Nedēļa pasaulē

img

8. jūnijā traģēdija notika vienā no Ēģiptes pludmalēm, netālu no kūrortpilsētas Hurgadas. Kādam Krievijas pilsonim, kurš peldējās jūrā, uzbruka haizivs, taču vīrieti glābt neizdevās. Ēģiptes varas iestādes slēdza pludmali un aizliedza peldēties visā teritorijā, kur notika uzbrukums. Kā informē Krievijas konsulāts, bojāgājušais nav bijis tūrists, bet pastāvīgi dzīvojis Ēģiptē. Pati haizivs, kas uzbruka vīrietim, tika notverta, lai noskaidrotu tās agresīvās uzvedības iemeslus, kā arī pārbaudītu, vai šī haizivs jau iepriekš nav uzbrukusi cilvēkiem.



10. jūnijā tika paziņots, ka bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons noliek parlamenta deputāta mandātu. Pēc paša politiķa teiktā, viņš to dara niecīgas saujiņas cilvēku spiediena dēļ. Džonsons savā paziņojumā piektdien sacīja, ka komitejas locekļi sazinājušies ar viņu, “liekot saprast (..) ka ir apņēmušies izmantot tiesvedību pret mani, lai padzītu mani no parlamenta”. Runa ir par apsūdzību, ka, būdams premjerministrs stingras karantīnas laikā, Boriss Džonsons maldinājis parlamentu par ballītēm, kas notika premjera rezidencē Dauningstrītā 10. Politiķis sacīja, ka negrasās aiziet no lielās politikas. Lielbritānijas vispārējās vēlēšanas notiks nākamgad. Eksperti prognozē konservatīvajai partijai gaidāmajās vēlēšanās iespaidīgu sakāvi.



Melnkalnes parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu saņēmusi prorietumnieciskā partija "Eiropa tagad!", kas saņēma aptuveni 26% balsu. Viņu konkurenti, opozīcijas bloks “Kopā”, saņēma aptuveni 23% balsu. Kopumā uz parlamentu dosies 15 dažādu partiju un apvienību sarakstu pārstāvji, dažkārt pārstāvot polārus viedokļus par Melnkalnes nākotni. "Eiropa tagad!" pārstāvji paziņoja, ka veiks sarunas ar visiem politiskajiem spēkiem, kuriem ir ar viņiem kopīgas vērtības un kuri uzskata, ka valstij ir jāpievienojas Eiropas Savienībai. Melnkalne, neraugoties uz Krievijas spiedienu, jau pievienojusies NATO un sākusi sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā, un šis ceļš tikšot turpināts.



12. jūnijā pasaules mediji ziņoja par pazīstamā itāļu politiķa Silvio Berluskoni nāvi. Berluskoni četras reizes ieņēma premjerministra amatu, kļūstot par valdības vadītāja amata rekordistu mūsdienu Itālijas vēsturē. Savas karjeras laikā politiķis pastāvīgi ir kļuvis par skandālu un izmeklēšanu objektu. Par ko tikai viņu neapsūdzēja: te nodokļu nemaksāšanā, te sakaros ar mafiju, te attiecībās ar nepilngadīgu meiteni. Politiķa bēru dienā valstī tiks izsludinātas sēras. Šajās dienās politiķim tiek adresēti atzinības un pateicības vārdi. Par viņa labākajām īpašībām runā ne tikai atbalstītāji, bet arī pretinieki. Berluskoni nomira slimnīcā Milānā, politiķis cieta no leikēmijas, viņam bija 86 gadi.



Džordžs Soross visas tiesības vadīt savu impēriju nodeva savam dēlam Aleksandram. Jaunais biznesa vadītājs pagājušā gada decembrī kļuva par Sorosa pamatprojekta – “Atvērtā sabiedrība” fondu vadītāju. Aleksandrs Soross sacīja, ka plāno vairāk uzmanības pievērst Amerikas iekšējiem jautājumiem. Taču fondu politika nemainīsies un turpinās atbalstīt demokrātiskas pārmaiņas, dzimumu līdztiesību un minoritāšu un bēgļu tiesību aizsardzību.



Jaunzēlandes valsts radio kompānija RNZ oficiāli atvainojās klausītājiem par kompānijas oficiālajā mājaslapā publicētajiem rakstiem, kuros bija manāma Krievijas propagandas retorika un leksika. Kā izrādījās, rakstus, kas pārdrukāti no drošiem avotiem, pēc to ievietošanas uzņēmuma mājaslapā rediģēja radiostacijas darbinieks. Tagad šis darbinieks uz laiku atstādināts no darba līdz iekšējā audita beigām. Radio kompānija pārbauda iepriekš publicētos rakstus, vai tajos šis darbinieks arī nav veicis izmaiņas.



Londonas dienvidos arheologi ir atklājuši senu romiešu laikmeta mauzoleju. Kā norāda zinātnieki, mauzolejs tika izmantots turīgo Londinijas iedzīvotāju apbedīšanai, kad Lielbritānija bija Senās Romas kolonija. Ēka ir labi saglabājusies, bet visinteresantākā tās daļa ir mozaīkas grīda, lielākā, kāda jebkad atrasta Lielbritānijā.



Pols Makartnijs paziņoja par grupas “Beatles” pēdējās dziesmas ierakstīšanu, izmantojot mākslīgo intelektu. Kompozīcijas pamatā bija demo ieraksts, ko Džons Lenons veica viņa dzīves laikā. Dziesma tiks izdota šogad. Leģendārās grupas pēdējās dziesmas nosaukums un saturs netika atklāts.



Bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam otrdien Floridas tiesā tika izvirzītas apsūdzības par nolaidību saistībā ar valsts noslēpumu un slepenu dokumentu nelikumīgu glabāšanu mājās. Trampa pārstāvis sacīja, ka viņa klients neatzīst nevienu no apsūdzībām.



13. jūnijā Notingemā pilsētas ielās tika atrasti trīs cilvēku līķi. Tajā pašā laikā tuvējā ielā furgons notrieca trīs cilvēkus. Policija uzskata, ka šie notikumi ir savstarpēji saistīti. Zināms vien, ka visos noziegumos apsūdzētais tika aizturēts. Sīkāka informācija vēl nav izpausta.



Luvrā atklāta retāko ikonu izstāde, kas izvesta no kara zonām Ukrainā. 16 mākslas darbi, starp kuriem ir senākās pareizticīgo 6.-7.gs. ikonas. Vērtīgākie eksponāti tika izvesti no Ukrainas teritorijas, organizācijai cenšoties glābt mākslas šedevrus no kara zonām. Izstāde būs apskatāma līdz šī gada novembra vidum. Un tad visi eksportētie šedevri tiks glabāti Luvras noliktavās līdz kara beigām.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: bērnu rotaļu laukums pie izpostītā nama Krivijrihā. AFP, STAS YURCHENKO



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī LETA.

Citi raksti