erasmus+ projekta ietvaros devās aizraujošā, neaizmirstamā ceļojumā uz Poliju.

Skolēni tur viesojās no 2023. gada 3. decembra līdz 12. decembrim kūrortpilsētā Poroninā, kalnos. Brauciens bērniem tika organizēts ar Polijas atbalstu, pilnīgi bez maksas. Bet, tā kā tuvojās lielie un poļiem ļoti nozīmīgie Kristus dzimšanas svētki, katrs dalībnieks veica nelielu ziedojumu dāvanu fondā, lai iegādātos suvenīrus dāvanām Polijā. Ceļš bija garš, bet ceļojums vienmēr ir interesants piedzīvojums. No Krāslavas Poļu skolas braucienā piedalījās 17 skolēni. Kopā grupā bija 34 skolēni. Polija kā vienmēr izcēlās ar savu dāsnumu un sirsnību. Bērniem tika nodrošināti lieliski dzīves apstākļi kūrorta pilsētiņas mājiņās, ēdināšana restorānā, izglītojošas nodarbības. Krāslavas Poļu skolas skolēnu grupu pavadīja poļu biedrības priekšsēdētāja Elvīra Beinaroviča un angļu valodas skolotāja Tatjana Eksta. Galvenās saziņas valodas bija poļu un angļu.



Projekta mērķis bija sniegt iespēju apmainīties ar pieredzi, pilnveidot svešvalodu zināšanas un komunikācijas prasmes, pilnveidot zināšanas par poļu kultūru un ģeogrāfiju, attīstīt sadarbības prasmes un stiprināt komandas garu, atvērt jaunus intelektuālos apvāršņus un attīstīt kompetences. Brauciens nebija tikai ekskursija uz ārzemēm, bet deva iespēju 10 dienu garumā vispusīgi mācīties un attīstīties. Katru dienu bērniem bija noteikta mācību tēma un uzdevumi, ar kuriem viņiem bija jātiek galā. Nodarbības notika savdabīgas spēles formā.



Pirmā nodarbība notika iepazīšanās veidā. Nākamo nodarbību galvenā tēma bija ekoloģija pasaulē. Bērniem tika piedāvātas dažādas intelektuālas spēles par tēmu, kopīgs radošais darbs, debates, prezentācijas. Vienā no nodarbībām bērniem bija jāstāsta par savu valsti, jārāda iepriekš sagatavota filma, jāprezentē savas valsts kultūra un tradīcijas. Krāslavas Poļu skola iepazīstināja ar senlatviešu tradīciju – ķekatniekiem ar dažādām maskām un trokšņainiem ķekatnieku gājieniem. Starp maskām visizplatītākās bija kazas, vilka, nāves, lāča, aitas, dzērves un āža maskas. Šīs maskas skolēni jau iepriekš paši bija sagatavojuši, lai prezentētu Polijā. Ķekatnieki uzvedās ļoti skaļi un trokšņaini, dziedāja dziesmas, dejoja, izdomāja dažādus jokus un visādā ziņā iedvesmoja skatītājus, cik vien spēja. Kā zināms, Latvijā viena no Ziemassvētku populārākajām un sirsnīgākajām tradīcijām ir piparkūku cepšana. Skolēni paši bija sacepuši un paņēmuši līdzi uz Poliju piparkūkas. Šī neparastā medus, ingvera un piparu kombinācija visiem ļoti garšoja.



Skolēni bija arī uzfilmējuši brīnišķīgu filmu par mūsu pilsētu Krāslavu, un, protams, par savu skolu. Prezentācija bija veiksmīga. Tika nodziedātas arī vairākas dziesmas latviešu valodā, kuras ļoti patika ārzemju draugiem.



Interesants bija uzdevums - pastaigā pa pilsētas ielām uzrunāt garāmgājējus un jautāt, vai viņi ir dzirdējuši par Latviju, vai zina par mūsu valsti un vai var kaut ko par to pastāstīt. Bija nepieciešams arī fotografēties ar vietējiem iedzīvotājiem. Uzdevums bija neparasts, taču izrādījās, ka par mūsu valsti zināja daudzi. Tas ir jauki.



Turpinājumā bija ekskursija uz populāro kūrortpilsētu Zakopani. Bērni redzēja kalnus visā to skaistumā un varenībā. Brauciens nebija viegls, prasīja labu fizisko sagatavotību, jo bija jānoiet 12 kilometru distance, bet tas bija tā vērts! Acu priekšā pavērās burvīgi skati uz skaistām kalnu nogāzēm. Daba karaliski un klusi priecēja skatu, pat neņemot vērā  diezgan auksto laiku un pat salu. Mācību nedēļas beigās bērniem notika tikšanās ministrijā.



2023. gada 12. decembrī Varšavā, Izglītības un zinātnes ministrijas galvenajā mītnē, notika un Krāslavas Poļu skolas pārstāvju tikšanās ar ministra vietnieku Tomašu Rzumkovski (Tomasz Rzymkowski). Ministra vietnieks pauda prieku par tikšanos ar skolas pārstāvjiem, pasniedza apliecības visiem skolēniem, kā arī uzsvēra, ka ir ieinteresēts Krāslavas Poļu skolas saglabāšanā arī turpmāk. Sanāksmē piedalījās ORPEG organizācijas direktore Justīne Kraļiša (Justyna Kralisz) un direktora vietniece Magdalēna Kostecka. Krāslava bija Plāteru dzimtas vēsturiskā rezidence Latgalē. Krāslavas grāfu Plāteru vārdā nosauktās Poļu skolas saglabāšanas tēma bija ilgstošu ​​sarunu tēma starp Poliju un Latviju. Rezultātā Latvija piešķīra skolai līdzekļus, kas ļauj turpināt skolas darbību, lai gan principā problēma paliek.



Skolēniem tika pasniegtas neaizmirstamas dāvanas, skolai - izglītojošu spēļu komplekti. Tālāk sekoja garais ceļš mājup. Bet ar to dāvanas nebeidzās! Krāslavā, skolā, bērnus iepriecināja Ziemassvētku pasākums, kurā katrs saņēma saldumu dāvanu no svētā Nikolaja. Un brīvlaikā, tieši Jaunajā gadā, skolēni saņēma bagātīgas pārtikas pakas dāvanā no Polijas, lai uz svētku galda pietiktu visa kā.



Grāfu Plāteru vārdā nosauktās Krāslavas Poļu skolas kolektīvs ir no sirds pateicīgs savai dāsnajai un gādīgajai ārvalstu mecenātei - Polijai, par ieguldījumu izglītībā, par palīdzību un lieliskajām iespējām bērnu attīstībai, veicinot viņiem laimīgu bērnību. Skola pateicas visiem Erasmus+ projekta organizatoriem, kā arī visiem, kas piedalījās aizraujošajā ceļojumā. Tagad kaut kur slavenajās Polijas kūrortpilsētās iedzīvotāji zina par Krāslavu. Par nelielo, bet gleznaino vietu ar bagātu vēsturi.



Karīna BIRUĻE



Foto no autores personīgā arhīva