Nedēļa pasaulē

Jau vēstījām, ka 26. oktobrī Amerikas Savienoto Valstu Meinas štata otrajā lielākajā pilsētā vīrietis ar automātisko šauteni atklāja uguni vienā no restorāniem, kā arī boulinga centrā. Valsts iestādes ziņo par 22 mirušajiem un piecdesmit ievainotajiem. Aizdomās turamais uzreiz netika aizturēts. Pilsētā tika izsludināta pilnīga bloķēšana, un iedzīvotājiem tika stingri ieteikts meklēt patvērumu savās mājās un neiziet ielās. Pēc divām dienām šāvējs tika atrasts miris netālu no pilsētas. Acīmredzot tā bija pašnāvība, šāvējs atstājis atvadu vēstuli dēlam, kura šobrīd ir policijas rīcībā. Izmeklēšana turpinās

Stokholmas apgabaltiesa attaisnojusi spiegošanā apsūdzēto krievu izcelsmes uzņēmēju Sergeju Skvorcovu, kuram ir gan Zviedrijas, gan Krievijas pilsonība. Viņš tika apsūdzēts par slepenas informācijas nosūtīšanu Krievijas militārajam izlūkdienestiem, kā arī dažādu preču iegādi Krievijas Federācijai, kuru tirdzniecība ir ierobežota ar sankcijām. Tiesas procesā kā liecinieki bija FIB aģents, kā arī Zviedrijas izlūkdienesta darbinieki. Kā apsūdzētā vainas pierādījums tika sniegtas Krievijas Aizsardzības ministrijas vēstules uz apsūdzētā e-pasta adresi. Tiesa apsūdzības iesniegtos pierādījumus neuzskatīja par pietiekamiem, un Skvorcovs tika attaisnots. Tiesas izmeklēšana ilga gandrīz gadu. Visticamāk, prokuratūra izmantos tiesības trīs nedēļu laikā pārsūdzēt spriedumu.



Neskatoties uz Izraēlas-palestīniešu konfliktu, naftas cenas pēc neliela kāpuma atgriezās normālā līmenī. Galvenās stratēģiskās degvielas sadārdzināšanā bija ieinteresētas Krievija un Irāna, mēģinot spēlēt uz sadārdzinājumu. Tomēr cerības neattaisnojās. Eksperti uzskata, ka konflikts nebūs sākums lielai ekonomiskai krīzei naftas cenu kāpuma dēļ. Ne arābu valstis, galvenās šķidrās degvielas piegādātājas pasaulē, ne Rietumvalstis nav ieinteresētas krīzē.



Tallinas “ātrās palīdzības” dienestā izcēlies skaļš skandāls. Dažas mediķu brigādes atļāvās fotografēt pacientus, tostarp līķus, un pēc tam ievietoja šīs fotogrāfijas slēgtās sociālo tīklu grupās. Darbinieki, izplatot konfidenciālu informāciju, pārkāpa virkni ne tikai ētikas, bet arī krimināltiesību likumu un normatīvo aktu. Igaunijas galvaspilsētas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadība situāciju pagaidām nekomentē, taču, acīmredzot, organizācijā gaidāmas kadru izmaiņas un tiesas prāvas.



Ebreju valsts pārstāvis asi noraidīja ANO Ģenerālās asamblejas rezolūciju, kas aicina nekavējoties noslēgt humanitāro pamieru starp Izraēlu un Gazas joslā valdošo islāma kustību "Hamas". Par šīs rezolūcijas pieņemšanu balsoja 120 valstu pārstāvji, bet pret to bija 14 valstu pārstāvji. Izraēlas vēstnieks ANO sacīja, ka šīs rezolūcijas vieta ir vēstures miskastē.



Kazahstānā, Karagandas apgabalā, ogļraktuvēs notika avārija, kurā gāja bojā 21 kalnrači. Vēl vairāk nekā 20 cilvēki atrodas pazemē. Raktuves pieder lielam tērauda koncernam, kura galvenais birojs atrodas Luksemburgā. Kazahstānas valdība nolēmusi pārtraukt investīciju sadarbību ar uzņēmumu, kam pieder raktuves. Šis negadījums nav pirmais. Pirms pusgada vienā no raktuvēm arī notika avārija, kuras laikā gāja bojā cilvēki.



Sestdien, 28.oktobrī, Stambulas lielākajā lidostā notika milzīgs cilvēku mītiņš Palestīnas atbalstam. Mītiņu organizēja valdība un republikas prezidents. Mītiņa laikā runāja pats Erdogans un atļāvās vairākus asus un skandalozus uzbrukumus gan Izraēlai, gan Rietumvalstīm. Apsūdzības kara noziegumos mainījās ar apsūdzībām, ka Rietumi sadarbojas ar teroristiem un noziedzniekiem. Erdogana uzstāšanās izraisīja gan eiropiešu, gan Izraēlas valdības sašutumu, kas atsauca savus diplomātus no Turcijas.



75 gadus veca divu dēlu māte (dēliem 40 un 42 gadi) no Itālijas iesniedza prasību tiesā. Lieta tāda, ka abi viņas dēli atteicās izvākties no mājām un sākt patstāvīgu dzīvi. Tiesa nostājās mātes pusē un lika viņas dēlam atstāt māju līdz decembra vidum. Šādi pārbaudījumi Itālijai nav nekas īpašs vai retums. Daudzi vecāki ir spiesti vērsties tiesā, ja viņu bērni negrasās pamest mājas, nestrādā un finansiāli nepiedalās mājsaimniecības uzturēšanā.



Svētdien, 29. oktobrī, ANO Palestīnas lietu aģentūra ziņoja, ka tūkstošiem Gazas iedzīvotāju ir izlaupījuši ANO palīdzības noliktavas. Aģentūra uzskata, ka Palestīnā sāk sabrukt civilā kārtība. Humānā palīdzība, kas kravas automašīnās ierodas no Ēģiptes, pēc ANO ekspertu domām, ir nepietiekama un nenosedz visas Gazas joslas iedzīvotāju vajadzības.



Īrijas Centrālā statistikas pārvalde ir aprēķinājusi republikā dzīvojošo ārzemnieku skaitu. Izrādījās, ka Īrijā pastāvīgi dzīvo 18 300 Latvijas pilsoņu, vidējais latviešu vecums ir 36,3 gadi.



Policija Parīzē atklāja uguni uz sievieti parandžā, kura draudēja vilciena pasažieriem un atteicās izpildīt likumsargu prasības. Sieviete šobrīd atrodas slimnīcā, tiek veikta operācija. Pašlaik nav zināms, kā tieši sieviete izteikusi draudus, notiek izmeklēšana. Zināms, ka apsūdzētajai nebija līdzi ierocis. Taču zināms, ka šī pati sieviete jau tika aizturēta pirms diviem gadiem par tām pašām apsūdzībām. Toreiz sievietei tika piespriesta piespiedu ārstēšana psihiatriskajā klīnikā.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī LETA.

Citi raksti