Liturģiskais kalendārs jūnijam

Katoļu Baznīcā

Jūnijs — Jēzus Sirds godināšanas mēnesis

7. jūnijs — Vissvētās Trīsvienības svētki.
11. jūnijā — Kristus Vissvētās Miesas un Asins svētki (obligāti svinamie svētki).
19. jūnijā — Vissvētās Jēzus Sirds svētki.
24. jūnijā — Sv. Jāņa Kristītāja dzimšanas diena.
29. jūnijā — Sv. apustuļu Pētera un Pāvila svētki (obligāti svinamie svētki).
Piemiņas dienas: 3. jūnijā — sv. Kārlis Lvanga un viņa biedri; 5. jūnijā — sv. Bonifācijs; 11. jūnijā — sv. apustulis Barnaba; 13. jūnijā — sv. Antonijs no Padujas; 21. jūnijā — sv. Aloizs Gonzaga; 27. jūnijā — Vs. Jau-nava Marija — Nemitīgās palīdzības Māte.

Pareizticīgo Baznīcā

6. jūnijā — Vasarsvētku vecāku sestdiena. Aizlūgums par mirušajiem.
7. jūnijā — Svētās Trīsvienības svētki. Vasarsvētki.
8. jūnijā — Sv. Gara diena.
14. jūnijā — Aizgavēnis pirms Pētera gavēņa.
15. jūnijā — Pētera gavēņa sākums.
24. jūnijā — Apustuļa Bartolomeja un Barnabas piemiņa.

* Bībele ir visizplatītākā grāmata pasaulē. No 6900 esošajām pasaules valodām 2479 valodās tulkota vismaz daļa no Bībeles. Visi Svētie Raksti lasāmi 451 valodā.
* Apritējuši 15 gadi, kopš Latviju ieskauj Tautas nemitīgā rožukroņa lūgšanas. Ik dienu, ik stundu, ik brīdi, arī naktīs, kāds lūdzas, ieliekot Dieva rokās un Dievmātes aizbildniecībā mūsu valsts un tautas rūpes. Viss sākās 1994. gada martā ar 200 lūdzējiem. Tagad to ir 1174, arī kāds desmits no Krāslavas rajona draudzēm. Tautas nemitīgā rožukroņa garīgais vadītājs ir dominikāņu tēvs Sergejs.
* Turpinās Krāslavas katoļu draudzes jauniešu draudzība ar kustību “Pro Sanctitate” (“Par svētumu”). 16. maijā “Gaismas svētku” ietvaros pie krāslaviešiem atkal ciemojās draugi no Rīgas un Daugavpils. Notika kopējā Vs. Sakramenta adorācija, Rožukroņa un citas lūgšanas, sv. Mise. Evelīna, Anna, Zane (Krāslava) un Dmitrijs (Daugavpils) tika uzņemti kustības atbalstītāju pulkā. Viņi, kā arī prāvests E. Voroņeckis, kurš vienmēr ir veicinājis šo sadarbību, saņēma speciālas atbalstītāju nozīmītes.
* Kā atzina Krāslavas draudzes prāvests E. Voroņeckis, viņa kalpošanas praksē pirmoreiz bija tik neparasts pasākums. 23. maijā ar Kristības sakramentu Dieva bērnu un Baznīcas saimē tika uzņemti uzreiz 12 BSRC “Mūsmājas” bērni vecumā no 5 līdz 16 gadiem. Atšķirīga šī pasākuma īpatnība, diemžēl ar smeldzošu pieskaņu, bija tā, ka kristībās nepiedalījās bērnu vecāki. Toties jaunkristītajiem tagad būs atsaucīgi atbalstītāji viņu garīgajā dzīvē — krustvecāki. Lielākā daļa no viņiem ir pusmūža draudzes locekļi, kuri savus aizbilstamos kristību dienā redzēja pirmoreiz. Pēc svinīgās ceremonijas un kopējās fotografēšanās sekoja tuvāka iepazīšanās pie galda “Mūsmājās”, ko bija uzklājuši krustvecāki.

Drīz vien lielākie bērni pirmoreiz dosies uz grēksūdzi, bet Vasarsvētkos pieņems pirmo Svēto komūniju.

Fotoreportāža par kristībām tiks publicēta vienā no tuvākajiem laikraksta numuriem.