Jaunais pāvesta sūtnis Aglonā

Trešajos Vasarsvētkos, 40 stundu atlaidu noslēgumā, Aglonas bazilika tradicionāli ir ticīgo pilna. Šogad 2. jūnijā svētceļnieku un vietējo draudzes locekļu bija īpaši daudz, jo Latvijas katoļiem pirmoreiz tika stādīts priekšā jaunais pāvesta sūtnis Baltijas valstīs arhibīskaps Luidži Bonaci.

Iepazīstinot klātesošos ar nunciju, V. Em. kardināls Jānis Pujats informēja par šī Vatikāna diplomātiskā dienesta nepieciešamību. “Baznīcai ir ļoti vajadzīga vienotība,” viņš teica. “Nuncijs, kas mums — trim Baltijas valstīm — ir kopējs, uztur saikni starp diecēžu bīskapiem, priesteriem, ticīgajiem un Apustulisko Krēslu. Vatikāna sūtņa oficiālā uzturēšanās vieta (rezidence) ir Viļņā, jo Lietuva ir lielākā valsts katoļu daudzuma ziņā Baltijā.”

Arhibīskaps L. Bonaci kopā ar Latvijas bīskapiem J. Pujatu, J. Buli, A. Justu, V. Lapeli un daudzajiem klātesošajiem priesteriem celebrēja svēto Misi latīņu valodā. Ticīgā tauta ar lielu interesi un uzmanību noklausījās nuncija sprediķi, ko no itāļu valodas tulkoja Rēzeknes Sāpju Dievmātes draudzes vikārs Dainis Kašs, kurš savulaik ir studējis Itālijā.

Sv. Mises laikā pāvesta sūtnis izdalīja Iestiprināšanas sakramentu grupai Aglonas jauniešu. Bet pirms tam Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis vadīja kristības svētsolījumu atjaunošanu un kopā ar ticīgajiem lūdza Svētā Gara dāvanas iesvētamajiem. Dievkalpojums noslēdzās ar Euharistisko procesiju apkārt bazilikai.

Pēc sv. Mises klātesošos uzrunāja bīskaps Jānis Bulis. Viņš uzsvēra, ka mūsu galvenais uzdevums ir pazīt Dievu, ticēt Dievam, rūpēties par dvēseles pestīšanu, lai būtu kopā ar mūsu Radītāju un Pestītāju debesu valstībā. Un šajā ceļā mums var palīdzēt Aglonas Dievmāte, pie kuras kājām esam pulcējušies. Viņš vēl atgādināja, ka šajā dienā mēs godinām arī svēto apustuli Pāvilu, atceroties viņa dzimšanas 2000. gadadienu.

Latgales galvenais garīgais vadītājs pateicās pāvesta sūtnim, bīskapiem, priesteriem un ticīgajiem par kopējām lūgšanām. Piemiņai par pirmo tikšanos Aglonā nuncijam tika pasniegtas rozes un Latgales keramikas svečturis.

Noslēguma uzrunā arhibīskaps L. Bonaci apsolīja, ka šī pirmā tikšanās nebūs pēdējā. Viņš sirsnīgi sveica tos, kuri saņēma Iestiprināšanas sakramentu un caur viņiem — visus Latgales jauniešus, viņu vecākus, kā arī visus klātesošos, novēlēja katram tādu žēlastību, kādu Dievmāte gribēs dāvināt. Pateicoties Dievam par saulaino, skaisto dienu, dārgais viesis teica: “Lai Dievs dāvā Latgalei Sauli, kas ir pats Kristus!” Pēc tam klātesošie saņēma arhibīskapa svētību kopā ar stipras ticības vēlējumiem.

Sagatavoja Genovefa Kalviša