Bērnu vasaras nometne Polijā

img

No 13. līdz 26. jūlijam Polijā norisinājās starptautiskā bērnu un jauniešu nometne “Polija ir Tevī” (Polska jest w Tobie), kurā piedalījās pārstāvji no Krievijas, Baltkrievijas, Kazahstānas un Latvijas. Latvijas grupas sastāvā bija 45 dalībnieki no Rīgas, Daugavpils, Rēzeknes, Krāslavas poļu skolām un poļu biedrības audzēkņi no Jēkabpils. No Krāslavas grāfu Plāteru vārdā nosauktās Poļu pamatskolas vasaras nometnē piedalījās 5 audzēkņi skolotājas Innas Sevastjanovas vadībā. Kopā nometnē bija 170 dalībnieku, kuri tika sadalīti vairākās grupās, ņemot vērā poļu valodas zināšanu līmeni. Visi Krāslavas Poļu skolas audzēkņi iekļuva 8. līmeņa grupā no 12 līmeņiem. Tas liecina par mūsu audzēkņu pietiekami labo poļu valodas zināšanu līmeni. Vasaras nometnes mērķis Polijā ir uzlabot poļu valodas zināšanas un apmainīties ar pieredzi, apgūt Polijas vēsturi un tradīcijas, veicināt poļu diasporu saikni ar dzimteni. Nometnes dalībnieku diena sākās ar poļu valodas stundu, vēlāk visi piedalījās valodas lietošanas praktiskajos kursos. Pēc mācībām un semināriem nometnes dalībniekiem bija iespēja doties aizraujošās un izglītojošās ekskursijās Varšavā

Vasaras nometne bija ierīkota mazā, bet ļoti gleznainā apdzīvotā vietā, kuras nosaukums ir Sočevka. No studijām un ekskursijām brīvajā laikā audzēkņi varēja sauļoties pludmalē, spēlēt sporta spēles, peldēties ezerā un gūt nenovērtējamu pieredzi saskarsmē ar dažādu pasaules valstu iedzīvotājiem, kurus apvieno poļu saknes. Nometnes dalībnieki piedalījās 4 aizraujošās ekskursijās. Pirmās ekskursijas laikā Polijas senātā tika organizēta tikšanās ar maršalu, kuras laikā bija iespēja pastāstīt par sevi un savu valsti. Vēlāk tika organizēta tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu. Nometnes dalībnieki saņēma dāvanas no Polijas valdības un aeroflotes: kancelejas preces, rotaļlietas, austiņas, piemiņas krūzes, zibatmiņas un konfektes. Tālāk tika organizēta ekskursija pa seno Varšavas pilsētu, tā saukto “Staroe Miasto” (Starowka), kas ir viena no slavenākajām Varšavas tūrisma apskates vietām. Nometnes dalībnieki izbaudīja viduslaiku arhitektūras skaistumu un varenību, apmeklēja senās pilsētas tirgus laukumu, kā arī laukumu, virs kura slejas karaļa Sigismunda kolonna, kas ir Varšavas simbols un visslavenākais piemineklis pilsētā. Lai nostiprinātu Polijas vēstures zināšanas, nometnes dalībniekiem tika dota iespēja noskatīties jauno 2019. gada filmu “Kurjers” mūsdienu kinoteātrī. Filma balstīta uz reāliem notikumiem un stāsta par Otro pasaules karu. Galvenais varonis – poļu kurjers Jans Novaks Jezeranskis, rakstnieks un politiķis – leģendārais “Kurjers no Varšavas”. Iespaidus atstāja ne tikai filmas sižets, bet arī pati kino skatīšanās atmosfēra. Lai nepārslogotu bērnus ar informāciju, tika organizēta bērnu diskotēka un pikniks ar dejām un socializēšanās iespējām.



Otrajā ekskursijā nometnes dalībnieki apmeklēja Polijas Nacionālās izglītības ministriju (Ministerstwo Edukaciji Narodowej), kur tika organizēta tikšanās ar Nacionālās izglītības ministru Dariušu Piontkovski (Dariusz Piontkowski). Tikšanās notika draudzīgā atmosfērā. Ministrs prasmīgi sarunājās ar bērniem no dažādām valstīm. Pēc audiences nometnes dalībnieki pasniedza dāvanas izglītības ministram. Tāpat tika organizēta ekskursija Nacionālās izglītības ministrijas namā. Tālāk programmā sekoja ekskursija Varšavas Sacelšanās muzejā, kas veltīts 1944. gada notikumiem. Mūsdienīgi ierīkotais muzejs ir interesants gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ekspozīcija aizņem 3000 kvadrātmetru un izvietota 4 stāvos. Muzejs stāsta par 1944. gada traģiskajiem notikumiem, kura laikā poļi gribēja atbrīvot galvaspilsētu no okupantiem, bet bija spiesti padoties. Ar prožektoriem un skaņu celiņu palīdzību tiek panākta karadarbības sajūta, kas ir ļoti iespaidīga. Tāpat tika demonstrēta 3D filma ar nosaukumu “Varšava – pilsēta drupās”, kas atspoguļo sagrautās pilsētas ainas kara laikā. Filma tika izveidota pēc tā laika pilotu fotogrāfijām. Tā ilga 5 minūtes un atstāja dziļu iespaidu. Tāpat tika organizēta tikšanās ar Varšavas sacelšanās dalībnieci, kurai ir jau 91 gads. Viņa labprāt piekrita sarunāties ar nometnes dalībniekiem un atbildēja uz viņu jautājumiem.



Lai iepazītos ar nometnes dalībniekiem, tika organizēta savas valsts kultūras diena, kuras laikā dalībnieki veidoja plakātus un stāstīja par savu valsti, kultūru, tradīcijām. Mūsu grupa pastāstīja par Latvijas simboliem, nodziedāja dziesmu. Trešā ekskursija tika organizēta zinātniskajā centrā “Kopernik”, kur bērni piedalījās daudzos aizraujošos eksperimentos ķīmijā, fizikā un bioloģijā. Vēlāk nometnes dalībnieki apmeklēja Vecpilsētu, kā arī Kultūras un zinātnes pili. Šīs ēkas 30. stāvā paveras brīnišķīga Varšavas pilsētas panorāma. Pēc ekskursijas dalībnieki apmeklēja “Lazienki” parku, kas tulkojumā nozīmē “pirtis”. Parks ieguvis nosaukumu “pirtis” peldpaviljona dēļ. Parku iegādājās Staņislavs II Augusts Poņatovskis, kurš bija pēdējais Polijas karalis un Lietuvas lielkņazs. Tur atrodas arī  “Pils uz ūdens” un Romas amfiteātris ezera krastā. Parkā var vērot senās arhitektūras skaistumu un dabas ainavas. Pēc ekskursijas nometnes dalībniekus  gaidīja poļu dziesmu vakars.



Pēdējā ekskursijas laikā vasaras nometnes dalībnieki apmeklēja Friderika Šopēna namu, Polijas ebreju vēstures muzeju un lidostas ēku. Pazīstamais komponists un pianists ir dzimis Polijā, vietā, kas saucas “Dzelzs griba”.  Vasarās šeit notiek koncerti, kuros uzstājas pianisti no visas pasaules. Tālāk programmā tika plānots apmeklēt Polijas ebreju vēstures muzeju, kas tika atklāts 2013. gadā. Muzejam ir liela interaktīvu ekspozīciju kolekcija, kas veltīta Polijas ebreju vēsturei, līdz pat holokaustam. Muzejā var pastaigāties pa ebreju ielām, apskatīt ebreju paradīzi, salīdzināt senākus laikus ar mūsdienām, kā arī izjust holokausta šausmas. 2016. gadā šis muzejs tika atzīts par labāko Eiropas muzeju un novērtēts par unikālu atmosfēru un radošu pieeju. Muzeja ēka atrodas bijušās Varšavas ebreju daļas centrā, kas kara gados bija vietējais geto. Muzeja galvenie eksponāti atrodas milzīgā pazemes telpā, kur nometnes dalībnieki varēja redzēt ebreju sinagogas gleznojumu un uzzināja par ebreju tautas svētvietām.



Pēdējā dienā visi gatavojās aizbraukšanai. Vasaras nometnes dalībnieki saņēma dāvanas un neaizmirstamus iespaidus, kas paliks viņu atmiņā uz visiem laikiem, papildināja poļu valodas zināšanas un novērtēja savu senču zemes skaistumu. Tā bija lieliska iespēja iegūt pieredzei, uzzināt jaunas tradīcijas un iepazīt citu valstu kultūru. Brauciena dalībnieki pateicas visiem vasaras nometnes organizētājiem un vadītājiem par aizraujošu programmu, atbalstu un piemiņas dāvanām. Pavisam drīz Krāslavas Poļu skolas audzēkņi sāks jaunu mācību gadu. Pirmklasnieki šogad saņems dāvanas līdz 125 eiro vērtībā un skolas somu ar visiem mācību piederumiem. Atliek tikai priecāties par bērniem, jo šī patiesi ir uz bērnu izglītības veicināšanu fokusēta pieeja.




Karīna BIRUĻE