Nominācijas

Septembrī Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps J. Bulis mainīja vairāku priesteru kalpošanas vietas. Izmaiņas ir skārušas arī dažas Krāslavas rajona draudzes. Bijušais Barkavas un Stirnienes draudzes prāvests Genādijs Alferovs iecelts par Balbinovas un Indricas draudzes prāvestu. Piedrujas draudzes prāvests Marians Daļeckis turpmāk palīdzēs pr. E. Voroņeckim apkalpot Krāslavas draudzi.

Jauniesvētītais priesteris Antons Justs nominēts par Aglonas bazilikas, Bērzgales (Aglonas dekanāta), Peipiņu, Rušonas un Raģeļu draudzes vikāru.

Baznīcas un pāvesta lūgšanu nodomi oktobrī

Vispārējais: Lai Bīskapu sinode palīdzētu priesteriem, teologiem, katehētiem un draudžu darbiniekiem, kuri ir iesaistīti Dieva Vārda kalpojumā, vienotībā ar visu Baznīcu drosmīgi apliecināt un aizstāvēt ticības patiesības.

Misiju: Lai šajā misiju darbam veltītajā mēnesī, pateicoties Tautu evaņģelizācijas kongregācijai, kā arī citu misionāro organizāciju atbalstam, ikviena kristiešu kopiena izjūt nepieciešamību piedalīties universālajā Baznīcas misijā ar lūgšanām, upuriem un konkrētu palīdzību.

Pateicās Dievam par ražu

Krāslavas katoļu draudzē jau kļuvis par tradīciju ik gadus svinēt ražas svētkus. 21. septembrī ticīgie pulcējās uz sv. Misi, lai pateiktos Dievam par izaudzēto ražu. Altāri greznoja kompozīcija no draudzes locekļu sarūpētām dārzu un tīrumu veltēm.

Prāvests E. Voroņeckis sprediķī uzsvēra, ka mums jāpateicas Dievam par to, ka varam strādāt, ka neciešam badu. Ja mēs piesaucam Kungu, Viņš svētī mūsu darbu. Liela uzmanība sprediķī tika veltīta strādīguma tikumam. Prāvests pievērsa klātesošo uzmanību tam, ka jāprot strādāt gudri, radoši, nekļūstot par tā saucamajiem “darbaholiķiem”, kad par galveno mērķi kļūst dzīšanās pēc naudas. Nedrīkstam aizmirst, ka septītā diena pieder Dievam. Mums jāatnāk uz baznīcu, lai pateiktos Kungam par savām rokām un kājām, par redzi un dzirdi, par prāta spējām, par visu, ko Viņš mums dod. Mums jāapzinās, ka esam Dieva strādnieki, ka Kungs stāv mums klāt, ka Viņš atalgos ar bagātīgiem augļiem tos, kuri paļaujas uz Viņu.

Pasludinās par svētīgiem

Oktobris sākas ar Karmelītu ordeņa lielās svētās — Terēzes no Bērna Jēzus — piemiņas dienu 1. oktobrī, bet 19. oktobrī notiks viņas vecāku beatifikācija.

Terēze Marija Fransuāza bija jaunākā meita Luija Martēna (1823-1894) un Zēlijas Gerēnas (1831-1877) deviņu bērnu ģimenē. Piecas viņu meitas kļuva par karmelītēm. 2007. gada jūlijs Latvijas Katoļu Baznīcā izcēlās ar unikālu vēsturisku notikumu — iemīļotās svētās Terēzītes no Lizjē relikviju svētceļojumu. Tās varēja pagodināt vairāk nekā četrdesmit mūsu zemes dievnamos, arī Krāslavas un Dagdas baznīcā.

1994. gadā sv. Terēzes vecāki tika pasludināti par godājamiem, bet šogad misiju dienā viņi tiks beatificēti par svētīgiem. Pāvests ir arī apstiprinājis itāļu zēna Pjetro, kuram bija iedzimta nedziedināma plaušu kaite, brīnumaino izdziedināšanu, kas notikusi, pateicoties sv. Terēzes vecāku aizbildniecībai.

Kurš ir tavs mīļākais svētais?

Kāpēc?

Gatavojoties Visu svēto dienai, ko svinēsim 1. novembrī, aicinām visu konfesiju kristiešus atbildēt uz šiem jautājumiem. Domā-jams, ka arī lappuses “Ticības lietas” lasītāji labprāt to uzzinātu.

Lielie un mazie, jaunie un vecie! Sūtiet savas liecības līdz 20. oktobrim G. Kalvišai Raiņa ielā 9-5, Krāslavā, LV 5601, vai zvaniet pa tālr. 65621178.

Genovefa KALVIŠA