Balbinovas draudzē

Janīna Dubro no Indras savā vēstulē pastāstīja, ka jau otro gadu Balbinovas katoļu draudzes ticīgajiem bija dota iespēja prāvesta Genādija Alferova vadībā 14. augustā doties uz Aglonu, lai piedalītos Krusta ceļā. Daudzi svētceļnieki bija solīdā vecumā, tāpēc bija gandarīti, ka uz Vs. Dievmātes sanktuāriju varēja aizbraukt ar autobusu.

J. Dubro raksta: “Katru gadu notiek patīkami pārsteigumi. Piemēram, šogad mums pievienojās svētceļnieki no kaimiņu pagasta. Sākumā mēs apmeklējām Krāslavas baznīcu, kur piedalījāmies diev- kalpojumā. Pēc tam turpinājām ceļu uz Aglonu. Mēs esam pateicīgi mūsu garīdzniekam par viņa sirsnīgajām lūgšanām un par skaisto stāstījumu par Jaunavu Mariju un par brīnumiem, kādi notiek ar viņas aizbildniecību. Pateicamies arī pagasta vadībai, ka sadarbojas ar mūsu prāvestu un iedalīja transportu šim braucienam.”

E-pasta sūtījumā no Indras pastāstīts arī par dāvanu, ko pirmoreiz saņēma jaunieši. Pateicoties vietējā garīdznieka Genādija Alferova iniciatīvai un novada vadītājas Ērikas Gabrusānes atbalstam, kura iedalīja autobusu, Indras pusaudži varēja piedalīties Latvijas Jauniešu dienās Aglonā. Ērika Zarovska uzņēmās organizatoriskās rūpes.

Pirms došanās ceļā uz jautājumu Viktorijai, kāpēc viņa brauc uz Aglonu, meitene atbildēja: “Es un mani draugi neesam bijuši Aglonā, varbūt kādreiz tikai garām braucot. Mēs gribam piedalīties Jauniešu dienu pasākumos, uzzināt kaut ko jaunu. Gribas redzēt, cik un kādi jaunieši tur sapulcēsies, varbūt ar kādu sadraudzēšos. Paldies par doto iespēju tur būt.”
Evelīna teica: “Es kopā ar mammu biju Aglonā pagājušajā gadā, 14. augustā piedalījos Krusta ceļā. Šogad ļoti vēlējos būt Jauniešu dienu pasākumos, palūgties, paņemt ūdeni no Marijas avotiņa. Gribu redzēt, kā lūdzas mūsu vienaudži. Ceru, ka būšu gandarīta un pateicīga Dievam par visu, ko iegūšu.”

Arī prāvests G. Alferovs ir pārliecināts, ka Jauniešu dienu pasākumi uz visu mūžu paliks šo pusaudžu atmiņā. Viņš ir priecīgs, ka daudz ko skolēniem ir stāstījis par Dievu, par dvēseles nemirstību. Viņš atzīmē, ka kopā ar katoļu jauniešiem Aglonas svētkos piedalījās citu konfesiju pārstāvji, arī daži neticīgie. Garīdznieks ir pārliecināts, ka šis pasākums ļaus viņiem aizdomāties par Dievu, par ticības lietām. Vecāku pienākums ir ne tikai nokristīt bērnu, bet arī turpināt viņu kristīgi audzināt. Jārūpējas ne tikai par viņa materiālo labklājību, bet arī par intelektuālo, garīgo attīstību. Kopā ar bērnu jālūdzas rītā un vakarā, svētdienās jāapmeklē dievkalpojumi baznīcā, jālasa garīgā literatūra. Visam jāatrod laiks.

Aglonā Indras pusaudži ne tikai lūdzās un uzklausīja Dieva vārdu un pārdomas par to, bet arī saturīgi atpūtās, iepazinās ar visu ievērības cienīgo Aglonas svētvietā un apkaimē.

Balbinovas draudzē bijuši arī citi reliģiska satura pasākumi. Līdz šodienai nav aizmirsta interesantā pēcpusdiena bibliotēkā Adventa pirmajā nedēļā, kad svinīgi tika aizdegta pirmā Adventa svece, prāvests stāstīja par svētīgo Jēzus Bērniņa gaidīšanas laiku, bērni lasīja dzejoļus. Pēc kopējās karstās tējas baudīšanas visi devās palīgā putniņiem pārciest ziemas aukstumu, izliekot kokos barotavas. Arī putniņi ir Dieva radības, kas ar savām dziesmām slavē Radītāju.
Indrieši cer, ka, Aglonas Dievmātes iedvesmoti, viņi turpinās uzsāktās reliģiskās aktivitātes.

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA