“Dieva Vārds Baznīcas dzīvē un misijā”

Svētais Krēsls izsludinājis 2009. gadu par Dieva Vārdam veltītu gadu. Arī šī gada bīskapu sinode, kura notika Romā no 5. līdz 26. oktobrim, bija veltīta šai tēmai. Sinodes devīze bija “Dieva Vārds Baznīcas dzīvē un misijā.” Piedāvājam lasītājiem Jelgavas diecēzes bīskapa Antona Justa publikācijas “Katoļu Baznīcas Vēstnesī” (nr.23, 13.12.2008.) fragmentus.

“Klausīties Dieva Vārdu nozīmē klausīties Kristu. Pēc kardināla Klaudija Hūna, Dieva Vārds ir jāsaprot kā Jēzus Kristus persona: ”Un vārds dzīvoja starp mums” (Jņ 1,2). Iepazīt Dieva Vārdu nozīmē iepazīt Kristu. Satikt Kristu ir iepazīt Svētos Rakstus. Sekot Kristum — sevis pilnīga veltīšana Dieva Vārda sludināšanai un vēlēšanās darīt to, ko Dievs vēlas: proti, pildīt Dieva gribu. Uzrunājot sinodes bīskapus, pāvests Benedikts XVI teica: “Meklēsim kopīgu ceļu, kā veiksmīgāk sludināt Dieva Vārdu, lai Dieva runātais Vārds kļūtu par mūsu pašu dzīves saturu un palīgu cilvēkiem, kuru gani mēs esam.”

Svētais tēvs Benedikts XVI atsaucās uz sv. Hieronimu: “Kas nepazīst Svētos Rakstus, tas nepazīst Dieva spēku un gudrību. Pazīt Svētos Rakstus nozīmē pazīt Kristu. Arī sv. Pāvils sūdzējās korintiešiem: “Bēda man, ja es nesludinātu Evaņģēliju.” (1 kor 9, 16) Kristīgā draudze, draudzes baznīca ir tā vieta, kur Dieva Vārds ir sludināts un Kristus Upuris atkārtots no dienas dienā un no svētdienas uz svētdienu.

Svētais Pāvils pēc satikšanās ar Kristu ceļā uz Damasku vēl palika neredzīgs, līdz viņš satikās ar draudzi Damaskā. Draudzes baznīcā mūsu acis tiek atvērtas, ausis dzird Dieva Vārda skaidrojumu draudzes gana personā, mēs pieņemam Kristus Miesu un Asinis un saņemam piedošanu un izlīgšanu ar Dievu un līdzcilvēkiem. Kā Emausas mācekļi mēs atpazīstam Jēzu maizes laušanā. Mūsu sirds tiek ieinteresēta, klausoties dzīvā Vārda skaidrojumu.

Kristus savu pirmo homīliju teica Nācaretes sinagogā: “Un tad Viņš viņus uzrunāja. Šie raksti ir šodien piepildījušies.” (Lk 4,21) Lūkas evaņģēlijā tiek uzsvērti Kristus vārdi un cilvēku izbrīns par Rakstu svētumu.”

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA