8. septembris — Jaunavas Marijas dzimšanas diena

Gan katoļiem, gan pareizticīgajiem septembra lielākie svētki ir Vs. Jaunavas Marijas dzimšanas diena (8. un 21. septembrī).
Kā vēsta tradīcija, Marijas vecāki Joahims un Anna bija no Dāvida cilts, no kuras bija jādzimst pasaules Glābējam. Taču abi bija jau gados, un tiem nebija bērnu. Viņi sirsnīgi lūdza Dievu dāvāt viņiem pēcnācēju un apsolīja viņu atdot kalpošanai Dievam.
Dievs uzklausīja Joahima un Annas lūgšanas un, par spīti vecumam, dāvāja viņiem meitu, ko nosauca par Mariju. Pildot solījumu, vecāki Mariju triju gadu vecumā aizveda uz templi, kur Viņa atradās līdz 14 gadu vecumam. Vēlāk Marija ar savu jāvārdu pieņēma Dieva gribu un kļuva par Kristus Māti.

Pirmo sestdienu dievbijība

Šogad 13. septembrī paiet tieši 70 gadu, kopš Baznīca atzina Bezvainīgās Marijas Sirds pielūgsmi piecu mēnešu pirmajās sestdienās.

Savas parādīšanās laikā Fatimā 1917. gada 13. jūlijā Vissvētākā Jaunava Marija teica: “Lai uz zemes beigtos kari, Es atnācu lūgt jūs veltīt savas lūgšanas manai Bezvainīgajai Sirdij un pirmajā katra mēneša sestdienā pieņemt komūniju.”

1925. gada 10. septembrī Vissvētākā Jaunava, parādoties vienai no Fatimas vizionārēm — māsai Lūcijai Lantevedrē (Spānija), teica: “Paskaties, mana meita, mana Sirds ir apvīta ar ērkšķiem, kurus cilvēki caur Dieva zaimošanu un nepateicību ar katru minūti iedur arvien dziļāk un dziļāk. Meklē priekš Manis mierinājumu. Saki, ka Es apsolu palīdzēt nāves stundā un apveltīt ar visām vajadzīgām žēlastībām tos, kas piecus mēnešus pēc kārtas pirmajā sestdienā izsūdzēs grēkus, pieņems komūniju, lūgsies un 15 minūtes sarunāsies ar Mani, pārdomājot 15 Rožukroņa noslēpumus, un vēlēsies atvieglot Manas ciešanas.”

Mūsu Kundze parādīja savu Sirdi, apvītu ar ērkšķiem, kas simbolizē mūsu grēkus. Viņa teica: “Lai tos izvilktu, piecu mēnešu pirmajās sestdienās vajag veikt nožēlas un pie-lūgsmes aktu.” Kā balvu Viņa apsolīja dažādas žēlastības, kas vajadzīgas mūsu glābšanai.

Nākošajos divos gados, 1926. gada 15. februārī un 1927. gada 17. decembrī, pats Jēzus uzstāja uz šīs pielūgsmes izplatīšanu. Lūcija rakstīja: “No šīs pirmo sestdienu pielūgsmes izplatīšanas, no kopējas sevis veltīšanas Bezvainīgajai Marijas Sirdij atkarīgs, vai uz zemes būs miers vai karš.”

Kāpēc tieši piecas sestdienas? Jēzus atklāja, ka tas ir tāpēc, ka ir pieci grēku un zaimu veidi pret Bezvainīgo Marijas Sirdi: 1) pret viņas Bezvainīgo Ieņemšanu; 2) pret Marijas jaunavību; 3) pret Dievišķo Mātišķību un pret vienotu sapratni un Viņas pieņemšanu kā Cilvēces Māti; 4) ir cilvēki, kuri meklē iespējas sēt sirdīs vienaldzību, nicinājumu un pat naidu pret Bezvainīgo Māti; 5) ir arī tādi, kas apvaino viņu caur svētbilžu profanāciju, tas ir — zaimodami atveido Svēto tēlu. Izpildot četrus nosauktos noteikumus (grēksūdze, komūnija, lūgšana, 15 minūšu meditācija par vairākiem vai visiem Rožukroņa noslēpumiem) un ar lielu cieņu izturoties pret Bezvainīgo Marijas Sirdi, varam saņemt pirmo sestdienu žēlastības.