Nedēļa pasaulē

30. novembrī Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētā Skopjē notika EDSO sanāksme ārlietu ministru līmenī. Atšķirība starp šo tikšanos bija tā, ka šoreiz Maķedonijas valdība izsniedza vīzu Krievijas ārlietu ministram Lavrovam. Protestējot pret šo lēmumu, Ukrainas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas ārlietu ministri atteicās piedalīties sanāksmē. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas darbs ir praktiski paralizēts kopš kara sākuma Ukrainā. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs atbalsta šo ministru soli un uzskata, ka Lavrova dalība ir sitiens pa EDSO reputāciju. "Agresorvalsts ministrs, kurš, patiesību sakot, ir ignorējis un lielā mērā uzspļāvis visiem EDSO principiem, nevar atrasties pie viena galda ar citu valstu ministriem," uzsver Rinkēvičs.

30. novembrī pie Lamanša tuneļa ieejas salūza Eurostar vilciens, kas devās no Londonas uz Amsterdamu. Pasažieri astoņas stundas bija iesprostoti vilcienā bez elektrības un funkcionējošām tualetēm. Bojājumu izraisīja vilcienam uzkritis elektrības kabelis. 700 pasažieri saņems kompensāciju no uzņēmuma, kam vilciens pieder.



Paragvajas valdības amatpersona tika atlaists par oficiālu memoranda parakstīšanu ar neeksistējošas valsts pārstāvjiem. Krāpnieki sevi pieteica kā “Kailašas Savienoto Valstu” pārstāvji un piedāvāja Paragvajai ienesīgus projektus. Kā vēlāk izrādījās, neesošas valsts “amatpersonas” aizsegā darbojās kāds Indijas pilsonis, kurš tika meklēts savā dzimtenē par tur pastrādātajiem noziegumiem. Līdz šim krāpnieku motīvi paliek nezināmi.



Igaunijas valdība apspriež iespējas, kā izraidīt cilvēkus, kuri izlēmuši pieņemt Krievijas pilsonību. “Tas, ka Igaunijā dzīvojoša persona nolemj iegūt Krievijas Federācijas pilsonību laikā, kad Krievijas Federācija uzbrūk Ukrainas valstij un tautai, liecina, ka nepieciešamības gadījumā mobilizācijas ietvaros tā ir gatava pievienoties Krievijas armijai un piedalīties uzbrukumos Ukrainai. Tas jau ir drauds Igaunijas Republikas drošībai un ļoti skaidrs signāls, ko Igaunijas valsts nevar ignorēt,” norādījusi Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.



Slovākijas kravas automašīnu vadītāji piektdien sākuši bloķēt robežšķērsošanas punktu ar Ukrainu, protestējot pret, viņuprāt, negodīgo konkurenci no ukraiņu kolēģu puses. Autovadītāji no Slovākijas un Polijas pieprasa, lai no jauna tiktu ieviests Eiropas Savienības (ES) atļauju režīms Ukrainas kravas auto, kas tika atcelts pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā. Polijas un Slovākijas pārvadātāji uzskata, ka atļauju režīma atcelšana izraisījusi Ukrainas konkurentu cenu samazinājumu, kas nopietni ietekmējis to ieņēmumus. Varšava un Kijiva ir iesaistījušās sarunās ar ES, bet domstarpības vēl nav izdevies atrisināt.



Sestdien spēcīgas snigšanas dēļ Vācijā, Bavārijas galvaspilsētā praktiski tika paralizēts sabiedriskais transports un tālsatiksmes vilcieni, kā arī tika atcelti daudzi reisi no Minhenes lidostas. Varas iestādes mudināja iedzīvotājus palikt mājās un izvairīties no ceļošanas, savukārt ceļu satiksmes negadījumos cietušie tika brīdināti, ka palīdzība būs jāgaida ilgāk nekā parasti.



Klimata pārmaiņu konferencē Dubaijā divdesmit valstu pārstāvji aicināja plašāk attīstīt kodolenerģiju, lai mazinātu pasaules atkarību no fosilajiem energoresursiem. Krievija un Ķīna atteicās parakstīt Deklarāciju par kodolenerģijas attīstību.



Somija pilnībā slēgusi robežu ar Krieviju. Rezultātā ģimenes tika sadalītas. Somijas krievvalodīgie pilsoņi žurnālistiem sūdzējās, ka viņiem tagad ir liegta iespēja tikties ar radiniekiem otrpus robežai. Šķērsošanas punkti būs slēgti vismaz līdz 13. decembrim, taču aizliegumu varētu pagarināt.



Francijas galvaspilsētā netālu no Eifeļa torņa 26 gadus vecs jaunietis uzbrucis tūristiem, nogalinot vienu cilvēku un ievainojot vēl divus. Uzbrukuma laikā vainīgais kliedza "Allahu Akbar". Policijai viņu izdevās aizturēt, izmantojot elektrošokeri. Sniedzot liecības, uzbrucējs norādīja, ka ir "uztraukts par to, ka Palestīnā un Afganistānā mirst cilvēki". Šī nav pirmā reize, kad noziedznieks nonācis policijas redzeslokā, viņš jau iepriekš sodīts par līdzīgu noziegumu, lai gan pirmo reizi cietušo nebija. Saskaņā ar informāciju no kompetentiem avotiem, uzbrucējs cieš no garīgiem traucējumiem. Kļuva zināms, ka noziedznieka māte atvainojās francūžiem par savu dēlu un paziņoja, ka “viņai vairs nav dēla”.



Polijas Nacionālā drošības dienesta vadītājs Jaceks Sevjē uzskata, ka NATO austrumu spārna valstīm ir tikai trīs gadi, lai sagatavotos Krievijas uzbrukumam. Pēdējā laikā dažādu valstu eksperti izsaka prognozes par Krievijas un NATO attiecību tuvāko nākotni. Termiņi ir dažādi. Amerikāņu eksperti uzskata, ka pēc kara ar Ukrainu Krievijas Federācijai vajadzēs no 5 līdz septiņiem gadiem. Tomēr Polijas izlūkdienesta vadītājs ir pārliecināts, ka Krievijas militārā rūpniecība spēs atgūties īsākā laika periodā.



Ņujorkā, Kvīnsas rajonā, kāds vīrietis uzbruka savas māsīcas ģimenei. Rezultātā tika nogalināti četri cilvēki, tostarp divi bērni, un ievainoti divi policisti, kuri ieradās aizturēt uzbrucēju. Uzbrukuma motīvs palika nezināms, jo uzbrucēju nošāva viens no ievainotajiem policistiem.



Brazīlijas prezidents ir paziņojis par nodomu uzaicināt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu uz nākamā gada G20 samitu savā valstī, tomēr viņš nevarot sniegt Kremļa saimniekam drošības garantijas. Lieta tāda, ka Starptautiskā Krimināltiesa izdevusi aresta orderi pret Vladimiru Putinu, kurš apsūdzēts par kara noziegumu – bērnu nelikumīgu deportāciju no Ukrainā okupētajām teritorijām uz Krieviju.



Andrejs JAKUBOVSKIS



 



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī LETA.



 

Citi raksti