Pāvesta un baznīcas lūgšanu nodomi augustā

Vispārējais: Lai cilvēki, kas piedzīvo grūtības garīgajā dzīvē, rod gaismu un atbalstu Jēzū Kristū, kas viņiem dos iespēju gūt patiesu laimi un piepildījumu.

Misiju: Lai Baznīca Ķīnā apliecina arvien lielāku vienotību un tajā kļūst redzama patiesa komūnija ar Pētera pēcteci.

Katoļu draudzēs

* Kā informēja Dagdas draudzes vikārs Antons Prikulis, pilsētas jaunieši savas sirdis Jauniešu dienām sagatavos divu dienu svētceļojumā. Viņi dosies ceļā 11. augustā, pēc Lurdas Dievmātes go-dam veltītās sv. Mises un priesteru svētības.

Nakšņošana paredzēta Vecokrā, kur dagdieši satiksies ar Andrupenes jauniešu grupu, lai nākamajā dienā kopā turpinātu ceļu uz Aglonu.

* Organizatori aicina Krāslavas draudzes jauniešus iesaistīties četru dienu svētceļojumā uz Aglonu — no 9. līdz 12. augustam. Kopā ar krāslaviešiem būs arī māsas no kustības “Pro Sanctitate” (“Par svētumu”). Saņemt informāciju un pieteikties var pa tālr. 25959677 (Anna), 29816995 (pr. Eduards Voroņeckis).

* 10. augustā Landskoronas draudze atzīmēs sava dievnama 180. gadadienu. Svinībās piedalīsies arī Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Pašreizējā mūra baznīca Šķaunē uzbūvēta 1828. gadā par muižnieka Mārtiņa Karnicka līdzekļiem. 1859. gadā tā tika atjaunota un paplašināta.

Pirmsākumos Landskoronas draudzi apkalpoja Pasienas dominikāņi, bet kopš 1773. gada, kļūstot par patstāvīgu draudzi, tai ir savi prāvesti. Te ir lijušas arī mocekļa asinis: revolūcijas laikā, 1918. gada jūnijā, zvēriski noslepkavots prāvests Jānis Bikšis.
Pašlaik Landskoronas draudzē kalpo pr. Aivars Kursītis, kurš ieviesis vairākus jauninājumus, piemēram, Lurdas Dievmātes godam veltītos dziedināšanas diev-kalpojumus.

* Restaurators Dmitrijs Laščetko Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas uzdevumā ir pabeidzis Krāslavas baznīcas galvenā altāra augšdaļas izpētes darbus, lai varētu izstrādāt projektu tās restaurācijai.

Aiz P. Glaudāna gleznas “Svētā ģimene” atradās sena freska, kurā attēloti svētie apustuļi Pēteris un Pāvils, tai virsū kāds nemākulīgi uzgleznojis Svēto ģi-meni. Lai atjaunotu 18.gs. sienas gleznojumu un visu altāra augšdaļu apmēram 20 m2 platībā, būs vajadzīgi vairāki desmiti tūkstošu latu.

Tuvākais uzdevums — izstrādāt projektu un atrast finansiālos līdzekļus. Sekmīgi to atrisinot, restaurācijas darbi varētu sākties rudenī un ilgt pusotru — divus gadus.

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA