Divkāršie katoļu svētki Aulejā

Latgaliskā sirsnībā un lielā godbijībā 19. jūlijā aizritēja Aulejas draudzes debesīgās aizbildnes svētās Marijas Magdalēnas atlaidas un baznīcas trīssimt gadu jubilejas svinības. Ticīgie ne vien no vietējās, bet arī no citām tuvākajām draudzēm kuplā skaitā piepildīja sakopto dievnamu un baznīcas dārzu. Bija ieradušies daudzi bijušie aulejieši no malu malām.

Ar laukiem raksturīgo viesmīlību un mīļu labvēlību tika sagaidīts Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Bijušais Aulejas pagasta padomes priekšsēdētājs Aivars Umbraško, kopā ar draudzes pārstāvjiem sveicot augsto viesi, izteica prieku par to, ka Aulejas baznīca visus 300 gadus ir kalpojusi pēc tās patiesās nozīmes.
Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, kurš sevi pamatoti uzskata par aulejieti, pauda neviltotu gandarījumu par to, ka jūlijā Ekselence jau otrreiz vizitē jaunā Krāslavas novada draudzi.

Sv. Mise, ko V. E. J. Bulis celebrēja kopā ar priesteriem F. Ciprusu un M. Daļecki, tika upurēta par visiem klātesošajiem, par Aulejas draudzi, bērniem, jauniešiem, veciem cilvēkiem, arī par tiem, kuri nespēja atnākt uz baznīcu.

Ievada uzrunā Latgales augstākais garīdznieks atzīmēja, ka visu šo laiku senais Aulejas dievnams ir pildījis savu funkciju - kalpojis dvēseļu pestīšanai. Te priesteri sludināja Evaņģēliju, dalīja svētos sakramentus, noturēja sv. Mises. Šīs sienas ir pieredzējušas neskaitāmas kristības. Te bērni pieņēmuši pirmo svēto komuniju, tika noslēgtas daudzas laulības. No šejienes mirušie aizvadīti uz tuvējo kapsētu. Cilvēkam ir vajadzīga baznīca, kur tiek stiprināta viņa ticība. “Lai šodien no mūsu lūpām izskan pateicība Dievam par šo svētnīcu,” aicināja bīskaps.

Dievkalpojumā bija jūtama patiešām svētsvinīga gaisotne. Pacilāti un skanīgi dziedāja koris. Ar lielu uzmanību klātesošie noklausījās bīskapa sprediķi, kas kārtējo reizi bija vērtīga mācību stunda ticības jautājumos. Ar aktuāliem piemēriem no mūsdienu dzīves viņš mudināja katru cilvēku meklēt pareizo ceļu uz dzīves mērķi, vadoties pēc Dieva baušļiem. Ekselence uzsvēra, ka baznīcā tiek sludinātas tās vērtības, ko cilvēkam vajag iemantot virs zemes, lai varētu nokļūt Debesu valstībā. Nepietiek tikai sava personīgā dzīves plāna. Vajag dzīvot pēc Baznīcas sludinātās Dieva programmas. Šajā jomā mums visiem ir plašs darba lauks, uzsvēra bīskaps.

Mises turpinājumā bērni ar lielu bijību pieņēma bīskapa piešķirto Iestiprināšanas sakramentu. Nopietni un svinīgi dievkalpojuma vadītājam tika pienestas un pasniegtas upurdāvanas.

Kā parasti atlaidu svinību dievkalpojums beidzās ar Euharistisko procesiju apkārt baznīcai. Jāatzīmē, ka Aulejā patiešām bija skaista, estētisku baudījumu sniedzoša procesija. Tās dalībnieki, galvenokārt bērni un jaunieši, ar lielu cieņu godināja Euharistisko Jēzu, rādot priekšzīmi citiem ticīgajiem.

Pēc procesijas bīskaps vēlreiz uzrunāja svinību dalībniekus. Viņš atgādināja, ka Aulejas dievnama 300 gadu jubileja tiek svinēta kopā ar draudzes aizbildnes Marijas Magdalēnas atlaidām. Šī lielā svētā var būt par paraugu katram, kā ar dziļu ticību un Dieva mīlestību pārvarēt ļaunumu sevī. Svētie Raksti mums vēsta, ka pats Jēzus Kristus izdzina no Marijas Magdalēnas septiņus ļaunos garus. Mūsdienu pasaulē, tāpat kā pirms divtūkstoš gadiem, ir daudz ļaunuma, kura izskaušanā mums vajadzīga Dieva žēlastība, mūsu Kunga palīdzība. Vajag tikai uzticēties Viņam, paļauties uz Viņu, stipri ticēt. Ekselence pateicās visiem par kopējām lūgšanām, sirsnīgo sagaidīšanu, par baznīcas atbalstu.

Arī draudzes prāvests F. Cipruss sirsnīgi pateicās tiem, kuri parūpējās par šo svinību sekmīgu norisi, nosaucot vārdā visatsaucīgākos, visdarbīgākos atbalstītājus un organizatorus.

Beigās V.E. Bulis svētīja sakrālos priekšmetus un klātesošos. Bīskapa īpašo individuālo svētību ar veselības vēlējumiem saņēma draudzes prāvests F. Cipruss.

Genovefa KALVIŠA