Aglona nosauc super ģimeni

img

Pagājusi vasara… Gluži kā atvainodamies par jūlija dienām, kas bija tik apmākušās, septembra sākums pēkšņi iepriecināja ar lieliskām dienām, kas ļāva pat pagarināt peldēšanas sezonu. Organizatoriem par prieku pagājušajā svētdienā bija īsti vasarīgs laiks, un Cīrīšu ezera gleznainie krasti atgādināja dienvidu kūrortu.

Svētītajā Aglonā, kur augstu vērtē ģimenes vērtības un veselīgu dzīvesveidu, piecus gadus pēc kārtas rudens sākumā tiek rīkotas aizraujošas sacensības “Supertētis”. Atminos, kā tieši pirms gada apsveikumus saņēma lieliskais Ilmārs Repše. Kultūras centra draudzīgā komanda, meklējot jaunus masu pasākumu organizēšanas veidus, šoreiz izdomāja paplašināt iemīļoto svētku ietvaru. Plakāti un reklāmas sociālajos tīklos aicināja uz festivālu ar devīzi “Ģimene - tas ir spēks”. Tieši vienpadsmitos vasaras estrādē pieteikumus iesniedza deviņas ģimenes! Visas pazīstamas sejas - Serovi, Cakuli, Repšes, Matisāni, Ancāni, Leonoviči, Akmaņi, Grebeži un Urbanoviči. Attaisnotu iemeslu dēļ divas pieteiktās komandas izrādījās nepilna sastāva.



Diezgan demokrātiski Edgaram Urbanovičam un viņa meitām Anastasijai un Jeļizavetai ļāva doties uz startu bez mammas: Jūlija tagad atrodas kursos Rīgā. Un Ļeonoviču ģimenes galvu Aināru, Nacionālo bruņoto spēku karavīru, kurš šobrīd dienesta pienākumus pilda ārpus Latvijas, pēc vispārējas piekrišanas nomainīja Ivars, dvīņu tēvs. Viņa sieva Gunta Gulbe-Kalvāne ir šo svētku galvenā organizatore. Pateiksimies izmēģinājuma pasākuma režisoriem: visi desmit sarežģīto sacensību posmi bija sagatavoti ar tādu izdomu, ka dalībnieki un līdzjutēji nepamanīja, kā aizritēja trīs sportisku kaislību un improvizāciju stundas. Īpašu šarmu piešķīra igauņu piepūšamo atrakciju izmantošana. Starp citu, pašvaldība parūpējās, lai Aglonas ģimenēm daudzie brīvā laika pavadīšanas prieki tiktu bez maksas! Darbojās mini zoodārzs, garlaikoties nebija laika...



Kā ierasts nevainojamu tiesāšanu nodrošināja sporta organizators Andris Kurmis. Viņš arī jautrs komentētājs, kurš neaizmirsa sekot līdzi sekundēm un punktiem. Pārbaudījumi, kuriem nepieciešamas sportiskas prasmes un ģimenes komandu saliedētība, protams, sagādāja prieku. Smiekli skanēja gandrīz katrā sektorā. To vajadzēja redzēt, kā pēc signāla ģimeņu četrinieki vilka smagos ratiņus kalnā, pa ceļam zaudējot ne tikai bērnus. Un, kad kāds neveikls tētis krita no staiguļiem, smiekli bija neiedomājami skaļi. Vissarežģītākais uzdevums - nest pilnu ūdens glāzi uz apaļa dēlīša ar četrām šņorēm. Reti kādam izdevās nokļūt līdz finišam bez soda punktiem. Bija arī mini basketbols, kad vajadzēja tenisa bumbiņu iemest plastmasas glāzē. No desmit mēģinājumiem labākajiem spēlētājiem izdevās iegūt astoņus punktus. Bērni sacentās veiklībā, lēkdami caur riņķiem, tēvi demonstrēja spēku, stiepjot spītīgu gumiju uz piepūšamās platformas, bet mammas mēģināja iemest piesieto bumbiņu desmitniekā sektorā ar nosaukumu “muca”. Visjautrākā arēna - gladiatoru cīņa piepūšamajā atrakcijā, kurā tēvu cīņu iznākumu izšķīra ne tik daudz spēks, cik veiklība un līdzsvars uz slidenās platformas. Šeit arī varēja saskatīt līderus, kuri pretendēja uz galvenajām balvām. Kamēr tiesnešu kolēģija nodarbojās ar rezultātu skaitīšanu, saimniece Lilita aicināja dalībniekus un līdzjutējus uz nometnes ēdnīcu, kur milzīgā katlā vārījās kāpostu zupa. Par ēstgribu neviens nesūdzējās, un citi vecāki pat nepazina savus bērnus, kuri uzreiz apēda pieaugušo porcijas. Visas trīs stundas darbojās radošās darbnīcas, kurās ikviens varēja iegūt Aglonas amatnieču, kā arī Grāveru, Priežmales un Šķeltovas meistaru teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas. Labi paēduši un atpūtušies, galveno balvu mednieki ieņēma estrādē skatītāju vietas.



Iesildīšanai - popgrupas “Podziņas” uzstāšanās. Mūzika noklust, un uz skatuves kāpj aizraujošo sacensību dalībniece Marita Grebeža, tagad jau Aglonas novada domes priekšsēdētāja vietnieces lomā. Godalgotas vietas ieguva ģimenes, kas bija nepilnā sastāvā, tās visos posmos vispārējs atbalsts. Patiešām pelnīti panākumi: Edgaram Urbanovičam ar savām meitām Anastasiju un Jeļizavetu, izcīnot bronzas medaļu, izdevās apsteigt pat ģimenes pilnā sastāvā, turklāt ar diviem zēniem. Vēl skaļāk skatītāji zālē zem zilām debesīm sagaidīja sudraba uzvarētājus. Nedaudz samulsusi, Signe Leonoviča kopā ar meitu Anitu un dēlu Rodrigo saņēma sudrabu - saldo balvu un, iespējams, nopriecājās, ka pagaidu tētis Ivars kaut kur tajā laikā noslēpumaini pazuda. Toties galvenās balvas “Super ģimene” ieguvēji uz goda pjedestāla kāpa pilnā skaitā - lieliskā četrinieka kapteinis Ilmārs Repše, pavarda sargātāja - burvīgā Aelita, dēli Daniels un Deiviss. Apsveikumi, vēlējumi, fotosesija... Zaudētāju nebija, lūk, Aleksandra Serova atsauksme: “Tēvu sacensībās piedalījos ar prieku, šie svētki ir veiksmīgi un plaši apmeklēti. Deviņas komandas! Paldies organizatoriem!”



Noslēgumā - dāvanu pasniegšana pirmklasniekiem. Atvadoties no lieliskās kompānijas, neviļus nodomāju: “Ģimene - viens no dabas šedevriem, visa labā un gaišo cerību šūpulis.”




Aleksejs GONČAROVS