Nedēļa pasaulē

img

ruzijā valdošā partija “Gruzijas sapnis” ierosināja impīčmentu. Valdošais vairākums parlamentā apsūdz valsts vadītāju Satversmes pārkāpšanā - prezidente nesaskaņoja vairākus savus ārvalstu braucienus ar valdību. Konflikts starp partiju un prezidentu sākās pēc kara sākuma Ukrainā. Tomēr impīčmenta iniciatoriem nav pietiekama atbalsta parlamentā, un bez opozīcijas iesaistes viņi savu mērķi nesasniegs.



Igaunijā nākamgad Eiropas Parlamenta vēlēšanu laikā plāno pāriet uz mobilo balsošanu. Pietiks, lai vēlētājs savu identitāti apstiprina vai nu ar elektronisko parakstu, vai izmantojot visiem zināmo Smart-ID aplikāciju.



Spēcīgās lietavas Spānijā izraisīja plūdus. Varas iestādes aicina vairāku reģionu iedzīvotājus neiziet no mājām, kā arī censties neizmantot automašīnas. Stihija jau ir novedusi pie divu cilvēku nāves, kuri, neskatoties uz brīdinājumu, devās pārgājienā pa kalniem. Līdzīgas dabas kaprīzes šogad bija vērojamas Dienvidāfrikā, Slovēnijā un Kalifornijas dienvidos.



No rīta skrienot, Vācijas kanclers Olafs Šolcs nokrita un savainoja seju. Politiķis pietiekami drīz publicēja savu fotogrāfiju ar acu plāksteri. Fotoattēls izraisīja joku un mēmu vētru, kam pats kanclers deva carte blanche. Papildus jokiem zem fotoattēla tika ievietoti daudzi komentāri ar vēlējumiem ātri atveseļoties.



Baltā nama administrācija paziņoja, ka ASV pirmajai lēdijai ir pozitīvs COVID-19 tests. Pirms tam Džo Baidena sieva pirms gada bija slima ar īstu vīrusu. Pašam prezidentam tests bija negatīvs. Taču ASV prezidents tagad regulāri veiks pārbaudes, kā arī uzraudzīs simptomus.



Līdz šī kalendārā gada beigām Dānijā jāsāk zāļu klīniskie izmēģinājumi, kas palīdzēs ārstēt HIV (cilvēka imūndeficīta vīrusu). Iepriekš šīs zāles lietoja, lai cīnītos pret leikēmiju, agresīvu asins vēža formu. Tomēr tika pamanīts, ka rīks ļauj atrast un iznīcināt vīrusa skartās šūnas. Vienlaikus Austrālijā sāksies testi. Tagad ārstiem pieejamās zāles var apturēt HIV attīstību, novērst vīrusa pāreju uz AIDS stadiju, taču tās ir jālieto pastāvīgi. Atliek tikai pārtraukt to darīt, un slimība atgriežas. Jaunais rīks ļauj ārstiem būt mēreni optimistiskiem un veiksmes gadījumā paļauties uz efektīvāku "divdesmitā gadsimta mēra" ārstēšanu. Mūsdienās uz planētas ir vairāk nekā 40 miljoni HIV inficētu cilvēku.



Amerikas tiesa piesprieda 22 gadu cietumsodu organizācijas Proud Boys līderim, kurš 2021.gada sākumā piedalījās Kapitolija iebrukumā. Uzbrukumu organizēja Donalda Trampa atbalstītāji, un tā mērķis bija neļaut Kongresam apstiprināt vēlēšanu rezultātus.



Pašās augusta beigās pievīla Lielbritānijas gaisa satiksmes vadības sistēma, kā rezultātā tika atcelti daudzi reisi, daudzās lidostās valdīja haoss. Sistēma izslēdzās pēc tam, kad tā nespēja apstrādāt viena lidojuma datus. Šāda kļūda ir pirmo reizi. Kļūme tika novērsta pēc dažām stundām, taču tās sekas turpinājās trīs dienas, kā rezultātā tika ierobežota gaisa satiksme Apvienotajā Karalistē. Notikušais tiek izmeklēts.



Šveicē ir sācies eksperiments, lai izpētītu iespējas regulēt kaņepju patēriņu un izplatīšanu. Eksperimenta ietvaros vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku varēs, lai arī ar ierobežojumiem, bet pilnīgi legāli lietot vieglās dabīgās narkotikas. Saskaņā ar eksperimenta rīkotāju Cīrihes varasiestāžu teikto, eksperimenta galvenais mērķis ir izveidot kontroli pār produkta kvalitāti un samazināt visus iespējamos riskus, kas saistīti ar narkotisko maisījumu lietošanu. Cīrihes pilsētas varas iestāžu iniciatīva tika neviennozīmīgi pieņemta, un to kritizēja konfederācijas ārsti un sociālie dienesti. Tāpat kā visā Eiropā, arī Šveicē pusaudžu un jauniešu vidū pieaug "vieglo" narkomānu skaits.



Tallinā vienā no skolām iebruka griestu dekoratīvā kārta. Par laimi, tobrīd skolā bērnu nebija. Tagad tiks veikta detalizēta visas ēkas ekspertīze, un viss izglītības process notiks attālināti, līdz tiks atrasta skolai piemērota un pilnībā droša ēka.



Kubā tika atklāts vervētāju tīkls, kas krāpnieciski piespieda kubiešus parakstīt līgumus. Vārdos jauniešiem tika solīts, ka viņiem tiks dots darbs būvlaukumos Krievijā. Taču, nonākot Krievijas Federācijas teritorijā, jaunieši tika nogādāti vervēšanas centros un viņiem tika veikta medicīniskā pārbaude. Kubas valdība noliedz visas apsūdzības par līdzdalību šajā kriminālprocesā par savu pilsoņu vervēšanu dalībai karadarbībā. Igaunijas prezidents televīzijā sacīja, ka, ja viņš būtu skandālā iesaistītais premjerministrs, viņš jau sen būtu demisionējis.



Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa nokļuva nepatikšanās, kad kļuva zināms, ka uzņēmums, kurā viņas vīram piederēja daļa, turpināja uzņēmējdarbību Krievijā pēc kara sākuma. Šobrīd problēma ir pilnībā atrisināta, tomēr daudzi Igaunijas politiķi un valdības pārstāvji uzskata, ka Kallasam būtu jāatkāpjas. Pati premjere līdz šim atteikusies to darīt.




​​​​​​​Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā apkopoti fakti un viedokļi, kas publicēti ES valstu ziņu aģentūru materiālos, kā arī BBC Krievijas dienesta portālā.



Foto: bumbu patversmes izbūve pie bērnudārza Kijivā. EPA, Sergey DOLZHENKO

Citi raksti