Animators – kas tas tāds?

img

Stāsta mūsu reportiere no Grieķijas. Mūsdienās jauniešiem tiek sniegtas dažādas darba iespējas, taču, lai iekārtotos savā sapņu darbā ir nepieciešama iepriekšējā darba pieredze vai augstākā izglītība.

 Nostrādājot konkrētu laika periodu kādā no izvēlētajām darba vietām, vismaz viens no četriem jauniešiem saprot, ka ir izvēlējies nepareizo profesiju un zaudējis laiku. Kāds cits sapņo par pasaules apceļošanu vai naudas pelnīšanu ārzemēs, taču viņam nav ne mazākās nojausmas kā to apvienot un nenojauš, kur sākt savus meklējumus. Iesaku pastrādāt par animatoru.



Animatora darbs ir daudzpusīgs - bērnu animatori, pieaugušo animatori, treneri, dziedātāji, dejotāji, muzikanti - izklaidē publiku un par to saņem labu atalgojumu. Viss ir atkarīgs no cilvēka daudzpusības un talantiem, jo vecumam un dzimumam nav nozīmes. Šī profesija sniedz lielisku iespēju iepazīt citu Eiropas valstu kultūru, valodas un tradīcijas, kā arī lieliski pavadīt savu vasaras sezonu kādā no siltākajām pasaules valstīm. Kuram gan negribētos strādāt profesijā, kura sniedz iespēju ceļot, atpūsties, iegūt jaunus draugus/paziņas un tajā pašā laikā saņemt labu atalgojumu un neaizmirstamu pieredzi?!



Galvenās prasības animatora darbā ir valodu zināšanas un izcilas komunikācijas spējas. Nav nepieciešams zināt angļu valodu perfektā līmenī, tai ir jābūt sarunvalodas līmenī, lai saprastos ar saviem kolēģiem, viesnīcas viesiem un personālu. Jo vairāk valodu cilvēks ir apguvis, jo lielāka iespēja tam, ka viņa spējas novērtēs pienācīgi. Pieredze šajā darbā nebūt nav svarīga, taču ir vēlama, jo no tās ir atkarīgs atalgojums, tāpēc visus savus talantus ir jānorāda CV, lai darba devējs spētu atrast piemērotu vakanci šajā sfērā. 



Pastāv arī speciāli kursi tiem, kuriem nav iepriekšējās pieredzes animatora darbā. Šajos kursos apmāca kā pareizi komunicēt ar viesnīcas viesiem un būt atvērtākam, kā ieinteresēt publiku un uzstāties uz skatuves, kā arī palīdz atraisīt savus talantus - dejošanā, dziedāšanā, komēdijas jomā. Šo kursu laikā tiek sagatavoti speciāli priekšnesumi dejotājiem, dziedātājiem un treniņu programma kvalificētiem jogas, zumbas vai fitnesa instruktoriem. Viss ir atkarīgs, kurā firmā esi pieteicies animatora vakancei.



Šis ir mans otrais gads bērnu animatora darbā, un es esmu sajūsmā par to, cik daudz iespēju man ir sniedzis šis darbs. Pagājušajā gadā esmu strādājusi Kiprā, bet šogad esmu izvēlējusies strādāt Grieķijā, kas ir ideāls veids kā paplašināt savu redzesloku par citu tautu kultūrām un uzlabot savas angļu valodas zināšanas. Mans mērķis nākamgad - aizceļot uz Spāniju, Portugāli vai Turciju. Darba devēji saviem darbiniekiem sezonas beigās atmaksā lidojuma biļetes cenu, bet sezonas laikā sniedz bezmaksas dzīvesvietu un ēdināšanu trīs reizes dienā, taču tā ir mūsu pašu izvēle ēst vai neēst viesnīcas restorānā. Darbiniekiem ir atlaides dažādos veikalos, restorānos, bāros vai ūdens sporta atrakciju punktos, kas arī ir lielisks veids kā ieekonomēt naudu. 



Bērnu animatora pienākumi ir sagaidīt ģimenes ar smaidu un uzņemt bērnus savā “bērnu klubiņā”, kur ar viņiem dažu stundu laikā ir jānodarbojas. Nodarbības variē gan pēc bērnu vēlmēm, gan arī pēc mūsu pašu sagatavotās programmas. Mēs ar bērniem zīmējam, krāsojam, līmējam, vingrojam, dejojam, dziedam, spēlējam galda spēles, veidojam dažādus darbiņus, ko viņi vēlāk ņem līdzi uz mājām vai dāvina vecākiem. Galvenais mērķis - labi pavadīt laiku! Darba stundas un grafiki nemainās. Pagājušajā gadā man bija jāstrādā astoņas stundas, šogad es strādāju piecas līdz sešas stundas dienā un man ir piecu stundu pārtraukums, kurā es varu doties sauļoties, apskatīt kādu skaistu vietu vai vienkārši palasīt grāmatu pie jūras. Vienīgais mīnuss ir viena brīvdiena nedēļā, kas dažreiz šķiet pārāk maz, jo visa enerģija aiziet bērniem, un dažreiz jūties noguris, tik daudz lēkājot, priecājoties un smejoties.



Katram animatoram ir savi darba pienākumi un auditorija, ar kuru viņam ir jāstrādā, tāpēc viņus nevar salīdzināt vienu ar otru. Kādam ir sporta aktivitātes, kādam ir muzikālās aktivitātes, kādam ir jākomunicē ar visiem, bet kādam ir jāizklaidē bērni. Viss ir atkarīgs no tā, uz kuru vakanci pats esi kandidējis un arī no tā, cik labi spēj adoptēties sev nezināmā, svešā vidē.
Man šis darbs patīk, bet, šis ir sezonālais darbs, pēc tam es atgriezīšos mājās Krāslavā un plānošu nākamās vasaras ceļojumu.



Ikvienam jaunietim ir iespēja piepildīt savu sapni par pasaules apceļošanu, izmantojot šo jauko profesiju. Nebaidieties sapņot un droši soļojiet saviem mērķiem pretī!




Laima LIEPIŅA

Citi raksti