Vācu valodas dienas Dagdas vidusskolā

Oktobris gailēja liepās, kļavās un bērzos ar lapu dzeltensarkano mirdzumu un skumjo skanēšanu vakara vējos. Taču tas mūsu skolā ieskanējās īpašās skaņās, jo no 17. līdz 19. oktobrim Latvijā, arī Dagdas vidusskolā pirmo reizi norisinājās Vācu valodas dienas.

Katrs no mums aug un attīstās, pilnveido sevi, iepazīst pasauli un veido pasauli ar savu skatījumu. Laika gaitā arī Latvija ir izaugusi, pilnveidojusies un attīstījusi savas iespēju robežas. Latvija iestājās Eiropas Savienībā, tā paverot durvis jaunām iespējām.



Lai cilvēks iepazītu pasauli, viņam tā ir jāredz un jāizbauda. Vislabāk pasauli redzēt tūrista acīm. Daudzās ES dalībvalstīs saprot un brīvi runā vācu valodā. Vācu valodas zināšanas paver plašus horizontus. Tāpēc svarīgi to apgūt jau mūsu, skolēnu, vecumā.



Dagdas vidusskolā šajā nedēļā skolēni piedalījās daudzās aktivitātēs, kas palīdzēja mums apgūt, papildināt un uzlabot savas zināšanas vācu valodā. Mācīties jaunu valodu bieži vien nozīmē arī iepazīt jaunu kultūru, to mēs arī darījām!



Mēs iepazinām vācu tradicionālos ēdienus, mūziku, literatūru. Uzzinājām daudz aizraujošu un apbrīnojamu faktu par šo zinātnieku un domātāju zemi – Vāciju. Tagad, dzirdot šīs valsts vārdu, – Vācija – tas mums asociējas ar izciliem zinātniekiem, piemēram, Albertu Einšteinu, Verneru fon Braunu. Vācu zinātnieki patiešām veltīja daudz pūļu, kā arī tagad turpina darboties mūsdienu pasaules labā. 



Vilhelms fon Rentgens izgudroja rentgenstarojumu, kā gan mēs varam iedomāties medicīnu, ja nebūtu rentgena? Vai vispieprasītākā lieta mūsdienu sabiedrībā – auto, cilvēki vairs nespēj iztikt bez tā. Mūsdienu mašīnas ir tik ļoti attīstījušās, un lielāku ieguldījumu tam veltīja, protams, vācieši. Vai atceraties brīdi, kad bērnībā, pirms gulēt iešanas, mamma nebūtu jums lasījusi brāļu Grimmu pasakas? Šīs valsts izgudrojumi mainīja pasauli, atviegloja cilvēku dzīvi.



Daniela ČAPĶEVIČA



Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 83 (27.10.2017.)