Stājies amatā jaunais arhibīskaps metropolīts

Šī gada augusts Latvijas katoļu Baznīcas vēsturē ieies ar jaunā arhibīskapa metropolīta Zbigņeva Stankeviča ordināciju un ingresu.

8. augustā Rīgas Domā pulcējās Latvijas un kaimiņvalstu bīskapi, priesteri, tradicionālo kristīgo konfesiju pārstāvji, valsts augstākās amatpersonas, ārzemju diplomāti, vairāki simti ticīgo, kur kardināls Jānis Pujats, apustuliskais nuncijs Baltijā Luidži Bonacci un Polijas primass arhibīskaps Juzefs Kovaļčiks ordinēja jauno Rīgas arhidiecēzes arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču. Daudzi tūkstoši dievkalpojumu un īpašo ordinācijas ritu vēroja televīzijā.

21. augustā nedaudz pieticīgākā gaisotnē sv. Jēkaba katedrālē notika ingress, kura laikā priesteri salika paklausības solījumu jaunajam arhibīskapam. Ar šo brīdi viņš pārņēma Rīgas arhidiecēzes administratīvo varu.

Kardināls J. Pujats, nododot pilnvaras V. E. Z. Stankevičam, vēlēja viņam kļūt par labu ganu ticīgajai tautai, turpināt sadarbību ar citām kristīgajām konfesijām un valsts institūcijām.

Jaunais arhibīskaps kopā ar citiem bīskapiem un priesteriem celebrēja sv. Misi. Sprediķī viņš uzsvēra, ka mūsu kopējā rūpe ir Latvija. Par savas kalpošanas ilgtermiņa mērķi Ekselence izvirzīja Latvijas garīgo atdzimšanu, bet par savas dzīves iekšējo mērķi, ko viņš noformulēja jau pirms 30 gadiem, — savienošanos jeb “dvēseles laulību ar Dievu”. Baznīcas virsgans runāja arī par Latvijas garīgās atdzimšanas instrumentiem un uzsvēra, ka tā nevar sākties bez Baznīcas garīgās atdzimšanas, kurai jākļūst par ieraugu visas sabiedrības atjaunotnei.

Attiecībā uz lajiem, arhibīskaps atgādināja Vatikāna II koncila nostādni: “Jāatmodina snaudošais milzis.” Vajadzīga vienotība dažādu Baznīcas aicinājumu starpā, mūsu iekšējai vienotībai ar Dievu un tuvāko. Viņš uzsvēra, ka liela nozīme ir arī slimajiem, vecajiem, visiem tiem, kuri cieš, un aicināja viņus ciest un lūgties nodomā par Latvijas garīgo atmodu.

V. E. Z. Stankevičs atzīmēja, ka mūsu dzīvē ir pārāk daudz negatīvisma. Lai kaut ko mainītu, vajag iemācīties to darīt ar pozitīvu pieeju. Arhibīskaps aicināja ticīgos lūgties, lai pār Latviju nāk Svētais Gars un to atjauno, un lūgties līdz uzvarai.
Sv. Mises noslēgumā jauno Latvijas katoļu Baznīcas virsganu sveica apustuliskais nuncijs L. Bonacci un nodeva pāvesta Benedikta XVI novēlējumus. Jauno sv. Jēkaba katedrāles saimnieku sveica arī draudzes pārstāvji, kā arī silti pateicās kardinālam J. Pujatam par viņa ilgo un svētīgo kalpošanu, izraisot Eminencē patiesa aizkustinājuma asaras. Kardināls savu pastorālo darbību turpinās Sāpju Dievmātes draudzē.

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA