“Meklējiet vispirms Dieva valstību...”

“Meklējiet vispirms Dieva valstību un Viņa taisnību, un viss pārējais jums tiks dots klāt.” Mt 6.33

Šāda devīze bija gan Latgales Jauniešu dienās, gan arī Krāslavas katoļu draudzes galvenajos gada svētkos - svētā mocekļa Donata atlaidu svinībās, kas vienlaicīgi notika Krāslavā no 3. līdz 5. jūlijam. Par to pastāvīgi atgādināja sv. Mateja Evaņģēlija vārdi virs galvenā altāra baznīcā, šajās trijās dienās visai bieži skandētā “Pro Sanctitate” māsas Ritas Refalo sacerētā Jauniešu dienu himna, bīskapa Jāņa Buļa un priesteru sprediķi divpadsmit sv. Misēs, meditācijas, lūgšanas, dziesmas, dažādi dievkalpojumi un citas aktivitātes.

Rēzeknes-Aglonas diecēzes Jauniešu dienas tika atklātas piektdienas pievakarē ar bīskapa Jāņa Buļa celebrēto sv. Misi. Ievadvārdos bīskaps uzsvēra, ka Jauniešu dienu mērķis ir tuvoties Dievam, pielūdzot Viņu Vissvētākajā Sakramentā, lūdzot sv. mocekļa Donata un citu svēto aizbildnību. Viņš aicināja jauniešus ļoti uzmanīgi piedalīties Euharistiskajā upurī, sirdī izdzīvojot katru vārdu, ko dzirdam, dziedam, izrunājam. Ar savām skanīgajām balsīm dievkalpojuma dalībniekus priecēja Rēzeknes katedrāles, Aglonas bazilikas, Kalupes un Krāslavas draudzes jauniešu kopkoris.

Sprediķī, uzrunājot jauniešus un visus klātesošos, Latgales augstākais garīgais vadītājs atgādināja, ka visa gudrība pasaulē nāk no mūsu saiknes ar Dievu, ko spējam uzturēt caur sv. Misi, sakramentiem, lūgšanām. Tukšumu sirdīs spēj aizpildīt vienīgi Dievs ar savu žēlastību. Ekselence uzsvēra, ka ekonomisko krīzi valstī ir veicinājusi garīgā krīze. Tāpēc visiem, arī valsts vadītājiem, ministru kungiem, ikvienam vispirms jāmeklē Dieva valstība, un tad saņemsim Dieva svētību un gaismu situācijas uzlabošanai. Viņš aicināja klātesošos lūgties, lai Dievs vairo mūsu ticību, paļāvību, uzticēšanos Viņam.

Sestdien, tāpat kā katra mēneša pirmajā sestdienā, bīskapa J. Buļa vadītāja jauniešu sv. Misē īpašā veidā tika godināta Bezvainīgās Marijas Sirds.

Jaunieši un visi klātesošie lūdzās par pāvestu, priesteriem, garīgā semināra audzēkņiem, paaicinājumiem uz priesterību un konsekrēto dzīvi. Šajā dievkalpojumā bīskaps mudināja ikvienu uzdot sev jautājumu: “Vai es pazīstu Jēzu? Kādā veidā mana kristīgā ticība ietekmē manu ikdienas dzīvi?” Viņš uzsvēra, ka kristieša uzdevums ir atklāt sev un pasaulei, ka Jēzus ir dzīvs, klātesošs mūsu vidū, palīdzēt arī citiem atrast Kristu.

V.E. J. Bulis trīs dienas bija kopā ar jauniešiem, krāslaviešiem un Krāslavas viesiem, celebrēja četras sv. Mises, piedalījās procesijās, visos jauniešu pasākumos. Un katrs viņa sprediķis bija vērtīga katehizācijas nodarbība ikvienam, kas viņu klausījās.
Jauniešu dienu un sv. Donata svinību noslēguma sv. Misē svētdien, 5. jūlijā, augstais garīdznieks vēlreiz runāja par to, ka ticīga cilvēka galīgais dzīves mērķis ir sasniegt laimi debesu valstībā. Mēs ikviens pēc tā ilgojamies, tomēr bieži aizmirstam, ka ticība ir mūsu dzīves pamats. Pasaulē ir daudz ļaunuma, kārdinājumu, īpaši jaunatnei. Tikai dziļa ticība palīdz tiem pretoties. Smagi ir zaudēt īpašumus, darbu, daļu pensijas, vēl smagāk - veselību. Taču tas ir nieks salīdzinājumā ar ticības zaudēšanu, jo tas ir nāvējošs trieciens cilvēka mūžībai.

Ekselence pateicās visiem, kuri atnāca un atbrauca pagodināt Euharistisko Jēzu un sv. Donatu: Polijas un Francijas vēstniekiem Latvijā Maciejam Klimčakam un Paskālam Fiesci ar kundzēm, Saeimas deputātei Ķikustes kundzei, Ārlietu ministrijas pārstāvjiem, Krāslavas novada domes priekšsēdētājam Gunāram Upeniekam ar kundzi, visiem jaunā novada ļaudīm, brāļiem priesteriem, pareizticīgo tēvam Aleksandram, garīgā semināra audzēkņiem, klostermāsām no Latgales un Rīgas, bērniem un jauniešiem, kuri saņēma Iestiprināšanas sakramentu, Jauniešu dienu dalībniekiem, visiem klātesošajiem par kopējo Dieva godināšanu, novēlēja viņiem Dieva svētību un palīdzību. Bīskaps atgādināja, ka tradicionāli katru gadu notiek Jauniešu dienas pasaules, valsts vai diecēžu līmenī. Viņš pateicās tiem priesteriem, kuri atbalstīja Jauniešu dienas Krāslavā, augsti novērtēja organizatoru ieguldījumu, izteica pateicību priesteriem Jurim Zarānam un Eduardam Voroņeckim, kuri bīskapa uzdevumā vadīja šo pasākumu.

Latgales Jauniešu dienu organizatoru un dalībnieku atsauksmes

Liliane Bertrand, māsa no kustības “Pro Sanctitate” (“Par svētumu”):

- Kopš piektdienas sv. Mises esam Jauniešu dienu noskaņās. Garīgais lādiņš visām dienām tika dots tās pašas dienas gandarīšanas dievkalpojumā, kad jaunieši no Daugavpils Dievmātes draudzes, no kustības “Pro Sanctitate” improvizācijā atveidoja Pestītāja Krusta ceļu, meditēja par Jēzus ciešanām caur lasījumiem, dziesmām, izrādes veidā ar visu jauniešu līdzdarbību, parādīja Lielās Piektdienas pārdzīvojumus. Bija dots noskaņojums visām Jauniešu dienām, vēlēšanās šajās dienās īpašā veidā vienoties ar Jēzu, kas mūs mīl. Arī tādā veidā mēs meklējām Dieva valstību. Dieva valstība nozīmē dzīvot Dieva mīlestībā pilnīgā veidā. Mēs esam ceļā. Mēs meklējam īsto mīlestību. Mēs varam kļūt svēti, kas ir mūsu kustības mērķis.

Sestdien no rīta bija kopējās lūgšanas - Laudes. Pēc tam sekoja sv. Mise, kuras laikā bīskaps deva arī katehēzi. Mani īpaši uzrunāja tas, ka Viņa Ekselence konkrētā veidā runāja ar jauniešiem. Viņš teica, ka ekonomiskā krīze ir ticības krīzes rezultāts. Viņš to skaidroja ar konkrētiem piemēriem.

Šajā dienā jaunieši darbojās arī vairākās interešu grupās, ko vadīja dažādu kustību pārstāvji: jauniešu “Alfa”, Nācaretiešu ģimeņu kustība, “Life”, “Pro Sanctitate”.

“Pro Sancititate” piedāvāja jauniešiem pārdomāt jautājumu “Laulība vai konsekrācija?” Tas ir aktuāls temats. Jūnija beigās ir iznākusi grāmata par šo tēmu. Vairāk nekā četrdesmit jauniešu atnāca uz šo diskusiju. Mēs ieteicām atbildi uz šo jautājumu meklēt baznīcā caur lūgšanām. Mēs piedāvājām tikai padomus. Ko Dievs gaida tieši no manis? Uz šo jautājumu mēs nevarējām dot atbildi.

Bija daudz jautājumu. Piemēram, tāds: “Kāpēc tu esi konsekrēts cilvēks?”

Mūsu kustības locekle ir Ņina Šukste no Daugavpils, kas ir laulāta, triju bērnu māte. Viņa liecināja par savu pieredzi. Domāju, ka jauniešiem bija interesanti.

Sestdienas pēcpusdienā bija grupu prezentācija, bet vakarā - ļoti skaists senās mūzikas koncerts, kas mūs noskaņoja uz to, ar ko mēs dzīvojām šajās dienās. Šī mūzika nav tā, kas spiež uz vardarbību, bet mūsu sirdīs ienes mieru, prieku. Mēs redzējām, cik aizrautīgi, harmoniski jaunieši dejoja. Tas sasildīja sirdi. Bija patiešām skaisti. Forši!

Svarīgi, ka visu šo laiku kopā ar mums bija bīskaps. Ne pa brīdim, bet jebkurā laikā viņš bija pieejams, tepat, mūsu vidū. Varēja vienkārši pieiet, aprunāties. Bija siltums gan dabā, gan mūsu sirdīs.

Rita Refalo, “Pro Sanctiate”:

- Esmu patiešām laimīga, ka bija iespēja piedalīties šajās Latgales Jauniešu dienās. Lai gan nebija daudz jauniešu, bet te bija tie jaunieši, kas vēlas aizvien dziļāk ieiet ticībā.
Sācies priesterības gads, un pāvests Benedikts XVI aicina lūgties par priesteriem un par piemēru ņemt svēto Arsas prāvestu Jāni Mariju Vianeju. Viņš kalpoja draudzē, kur bija divsimt ticīgo, bet dažos gados Arsa kļuva par slavenu pilsētu, jo tur bija viens svētais - priesteris Jānis Marija Vianejs.

Šajās Jauniešu dienās bija nevis kvantitāte, bet kvalitāte. Tas nozīmē, ka Latgale turpina aizvien vairāk kļūt ticīga zeme.

Anna, Krāslavas draudze:

- Mēs pirmoreiz iejutāmies saimnieku lomā. Gatavojāmies, ka būs vismaz uz pusi vairāk jauniešu. Esam priecīgi par to, cik ir. Svarīgs nevis daudzums, bet kvalitāte. Cerams, ka jauniešiem, kuri atbrauca pie mums, šīs Jauniešu dienas nebūs tukšas, ka viņi sastaps Dievu savās sirdīs. Domāju, ka mūsu ciemiņiem Krāslavā patika. Diemžēl daudzas idejas palika nerealizētas finansiālo līdzekļu nepietiekamības dēļ. Man tagad ir jauni draugi. Patīkami bija satikties arī ar vecajiem, sen neredzētiem, pat no Rīgas.

Evelīna, Krāslavas draudze:

- Bija forši. Likās, ka maz jauniešu nāk uz baznīcu, ka Krāslavā nekas nenotiek jauniešiem. Bet izrādās, ka nemaz nav tik slikti. Man personīgi patika stāstījums par jauniešu “Alfu”, padomi, kā vēstīt citiem, ka kristietība nav novecojusi, nav garlaicīga.
Liene, Līvānu draudze:

- Šīs Latgales Jauniešu dienas bija ļoti labi organizētas. Es te ieguvu daudzus jaunus draugus, brāļus un māsas Kristū. Visas trīs dienas Krāslavā valdīja mīlestības gaisotne. Mēs šeit bijām ar vienu mērķi - pielūgt Dievu. Un Jaunava Marija, kuras statuja baznīcas dārzā ir ļoti skaista, mūs visu laiku pavadīja. Paldies Dievam par visu.

Romualds, Rēzeknes Sāpju Dievmātes draudze:

- Šīs jauniešu dienas īpašas ar to, ka bija ļoti liels miers, ar daudziem sadraudzējos. Dievs mani īpaši uzrunāja gan sv. Misēs, gan caur Svētajiem Rakstiem. Jutu Svētā Donata aizbildnību. Iekrita sirdī skeči, ko mēs rādījām. Ļoti īpaši uzrunāja mūzika, dziesmas. Dievs deva skaistu laiku. Mūs ļoti labi baroja.

Antra, Līvānu draudze:

- Man šīs bija pirmās Jauniešu dienas. Dievs paaicināja, un esmu ļoti laimīga, ka atbraucu. Liels paldies organizatoriem par ļoti augstu sagatavotību, par pasākumiem, guļvietām, barošanu. Es šeit daudz ko atklāju par sevi. Ļoti labs iespaids man radies par krāslaviešiem.

Ieva, Līvānu draudze:

- Esmu otrreiz Jauniešu dienās. Man šeit ļoti, ļoti viss patika. Lai gan biju gaidījusi, ka būs nedaudz vairāk jauniešu, tomēr tie, kas bija, šķiet, ar sirdi un dvēseli visu uzņēma. Mani visvairāk uzrunāja Rožukroņa lūgšana Dievmātes statujas priekšā. Tu sēdi, ir tumšs, tikai svecītes liesmiņa plīvo. Un tu jūti, ka Jaunava Marija ir ar tevi. Kopējā lūgšana - tas ir spēks.

Artis, Līvānu draudze:

- Pirmoreiz esmu Jauniešu dienās. Viss šeit ļoti patika. Noteikti piedalīšos Jauniešu dienās arī turpmāk.

Kristīne, Rēzeknes Sāpju Dievmātes draudze, kopiena “Talita Kumi”:

- Šīs Jauniešu dienas man jau ir piektās. Pirmo reizi esmu Krāslavā un šeit ļoti patika. Bijām visi vienoti kopējās lūgšanās. Satiku daudzus draugus.

Sandra, Daugavpils:

- Patīkami, ka jaunieši varēja sapulcēties kopā, palūgties, sadraudzē- ties, lietderīgi pavadīt laiku.

Inese, Daugavpils sv. Pētera ķēdēs draudze:

- Pozitīvi šai pasākumā bija tas, ka jauniešiem bija iespēja papildināt savas zināšanas ticības pamatjautājumos, smelties kaut ko jaunu, satikt savus domubiedrus, jauki pavadīt laiku.

Pēteris, Krustpils draudze:

- Šīs man nav pirmās Jauniešu dienas. Iespaidi ļoti labi. Salīdzinājumā ar pagājušajām Jauniešu dienām Aglonā, šeit bija mazāk cilvēku, toties veidojās ģimeniskāka atmosfēra, vienotāka kopa. Ļoti patika dejas senās mūzikas pavadībā.
Antons, Viļānu draudze:

- Esmu arī agrāk piedalījies Jauniešu dienās. Šeit man ļoti patika, jo viss bija ļoti labi organizēts. Krāslava ir ļoti skaista vieta. Sastapu daudz labu cilvēku. Žēl, ka bijām kopā tikai trīs dienas. Vajadzētu vairāk.

Raitis, Daugavpils sv. Pētera ķēdēs draudze:

- Šīs bija manas pirmās Jauniešu dienas, un pirmie iespaidi mani patīkami pārsteidza. Sastapu superīgus draugus ar kopējām interesēm. Iekrita sirdī draudžu un grupu prezentācija, kad bija dažādi uzvedumi, dziedājumi, jaunieši interesantā veidā parādīja, kā viņi godina Dievu.

Jana, Daugavpils sv. Pētera ķēdēs draudze, jauniešu kora “Dangelis” dalībniece:
- Visvairāk man patika draudzīgā atmosfēra, kura šeit valdīja, vienotība, kad vari pilnīgi uzticēties nepazīstamiem cilvēkiem. Tas ir galvenais.

Viktorija, Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāle:

- Man tagad ir jauni draugi. Nodibināju tuvāku saikni ar Dievu, sajutu garīgo spēku, kas piepilda un palīdz. Ļoti patika gandarīšanas Krustaceļš, sestdienas vakara meditatīvais Rožukronis baznīcas dārzā, dejošana senās mūzikas pavadījumā. Bija ļoti jauka atmosfēra.

Jana, Rēzeknes katoļu vidusskola:

- Šeit es daudz ko jaunu uzzināju par Dievu. Vakar bijām muzejā, guvām jaunas zināšanas par Krāslavu. Interesanta un aizraujoša bija grupu prezentācija. Varēja salīdzināt, daudz ko uzzināt par citiem. Bija silta atmosfēra.

Andris, Rēzeknes Sāpju Dievmātes draudze:

- Gaidīju, ka būs vairāk dalībnieku, bet samērā mazais skaits nebija par šķērsli kvalitātei. Personīgi es guvu daudz jauna, laba, vajadzīga. Tas bija laiks, lai novērstos no ikdienas nomācošām problēmām un veltītos Dievam. Atgriežoties mājās, šīs problēmas, protams, nekur nepazudīs, bet tās tiks risinātas jaunā kvalitātē, jo esam kļuvuši Svētā Gara pilnāki.

Eduards Voroņeckis, Krāslavas draudzes prāvests:

- Man bija liels prieks Krāslavas draudzē uzņemt gandrīz trīssimt jauniešus no visas Latgales. Droši vien ekonomiskās krīzes dēļ nevarēja atbraukt visi, kas vēlējās, bet atbrauca tie, kuri ļoti gribēja pabūt kopā, palūgties, parādīt sevi no labās puses. Runāju ar pavāri Valentīnu no ģimnāzijas, kura izteica apbrīnu par šiem kristīgajiem jauniešiem, viņu uzvedību. Paldies Dievam, ka nelija, bija labs laiks, visi pasākumi varēja notikt baznīcas dārzā.

Man personīgi uz visu mūžu paliks atmiņā piektdienas vakara gandarīšanas Krustaceļš, ko bija sagatavojuši jaunieši no Daugavpils Dievmātes draudzes, kur es agrāk kalpoju. Patiešām varēja redzēt, cik lielu darbu viņi ieguldījuši. Piedalījās apmēram divdesmit jaunieši, kuri parādīja sevi kā vislabākie aktieri. Zinu, ka viņi paši sa- gatavoja tērpus, sameklēja mūziku, sastādīja meditāciju tekstus. Dzirdēju vislabākās atsauksmes, par šo Krustaceļu.

Patīkams pārsteigums bija arī sestdienas vakars, kad pie mums viesojās senās mūzikas ansamblis “Ludus”. Visi mūsdienās spriedelē, ka jauniešiem patīk ne visai saprotama modernā mūzika. Izrādās, ka arī senajai mūzikai nav ne vainas. Paši muzikanti atzinās, ka viņi pirmo reizi izbaudījuši, ka viņu mūzikas pavadījumā kāds dejotu. Tas viņiem bijis liels pārsteigums. Kā redzams, jaunieši ir atvērti arī mūžīgām vērtībām.

Svētdien, noslēguma sv. Misē, bija gandarījums redzēt, ka jaunieši aktīvi piedalījās dievkalpojumā, procesijā, kopā lūdzās, slavēja Dievu. Viņiem bija patiesa vēlēšanās tuvāk apgūt ticības patiesības, iepazīt mūsu baznīcu, kopā lūgties.

Liels paldies visiem cilvēkiem, visām organizācijām, kas mums palīdzēja šos svētkus organizēt. Īpaša pateicība Daugavpils firmai “Enerteks”, Hipotēku un Zemes bankai, Krāslavas novada domei, tās struktūrām, policijai, ātrajai medicīniskajai palīdzībai un ikvienam, kas šajās dienās mūs atbalstīja. Lai Dievs viņiem visiem aizmaksā!

Gribas novēlēt, lai šo priecīgo noskaņu, šo garīgumu, ko Jauniešu dienās to dalībnieki ieguva, jaunieši nestu tālāk savās draudzēs. Kā teikts Jauniešu dienu devīzē, meklēsi vispirms Dieva valstību, mūžīgās vērtības un tad viss cits tiks dots klāt! Tad mēs, neskatoties uz visām grūtībām, uz krīzi, spēsim droši virzīties uz priekšu, izturēsim. Dievs mums noteikti palīdzēs. Jaunieši un pārējie ticīgie, kas piedalījās Jauniešu dienās un sv. Donata svētkos, vēlreiz apliecināja, ka ticība ir aktuāla, ka ticība mums ir vajadzīga, ka mēs patiešām esam kristieši.

Lai Dievs katru cilvēku sargā un svētī!

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA