Septembris — mācību gada sākums

Baznīcas un pāvesta lūgšanu nodomi septembrim

Vispārējais: Lai tie, kas kara darbības vai diktatūras režīma dēļ ir spiesti atstāt savas mājas un dzimteni, saņemtu kristiešu atbalstu tajā, lai tiktu ievērotas viņu cilvēktiesības.

Misiju: Lai ikviena kristīgā ģimene, dzīvojot uzticīgi saņemtajam Laulību sakramentam, kopj mīlestību un vienotību, tā kļūstot par mazu kopienu, kas evaņgelizē un ir atvērta un atsaucīga pret brāļu materiālajām un garīgajām vajadzībām.

Liturģiskie svētki septembrī

* Vissvētākās Jaunavas Marijas dzimšana — 8. septembrī katoļiem, 21. septembrī pareizticīgajiem.
* Svētā krusta pagodināšana (paaugstināšana) — 14. septembrī katoļiem, 27. septembrī pareizticīgajiem.
* Sv. erceņģeli Miķelis, Gabriēls un Rafaēls — 29. septembrī katoļiem.

Dievmātes dzimšana

Šie svētki, līdzīgi citiem, ir radušies austrumos, visticamāk Jeruzalemē, ap 5. gs. vidu. Nav droši nosakāms, kāpēc tie saistās ar 8. (21.) septembri. Iespējams, tāpēc, ka Marijas dzimšana ir ievadījusi jaunu laikmetu vēsturiskajā cilvēces atpestīšanas darbā, bet septembra pirmajās dienās pēc Bazilianu kalendāra sākās Baznīcas gads. Pirmā rakstiskā liecība par šiem svētkiem ir sv. Romana himna, kas sacerēta starp 536. un 556. gadu.

Rietumos Marijas dzimšanas svēt-ki, šķiet, nebija pazīstami līdz 7. gs. Pirmais līdz šim zināmais minējums par tie atrodams Reimsas bīskapa Sonatija (614-631) kalendārā.
Svinot Dievmātes dzimšanas dienu, Baznīca piemin kādu epifāniju — tā noslēpuma atklāšanos, kas jau deviņus mēnešus bija apslēpts svētās Annas klēpī, bet kopš mūžības — Dieva sirdī. Sv. Jānis Damaskietiss saka: “Priecājieties, debesis, gavilē, zeme, jo tevī ir dzimusi Jaunava, kas ieņems savā klēpī un dzemdēs Kristu!” Jaunavas Marijas dzimšana visai pasaulei bija pestīšanas ausma un cerība.

Genovefa KALVIŠA