Pēc sv. mocekļa Donata parauga draudzēties ar Dievu

“Vairākas dienas Krāslavā esam pavadījuši lūgšanās, koncentrējoties uz Jēzu Kristu, kas ir klātesošs mūsu vidū kā Pestītājs Vissvētākajā Altāra Sakramentā maizes un vīna zīmēs,” noslēdzot sv. mocekļa Donata godam veltītās svinības Krāslavas Romas katoļu baznīcā, 4. jūlijā teica Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Viņš uzsvēra, ka 40 stundu dievkalpojumos mūsu draudzēs jau no seniem laikiem tiek godināts Euharistiskais Jēzus.

“Vairākas dienas Krāslavā esam pavadījuši lūgšanās, koncentrējoties uz Jēzu Kristu, kas ir klātesošs mūsu vidū kā Pestītājs Vissvētākajā Altāra Sakramentā maizes un vīna zīmēs,” noslēdzot sv. mocekļa Donata godam veltītās svinības Krāslavas Romas katoļu baznīcā, 4. jūlijā teica Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Viņš uzsvēra, ka 40 stundu dievkalpojumos mūsu draudzēs jau no seniem laikiem tiek godināts Euharistiskais Jēzus. Pats Jēzus Kristus savās Pēdējās vakariņās ir iedibinājis šo sakramentu, ko mēs saucam par Vissvētāko, t.i., par svarīgāko no visiem septiņiem sakramentiem.
Sv. mocekļa Donata godam veltītie dievkalpojumi Krāslavā sākās 1. jūlija vakarā ar sv. Misi un Euharistisko procesiju. Arī pārējās trīs svinību dienas iesākās un noslēdzās ar sv. Misi un Euharistisko procesiju. Piektdien un sestdien tika celebrētas četras sv. Mises, bet svētdien - trīs. Kristus Pēdējā vakarēdiena liturģijas starplaikos notika Vs. Sakramenta adorācija (pielūgsme). Pēc rīta sv. Mises un Euharistiskās procesijas katru dienu tika dziedāta Visu svēto litānija, bet vakarā - Litānija sv. mocekļa Donata godam.

Šajās dienās ļoti daudzi vēlējās izsūdzēt grēkus, lai pēc tam varētu pieņemt svēto Komūniju. Tādu iespēju nodrošināja vairāki drau-dzes prāvesta E. Voroņecka palīgi, galvenokārt Krāslava dekanāta draudžu prāvesti: A. Cimanovskis MIC, M. Daļeckis, F. Cipruss, P. Raciņš, G. Alferovs.

3. jūlijs bija “poļu diena”. Pusdienas sv. Misi celebrēja pr. Cezary Rozmus no Polijas, bet dziedāja poļu kori - Polijas Republikas Senāta, Vispasaules poļu biedrības “Wspólnota polska” un Krāslavas novada domes atbalstītā Poļu kultūras festivāla “Poļu zīmes Latvijā” dalībnieki.

Sestdienas vakarā svinīgi tika sagaidīts Latgales katoļu Baznīcas virsgans V.E. J. Bulis. Bīskapu uzrunāja un sveica Krāslavas draudzes vecākais J. Dobkevičs, Krāslavas novada domes priekšsēdētājs G. Upenieks, Poļu vēstniecības Latvijā kultūras atašejs K. Barkovska, koris no Polijas “Ojczyzna”, Krāslavas draudzes bērni. Sv. Mise, ko celebrēja bīskaps J. Bulis, notika poļu valodā. Tajā kopā ar Krāslavas draudzes kori dziedāja arī ciemiņi no Polijas.

Šajās svinību dienās teiktie divi bīskapa un desmit priesteru sprediķi bija vērtīgas ticības mācības stundas. Katrs, kurš uzmanīgi ieklausījās, domāju, atrada kādu īpašu “rozīnīti” arī savai dvēselei. Piemēram, daudzus noteikti nevarēja neuzrunāt marjāņu tēva A. Cimanovska atgādinājums par to, ka pēc svētās Komūnijas katrs mēs kļūstam par dzīvu monstranci Jēzum Kristum, ko esam pieņēmuši baltajā Hostijā.

Piektdienas sprediķos varējām gūt mācību par to, ko nozīmē atsaukties Kristus aicinājumam: “Seko Man!” Sestdien, sv. apustuļa Toma svētkos, katram no mums bija adresēti “neticīgajam” Tomam teiktie Jēzus vārdi: “Svētīgi tie, kas neredzēja, bet ticēja!” (Jņ 20,29). Klātesošos patīkami pārsteidza Rīgas Teoloģijas institūta seminārista Rodiona Doļas saturīgā mācība krievu valodā par sv. mocekļa Donata paraugu ticības dzīvē.

Kā vienmēr interesanti un argumentēti bija V. E. Buļa sprediķi un uzrunas. Sestdienas vakara sv. Mises sprediķī bīskaps aicināja ticīgos neaizmirst, ka esam radīti pēc Dieva attēla un līdzības, tāpēc mums jārūpējas par savu dvēseli, savu garīgo dzīvi. Cilvēka dzīves galvenais uzdevums un mērķis ir atrast Dievu, pazīt Dievu, kalpot Dievam. Mūsu Radītājs vēlas cilvēkā redzēt cilvēcību. Diemžēl, šodien cilvēks bieži vien meklē to, kas cilvēcību iznīcina. J. Bulis aicināja ticīgos pēc sv. mocekļa Donata parauga meklēt draudzību ar Dievu, tad mēs kļūsim bagāti.

Īpaši svinīga un saturīga bija svētdiena, atlaidu noslēguma diena, 4. jūlijs. Jau no agra rīta nepārtraukta svētceļnieku plūsma piepildīja baznīcu un sv. mocekļa Donata kapliču. Viespriesteris no Polijas Cezary Rozmus sv. mocekļa Donata kapličā noturēja sv. Misi nodomā par Krāslavas draudzi un tās prāvestu Eduardu, visām poļu kopienām, Krāslavas poļiem.

Bīskapa J. Buļa svinīgo ingresu - ienākšanu baznīcā pirms noslēguma sv. Mises priesteru, goda viesu, procesijas dalībnieku pavadībā, pacilātam draudzes kora dziedājumam skanot, sagaidīja ticīgo pārpildītais dievnams. Goda viesu vidū bija Saeimas deputāte Sarmīte Ķikuste, Itālijas vēstnieks Latvijā Francesko Puccio, Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks ar kundzi, Daugavpils dekanāta dekāns Aleksandrs Madelāns, kustības “Pro Santitate” (“Par svētumu”) māsas no Rīgas Liliane Bernard un Rita Refalo.

Sv. Mises laikā vairākiem desmitiem bērnu bīskaps piešķīra Iestiprināšanas sakramentu. Ar dziļu pietāti bērni pienesa celebrantam bagātīgas, simboliskas upurdāvanas. Klātesošie ieinteresēti ieklausījās sava augstā garīgā vadītāja sprediķī, kurā viņš runāja par cilvēka brīvību, atgādinot sv. apustuļa Pāvila teikto, ka Dievs mūs ir radījis brīvus. Bet šodien daudzi nonākuši alkohola, narkotiku, interneta, ietekmīgu cilvēku gūstā, grēka atkarībā, tādējādi zaudējot savu identitāti, godu, cilvēcību. Bīskaps īpašā veidā vērsās pie jaunatnes, brīdinot viņus būt uzmanīgiem, dzīvojot šajā pasaulē, aicināja saņemt Dieva žēlastības augļus un Viņa spēku caur lūgšanām, sv. Misi, sakramentu pieņemšanu.

Skaistajā Euharistiskajā procesijā apkārt Misiju krustam sakoptajā baznīcas dārzā vēlreiz tika godināts Vissvētajā Sakramentā apslēptais Jēzus. Apstāšanās laikā pie svētā mocekļa Donata relikviju altāra litānijā tika lūgta mūsu malas debesīgā aizbildņa palīdzība.

Noslēdzot svinīgo sv. Misi, bīskaps J. Bulis atkal uzrunāja klātesošos (pie tam latviešu, poļu, krievu un latgaliešu valodā), pateicās par tikšanos Krāslavā, pozitīvi novērtēja draudzes prāvesta E. Voroņecka ieguldījumu svinību sagatavošanā, izteica atzinību klātesošajiem priesteriem par palīdzību, koristiem, procesijas dalībniekiem, goda viesiem un visiem klātesošiem par kopīgajām lūgšanām un dzīvo ticību, ko viņi saglabājuši savās sirdīs.

Augstais ganītājs vēlreiz aicināja Dieva tautu turēties pie Kristus, jo Viņš ir mūsu Pestītājs, mūsu Spēks. Viņš mudināja ticīgos vienoties kopējās lūgšanās ar visas Latgales katoļiem diecēzei piederošās Latgales radio reliģiskajos raidījumos katru dienu pulksten 10.00, 15.00 un 19.00.

Arī draudzes prāvests E. Voroņeckis sirsnīgi pateicās visiem, kuri palīdzēja sagatavot un aizvadīt sv. mocekļa Donata svētkus.
Noslēgumā J. Bulis svētīja iegādātos sakrālos priekšmetus un deva savu bīskapa svētību.

Genovefa KALVIŠA