Katoļu draudzēs

Tāpat kā citur, arī Dagdas draudzē nosvinēti Vs. Sakramenta svētki ar tradicionālo procesiju un četriem evaņģēlija dziedājumiem.

Vairākus iepriekšējos gadus Dievmaizes svētkos Vs. Sakraments tika svinīgi nests pa Dagdas ielām, tautai lūdzoties un dziedot, apstājoties evaņģēlija lasījumiem un svētībai pie pilsētas domes, skolas, slimnīcas, kapsētas. Tagad te turpinās tikai cita senā tradīcija — Euharistiskā procesija baznīcā pēc vakara sv. Mises visu oktāvas laiku. Dagdas bērni un jaunieši uzskata par lielu godu un atbildību būt par Euharistiskās procesijas dalībniekiem, tāpēc pietiekami kupli tajā piedalās arī visu Vs. Sakramenta svētku oktāvas laiku, mācoties mīlestību uz Jēzu Euharistijā.

* * *

Skolās nesen izskanējis pēdējais zvans. Īpaša šī diena bija Krāslavas valsts ģimnāzijas audzēkņiem un pedagogiem. Laicīgās varas nesen piešķirtais valsts ģimnāzijas statuss tika svinīgi apstiprināts un svētīts sv. Misē Krāslavas baznīcā, kur kolektīvs bija ieradies kuplā skaitā.

Prāvests E. Voroņeckis iesvētīja jauno valsts ģimnāzijas karogu. Dievkalpojumā klātesošie lūdza Dieva žēlastības un svētību gan abitu-rientiem, gan pārējiem skolēniem un skolotājiem.

* * *

Aizritējis Dievmātes godam veltītais maija mēnesis. Pateicība Dievam, ka rožukroņa lūgšana, Dievmātes litānija, garīgās dziesmas Dieva un Dievmātes godam šajā pavasara mēnesī skanēja ne tikai dievnamos, bet arī ārpus tiem.

Maija pievakarēs arī Krāslavas rajonā pie vairāku ciemu un ceļmalu krustiem pulcējās ticīgie, lai godinātu Dievu un Dievmāti. Diemžēl tās galvenokārt ir tikai vecāka gadagājuma māmuļas, un arī viņu rindas ar katru gadu kļūst retākas. Piemēram, pie Okolicas krusta Pustiņas draudzē ik vakaru lūdzās tikai divas dievbijīgas sievietes — Mečeslava Medzjuta un Broņislava Rakovska, retumis pievienojās Mečeslavas mazmeitiņa vai kāds no kaimiņiem. Kuplāks pulciņš sanāca pie Lejas Augstkalnes krusta Ūdrīšu pagastā, bet arī viņu kļuvis mazāk nekā iepriekšējos gados. Skanēja lūgšanas un dziesmas pie sādžas krusta Muizniekos Landskoronas draudzē un dažās citās vietās.

Mums visiem jālūdzas, lai šī skaistā Latgales tradīcija neiznīktu pavisam.

Genovefa KALVIŠA