Jūras karaliene, zvaigžņu balerīna un meitene-ziediņš

img

Jau piekto reizi ar prieku pieņemu uzaicinājumu uz pavasara netradicionālās bērnu modes festivālu Aleksandrovā. Katra sezonas skate ir kaut kas neiedomājams, tāpēc interesentu, kuri vēlas doties uz podiju, skaits ar katru gadu palielinās, sasniedzot maksimumu šī gada pavasarī – 9 skolas, 15 kolekcijas, 87 dalībnieki, tai skaitā 35 no Aleksandrovas internātskolas. Tik daudzu modeļu un viesu uzņemšanai sporta zāle kļuvusi par mazu, tāpēc ilgi gaidīto skati pasākuma organizatori nolēma rīkot Konstantinovas tautas nama zālē.

Bet pat lauku kultūras centrā tik tikko pietika vietas visiem, kuri vēlējās dalīties radošumā un sacensību priekā. Pārsteidzošs skolotāju sagatavošanās darbs un skolēnu fantāzijas lidojuma sintēze. Īpaši priecē, ka pirmo reizi Dagdas un Krāslavas novadu netradicionālajai modei pievienojās Aglonas kaimiņi. Nav šaubu, ka Priežmales kompozīcija par jūras tēmu kļuva par podija rotu, par ko, neslēpjot emocijas, ļoti priecājās Anita Reščenko. Lieliska debija, kurā mēs, skatītāji, redzējām komandas vēlmi pārsteigt konkurentus. Tas arī izdevās!



Skatuves noformējums pilnībā atbilda jubilejas izrādei “Svētku kokteilis”. Katru gadu jauns scenārijs. Arī šoreiz Aleksandrovas skolotājas Aina Pauliņa, Diāna Vrubļevska, Diāna Filimonova un Alla Ļuļe iejutās dažādos tēlos – modes dāma, uzbāzīga muša, labā pavāre un kaitinošā vecene Šapokļaka. Pasākuma vadītāji prasmīgi salīdzināja katru kolekciju ar aizjūras augli, un visas zāles acu priekšā tika gatavots svētku cienasts lielā stikla traukā. Nedaudz pačukstēšu par nsolēgumu – izskanēja neaizmirstams bērnu svētku atvadu akords, katrs dalībnieks saņēma porciju vitaminizēta kokteiļa. Pārsteidzoša putukrējuma, šokolādes, ananasu, vīnogu garša... Es arī nogaršoju – kā balva par korespondenta darbu. Ir tik interesanti vērot, kā jaunie modeļi maina savu lomu. Un nekādas atkārtošanās, vien sezonas labākie jauninājumi!



Teatralizētā izrāde raiti ritēja – katru kolekciju prezentēja vadītāji. Bet modeļi no skatuves pārcēlās uz zāli, pietuvodamies sajūsminātajiem skatītājiem. Burvīga mūzika, videooperatori, fotogrāfi un skaļi aplausi. Gandrīz kā Milānā... Tas gods atklāt izstādi bija Ezernieku vidusskolai, un kolekcija “Putnu sportisti” tika atzinīgi novērtēta. Darbojās žūrija, visas pazīstamas sejas: Marija Micķeviča, Solvita Stepiņa, Lūcija Nikitina, Ieva Stikute, Antra Kalviša un Anita Malinovska. Festivāla saimnieki demonstrēja septiņas kolekcijas. Un kādi nosaukumi – “Eksotiskais kokteilis”, “Trīs jautras zosis”, “Salūts”... Spriežot pēc zāles reakcijas, visatzinīgāk tika uzņemts priekšnesums “Maestro”, un tas bija vienīgais gadījums, kad kopā ar skolēniem diriģenta lomā iejutās skolotājs Jānis Bahanovskis.



Tas bija jāredz! Andzeļu modes dizaineri ekspertiem un skatītājiem piedāvāja lirisku kompozīciju, Dagda pārsteidza ar karalienēm – princesēm un zvaigžņu balerīnu. “Varavīksnes” vidusskola atbilstoši mācību iestādes nosaukumam piedāvāja mini izrādi “lietus svētki”. Kāds festivāls bez ziediem? Un šo sižetu piedāvāja Andrupenes pamatskolas komanda. Lieliskais septiņnieks no Robežniekiem veiksmīgi izspēlēja pavasara tēmu un futbola fanu aizrautību. Pēc tam zālē ieplūda jūras vilnis, kas bija dzimis Aglonas ezeru dziļumā. Lieliska izrāde “Sveiks lai dzīvo”, kurā piedalījās visu Aleksandrovas modes festivālu dalībnieki no Krāslavas pamatskolas. Cienīgs un spilgts fināls!



Kamēr eksperti apspriedās, modes skates dalībniekiem tika piedāvāta video filma – četru festivālu hronika. Turpinājumā komandas saņēma pateicības rakstus, un tikai pēc tam žūrija nosauca piektā festivāla favorītus. Tie ir Roberts Lubgāns, Viola Ļebedeva, Semo Palkins-Baļķītis, Pēteris Gurskis, Raitis Rudka, Artūrs Čubrevičs, Laura Orbita, Milana Čubreviča, Andrejs Beinarovičs, Saits Marcinkevičs, Daniela Ehigiatora, Linda Vanaga, Karina Rakovska, Rolands Čuprinikovs, Patrīcija Reščenko un Marija Maļinovska.



Skanot aplausiem, tika nosauktas sponsoru balvas skolas komandām – picērijas “Luna” apmeklējums, Daugavpils ledus halles un zoodārza apmeklējums, Krāslavas baseina apmeklējums, Dagdas piedzīvojumu parki, vēl fotosesijas, Krāslavas šķēršļu josla...



Par netradicionālās modes festivālu dalībnieku meistarības līmeni liecina tas, ka labākie priekšnesumi ir rotājuši pat starptautisku svētku norisi Dagdā.



Pavasara svētku noslēgumā skolas direktore Anita Malinovska aicināja visus modes skates dalībniekus pie saldā galdā uz riteņiem. Jubileja pagājusi, tradīcija turpināsies!



Aleksejs GONČAROVS