Krāslava — Aglona 2010

Krāslavas Svētā Ludviga draudzes četru dienu Svētceļojumu kājām uz mūsu Svētvietu — Aglonu — šogad iesāksim 9. augustā, pirmdien, pēc Sv. Mises plkst. 8.00.

Svētceļojuma un arī V Latvijas katoļu jauniešu dienu (kas notiks 13. - 14. augustā) tēma ir: “Labais mācītāj, kas man jādara, lai es iemantotu mūžīgo dzīvi?” (Mk 10;17)

Ikviens tiek mīļi aicināts! Pieteikties var, piezvanot pa tālr. 28889110 (Jūlija) vai 25959377 (Anna) līdz 1. augustam.
Latvijas katoļiem jauns arhibīskaps metropolīts

Šajā amatā pāvests nominējis Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta direktoru un Rīgas Metropolijas Garīgā semināra garīgo tēvu priesteri Zbigņevu Stankeviču.

Z. Stankevičs dzimis 1955. gada 15. februārī Gulbenes rajona Lejasciema pagastā. 1978. gadā viņš pabeidza Rīgas Politehnisko institūtu, iegūstot inženiera diplomu. 1990. gadā iestājās Ļubļinas katoļu universitātē Polijā. 1996. gadā ieguva maģistra grādu teoloģijā. Tā paša gada 16. jūnijā tika ordinēts par priesteri un inkardinēts Rīgas arhidiecēzē. Pēc ordinācijas kalpoja Rīgas Svētā Franciska draudzē par vikāru, mātes Terēzes tuvākmīlestības ordeņa žēlsirdības misionāru kapelānu un Rīgas Garīgā semināra garīgo tēvu. Viņš tāpat bija Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta direktors.

2002.-2008.g. priesteris Z. Stankevičs studēja Laterāna pontifikālajā universitātē Romā, kur ieguva doktora grādu teoloģijā. Studiju laikā Romā bija Laterāna pontifikālās universitātes svētīgā Pija IX kolēģijas vadītājs. 2008. gadā, atgriežoties Latvijā, atkal tika nominēts par Rīgas Garīgā semināra garīgo vadītāju, par Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta direktoru, kā arī par Kristus Karaļa draudzes vikāru. Priesteris Z. Stankevičs runā latviešu, lietuviešu, poļu, krievu, itāļu un angļu valodā. Pārvalda arī franču un vācu valodu.

Viņš aktīvi nodarbojies ar sportu, iegūta pirmā sporta klase vieglatlētikā, vaļasprieks — kāpšana kalnos.
Jaunā bīskapa konsekrācija notiks 8. augustā Rīgas Doma katedrālē. Savukārt 21. augustā sv. Jēkaba katedrālē plānots jaunā bīskapa A. Stankeviča ingress, pēc kura viņš uzņemsies vadīt Rīgas arhidiecēzi un metropoliju. Bīskaps Z. Stankevičs nominēts kardināla Jāņa Pujata vietā, kuram šogad paliek 80 gadu. Saskaņā ar Baznīcas likumiem bīskaps, sasniedzot 75 gadu vecumu, iesniedz pāvestam lūgumu atbrīvot viņu no diecēzes vadītāja pienākumiem.

Bīskapa Z. Stankeviča novēlējums visiem diecēzes ticīgajiem: “Es gribu novēlēt lielu paļāvību uz Dievu, lai mēs atdodam visas mūsu rūpes, visas problēmas un raizes par nākotni Dieva rokās. Ja darīsim to stingrā paļāvībā, ka Viņš to pieņem, tad Viņš rūpēsies par visu un var sakārtot mūsu lietas. Es lūdzu savas arhidiecēzes ticīgos lūgties par mani, lai es adekvāti atbilstu savam aicinājumam un nepalaistu garām Dieva žēlastību, kas man tiek dota.”

Apkopoja pr. A. BUDŽE

P.S. Krāslavas un Dagdas novada katoļi var uzskatīt jauno arhibīskapu metropolītu par savu novadnieku. Viņa māte Janīna Stankeviča, kura pašlaik dzīvo Daugavpilī un šogad atzīmēja savu 95. dzimšanas dienu, uzaugusi Pustiņas (tagad Robežnieku) pusē Jāņa un Broņislavas Juškeviču desmit bērnu ģimenē, pabeigusi Krāslavas sešgadīgo pamatskolu. Savukārt tēvs Stanislavs, kurš jau ir mūžībā, nāk no Bukmuižas (Ezernieku) pagasta. Vecāki ar savām trim meitām, izvairoties no 1949. gada izvešanām, bija spiesti doties bēgļu gaitās uz Gulbenes rajonu, kur piedzima dēls Zbigņevs.

G. K.