Svētie erceņģeļi

Erceņģeļi Miķelis, Gabriēls un Rafaēls ir svēti, tomēr atšķiras no citiem svētajiem, jo ir eņģeļi, proti, garīgas bezķermeniskas būtnes, kuru esamībai mēs ticam. Kas ir šīs garīgās būtnes, par kurām tik daudz runājuši Baznīcas tēvi?

Miķelis

Svētā Miķeļa vārds ebreju valodā nozīmē “Kas ir kā Dievs?” Saskaņā ar Tradīciju tad, kad Lucifers sacēlās pret Dievu un pierunāja sacelties arī daļu eņģeļu, erceņģelim Miķelim bija jāiesaucas: “Kas ir kā Dievs?” un ar šo izsaucienu jāizsludina karš pret sātanu. Kristīgajā tradīcijā Miķelis ir pirmais un galvenais eņģelis citu eņģeļu vidū, un Dievs viņu ir apveltījis ar īpašu uzticību. Daniēla grāmatā viņš ir nosaukts par vienu no galvenajiem sargeņģeļu priekšniekiem (Dan 10,13) un par lielo eņģeļu valdnieku (Dan 12,1).

Svētais Miķelis ir pieminēts arī Jāņa Atklāsmes grāmatā, kur aprakstīts karš, kas norisinājās Debesīs.

Apustulis Pāvils svēto Miķeli dēvē par taisnības un tiesas, žēlastības un apžēlošanas eņģeli. Tieši Miķelim ir uzticētas Debesu atslēgas.

Ņemot vērā Svētajos Rakstos minēto, kristīgā tradīcija svētajam Miķelim piedēvē četras funkcijas: cīnīties pret sātanu; izglābt ticīgo dvēseles no ienaidnieka varas, jo īpaši nāves stundā; būt par Dieva cilvēku (Vecajā Derībā — ebreju, Jaunajā Derībā — kristiešu) aizstāvi; saukt prom dvēseles no zemes un vest tās tiesas priekšā.
Ikonografijā svēto erceņģeli Miķeli attēlo tunikā ar gana nūju un kā karavīru ar ieročiem. Viņa atribūti ir globuss, krusts, nūja, zobens, sātans pūķa izskatā zem viņa kājām, vairogs ar uzrakstu “Quis ut Deus” (“Kas ir kā Dievs”), svari u. c.
Erceņģelis mums var palīdzēt pazīt garus un cīnīties par labo mūsos un visā cilvēcē.

Gabriēls

Svētā Gabriēla vārds ebreju valodā nozīmē “Dieva spēks”. Īpaši labi mēs viņu pazīstam tāpēc, ka viņš ir ļoti būtiska persona Lūkasa evaņģēlijā. Dievs izvēlējās erceņģeli Gabriēlu, lai tieši viņš pasludinātu lielos mesiānisko laiku noslēpumus.

Ar erceņģeli Gabriēlu Jaunajā Derībā sastopamies vairākkārt: viņš paziņoja Zaharijam par dēla piedzimšanu (Lk 1,11-18), pasludināja Jaunavai Marijai ziņu, ka tā ieņems no Svētā Gara (Lk 1, 19-20), sapnī aicināja Jāzepu nebīties ņemt Mariju pie sevis (Mt 1, 20-24), mudi-nāja viņu celties un ar Bērnu un Viņa māti bēgt uz Ēģipti (Mt 2,13), aicināja Svēto ģimeni atgriezties Izraēlas zemē (Mt 2, 19-20), stiprināja Jēzu Olīvdārzā (Lk 22,43), paziņoja sievietēm par Kunga Jēzus augšāmcelšanos (Mt 28, 5-6), uzrunāja klātesošos pēc Kunga aiziešanas Debesīs (Apd 1,10).

Erceņģelis Gabriēls ir pasludinātājs — labo ziņu vēstnesis. 1951. gadā pāvests Pijs XII svēto Gabriēlu pasludināja par telegrāfa, telefona, radio un televīzijas aizbildni. Erceņģelis tiek godāts arī kā diplomātu, filatēlistu, sūtņu un pastnieku aizbildnis.

Rafaēls

Svētā Rafaēla vārds nozīmē “Dievs ir dziedinājis.” Tobija grāmatā svētais Rafaēls atklāj, ka ir viens no septiņiem eņģeļiem, kas stāv Kunga Majestātes priekšā (Tob 12,15). Viņam piemīt spēks dziedināt un gūt uzvaru pār ļaunajiem gariem.
Mēs varam lūgt svētā Rafaēla aizsardzību ceļojumos un slimībās, kas skārušas gan mūs pašus, gan mums tuvus cilvēkus. Svētais Rafaēls ir aptiekāru, slimnieku, ārstu, svētceļnieku, ceļotāju, emigrantu un bēgļu aizbildnis.

Pēc Ingrīdas Puces (“Mieram tuvu”)