Lai ticētu Dievam, Viņš ir jāpazīst

Sācies jaunais skolas gads. Kopā ar tūkstošiem citu bērnu savas klases durvis vaļā vēra arī zinātkārie pirmklasnieki. Tiem, kam būs paveicies, līdz ar citām zinībām un gudrībām būs iespēja sākt iepazīt un iemīlēt Dievu.

“Varavīksnes” skolas pirmklasniekiem ir paveicies. Pirmkārt, tāpēc, ka šajā skolā (atšķirībā no daudzām citām Krāslavas rajonā) ir sertificēts kristīgās mācības pasniedzējs Ēriks Zaikovskis. Otrkārt, tāpēc, ka pēc iepriekšējās aptaujas rezultātiem apmēram puse pirmklasnieku vecāku no diviem obligātajiem izvēles priekšmetiem — ētikas un kristīgās mācības — ir izvēlēju-šies pēdējo. Tātad jau no pirmās mācību stundas sāksies bērnu ievirze kristietības pamatpatiesībās, kas balstās uz tradicionālo kristīgo konfesiju kopējiem ticības pamatiem Bībelē, vērtībām un izpausmēm pasaules kultūras attīstībā.

Iepazīšanās ar Dievu caur Jēzus Kristus personu ļaus skolēniem iegūt mieru, drošību un stabilitāti. Bībele pirmklasniekiem atklās cilvēka vajadzību apmierināšanas un dzīves pamatjautāju-mu — kas es esmu, manas dzīves jēga un pamatmērķis, kas notiks pēc nāves — risināšanas garīgo ceļu, sākot sagatavot mazo cilvēciņu Mūžībai.

Dievs priecājas atklāt sevi cilvēkiem, īpaši bērniem, vada tos līdz pilnīgai vienotībai ar sevi. Bērni gaida, lai pieaugušie viņiem mācītu pazīt un mīlēt Dievu. Viņi ir atvērti un uzticības pilni. Viņi spēj ticēt un mīlēt. Taču, lai mīlētu Dievu, lai ticētu Dievam, Viņš ir jāiepazīst.

Savu pirmo reliģisko audzināšanu un informāciju par savu Radītāju bērnam būtu jāsaņem ģimenē. Taču realitāte ir tāda, ka daudzi vecāki nav garīgi un kristīgi izglītoti, tāpēc šo uzdevumu ir uzņēmusies skola.

Skolotājs Ēriks Zaikovskis kristīgo mācību pasniegs trešo gadu — kopš 2004./2005. mācību gada, kad šis starpkonfesionālais mācību priekšmets tika ieviests skolā. Pusei otrklasnieku un trešdaļai trešo klašu skolēnu, līdzīgi kā citi, kristīgā mācība ir obligāts priekšmets. Arī šajā mācību gadā viņi turpinās iepazīt Dievu, balstoties uz kristīgo pasaules uzskatu. 2. klasēs tiks akcentēta kristīgo dzīves prasmju apguve, bet 3. — kristīgajās vērtībās un morālē pamatotas rīcības motivācijas veidošana.

Kristīgās mācības stundas “Varavīksnes” skolā apmeklē bērni no dažādām konfesijām, kā arī nekristītie. Iemesli, kāpēc vecāki izvēlējušies saviem bērniem kā obligāto priekšmetu kristīgo mācību, ir ļoti dažādi. Tie, kuru ģimenes ir ticīgas, par priekšmeta izvēli visbiežāk nav šaubījušies. Taču daudzi šīs skolas skolēni nāk no tā sauktajām “jauktajām” ģimenēm, arī konfesionālās piederības jomā. Tāpēc viņu vecāki vēlējās, lai bērni vairāk uzzinātu par kristīgo konfesiju kopīgajām un atšķirīgajām vērtībām un vēlāk varētu izdarīt izvēli par labu vai nu mātes, vai arī tēva ticībai. Lielā daļā ģimeņu vecāki ir kristīti, taču nav praktizējoši ticīgie, jo kā personības formējušies ateisma gados un par Dievu neko nezina. Šie vecāki saprot, ka viņu dēlam vai meitai ir tiesības saņemt minimālo reliģisko izglītību tāpat kā mācīties vēsturi, ģeogrāfiju vai matemātiku. Bērnam pieaugot jāzina, ko viņš pieņem vai noraida.

Vairākums vecāku nenožēlo savu izvēli. Viņi atzīst, ka kristīgā mācība dod pozitīvu ietekmi bērna personības formēšanā, pakāpeniski veido arvien pilnīgāku atbildības sajūtu, palīdz atšķirt ļauno no labā un izvēlēties labo, arvien retāk vajadzīgas sankcijas un regulējošā sistēma no ārpuses, to nomaina kristīgo vērtību sistēma bērnā pašā, kas viņu disciplinē.

Ēriks Zaikovskis jau daudzus gadus ir sākumklašu skolotājs. Viņš labi zina, ka šajā vecumā bērniem ir raksturīga zinātkāre un atvērtība, ka šis periods ir ļoti nozīmīgs viņu spēju un interešu attīstībā. Tāpēc viņš kristīgās mācības programmas saturu cenšas atklāt mīlestībā pret bērniem, radot savās stundās uzticēšanās un labvēlības gaisotni, saistot apgūstamo tēmu ar bērnu ikdienas dzīves norisēm.

Skolēni lasa un klausās Bībeles stāstus, iepazīstas ar lūgšanām, dzied, zīmē, krāso un veido, iepazīstas ar Svēto vēsturi, ar svētām vietām un lietām, skatās video un multfilmas, risina rēbusus un krustvārdu mīklas par reliģiskām tēmām, mācās svinēt dažādus kristiešu svētkus. Skolotājs uzskata, ka no paša sākuma ir svarīgi radināt bērnus sakopot savu garu un palikt tuvībā ar Dievu klusumā, uzlūkot Viņu mīlestībā. Un, pats galvenais, viņš māca savus audzēkņus būt par labiem skolēniem, draugiem, biedriem, par labiem bērniem un cilvēkiem.

“Varavīksnes” skolā tiek attīstīta toleranta attieksme pret dažādām tautām, to kultūru, valodu un reliģiju. Skolas devīze ir: “Mēs visi esam dažādi, bet mēs visi esam vienlīdzīgi”. Šīs devīzes īstenošanu dzīvē neapšaubāmi sekmē gan kristīgā mācība 1.-3. klasēs, gan arī fakultatīvās nodarbības reliģijas jautājumos, kur jau ir sadale pa konfesijām. Ar pareizticīgajiem bērniem fakultatīvi strādāja Andrejs Jakubovskis, bet ar katoļiem — Jevģenija Sergijenko un Ēriks Zaikovskis. Diemžēl no jaunā mācību gada fakultatīvi visās skolās tiek atcelti.

Taču paliek cerība, ka Kristus mācības patiesības, kas ir nemainīgas vairāk nekā divtūkstoš gadus, tiks liktas pamatā jaunās paaudzes audzināšanā arī turpmāk. Gan ģimenēm, gan skolai skaidri jāapzinās, ka, tikai balstoties uz kristīgo mācību, iespējams likt stipru pamatu dzīvei, attīstīt garīgās un intelektuālās spējas, sekmēt atbildīgu attieksmi pret sevi, ģimeni, sabiedrību.

Paliksim cerībā, ka tie bērni, kuri jau guvuši un turpinās gūt kristīgās vērtībās pamatotu pasaules redzējumu, arī turpmāk meklēs iespēju pastāvēt un dzīvot mainīgajā pasaulē, atrodoties attiecībās ar Dievu.

Genovefa KALVIŠA