AFS programmas studente Kalniešos

img

Lūk, kārtējais mācību gads tuvojas beigām. Tas bija sarežģīts un neparasts visiem: skolēniem, skolotājiem un vecākiem. Tostarp studentiem, kuri bija mūsu valstī saskaņā ar AFS apmaiņas programmu. Ir ļoti grūti apgūt nezināmu kultūru, tradīcijas un paražas, kad praktiski nav iespējams atstāt dzīvesvietu. Jo lielāka atbildība gūlās uz viesģimenēm.

Greta Franuša no Vācijas Neverovsku ģimenē ieradās pagājušā gada septembra beigās. Mājas saimniece Ņina ar satraukumu gaidīja šo tikšanos, noraizējusies, ka sarunām nav kopīgas valodas, baidījās, ka galvaspilsētas meitenei būs garlaicīgi mazajā Kalniešu ciematā. Visas raizes bija veltas. Greta ļoti viegli iejutās jaunajā ģimenē. Sākumā sazinājās ar žestu palīdzību, ar google tulkotāja palīdzību, atceroties vārdu krājumu no skolas programmas. Bet, kad cilvēks ir atvērts un draudzīgs, tad valoda nav vissvarīgākā lieta. Greta ātri sadraudzējās ar jauno māsu Lindu, viņas pavadīja daudz laika kopā, iemācījās saprasties. Gretas pirmais lielais ceļojums pa Latviju bija brauciens uz Jūrmalu, uz ūdens atrakciju parku. Daudz braukāja arī Latgalē, apmeklējot mūsu zilo ezeru novada skaistākās vietas. Tāpat kā lielākajai daļai ārzemnieku, arī Gretai bija ļoti pārsteidzoši redzēt tik daudz mežu ap sevi, dzīvot dabas ieskautā vietā.



Meitenei, iespējams, visvairāk atmiņā paliekošais notikums, uzturoties Latvijā, bija kucēnu piedzimšana Neverovsku ģimenes mīlulei. Greta par to bija tik sajūsmināta, bija tik ļoti pieradusi auklēt četrkājainos mazuļus, ka ģimene nolēma viņai uzdāvināt vienu kucēnu. Meitenes priekam nebija gala. Viņa aizveda uz Vāciju daļu savas jaunās ģimenes, spilgtu atmiņu par Latvijā pavadīto laiku.



Natālija ZDANOVSKA



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.19
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv