Īsumā

Pāvests Benedikts XVI iecēlis Latvijas katoļu Baznīcai jaunu arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču (1955). Viņš par priesteri ordinēts 1996. gadā, ieguvis teoloģijas profesora grādu. Ir Rīgas Kristus Karaļa draudzes vicarus cooperaor, Rīgas Garīgā semināra un Teoloģijas institūta garīgais tēvs, Augstākā reliģijas zinātņu institūta direktors un docētājs. V. Em. J. Pujats, kurš novembrī svinēs 80 gadu jubileju, jau pirms pieciem gadiem sasniedzis Baznīcas noteikto arhibīskapa vecumu un kopš 2005. gada pildīja šo pienākumu ar īpašu Svētā tēva rīkojumu. Jaunā bīskapa konsekrācija notiks 8. augustā, igress (ienākšana baznīcā) - 21. augustā.

Pāvesta vispārējais lūgšanu nodoms jūlijam ir: “Lai visās pasaules nācijās valsts varas pārstāvju vēlēšanas notiktu pēc taisnīguma un godīguma principiem, respektējot iedzīvotāju brī-vu izvēli.” Tas pašlaik ir īpaši aktuāls arī Latvijai, kas gatavots X Saeimas vēlēšanām. Vienotībā ar visu Baznīcu un Svēto tēvu lūgsim Dieva gaismu vēlētāju saprātīgai izvēlei, lai sabiedrībā varētu īstenot kristīgās dzīves ideālus.

* * *

Kristus Vissvētās Miesas un Asiņu svētkos 3. jūnijā katoļu baznīcās (Rīgā, Rēzeknē un citviet - pilsētu ielās) notika Euharistiskās procesijas ar četru Evaņģēliju lasījumiem. Euharistijas godināšana turpinājās astoņas dienas. Dagdas draudzē tradicionāli jau daudzus gadus Euharistiskā procesija notika katru vakaru līdz Sakramenta svētku oktāvas noslēgumam.

* * *

11. jūnijā, Starptautiskā priesteru kongresa laikā Romā, Svētā Pētera laukumā, pāvesta Benedikta XVI vadībā notika Priesterības gada noslēguma dievkalpojums. Rēzeknes-Aglonas diecēzē Priesterības gadu oficiāli noslēdza bīskaps J. Bulis 13. jūnijā, piedaloties Vissvētās Jēzus Sirds godam veltītā 40 stundu dievkalpojuma nobeigumā Viļakas draudzē.

* * *

13. jūnijā apmēram sešdesmit Krāslavas draudzes bērni pirmoreiz savās sirsniņās pieņēma Jēzu Vissvētākajā Sakramentā. Prāvests E. Voroņeckis sprediķī uzsvēra, ka pirmā sv. Komūnija ir tikai sākums dzīvei vienotībā ar Dievu.

* * *

15. jūnijā Daugavpilī, Ķīmiķu rajonā, notika Dieva Žēlsirdības draudzes dibināšana. Tika celebrēta pirmā sv. Mise, ielikts Dieva Žēlsirdības baznīcas pamatakmens, pamatos iemūrēta kapsula ar vēstījumu.

* * *

Jūnijā Jēzus Sirds godināšanas dievkalpojumos Latgales radio ēterā pulksten 19.00 ticīgie ne tikai kopīgi lūdzās, bet varēja arī daudz ko uzzināt par Jēzus Sirds godināšanas vēsturi un neskaitāmajām dāvātajām žēlastībām, par vairākām no 33 Vissvētās Sirds īpašībām, kas nosauktas litānijā.