Jauniešu dienas

No 3. līdz 5. jūlijam Krāslavā notiks Rēzeknes - Aglonas diecēzes Jauniešu dienas.

Katoļu baznīcā tās tiek rīkotas kopš 1984. gada. Katrus 3 - 4 gadus visas pasaules jaunieši pulcējas kopā, lai iepazītos cits ar citu, labāk saprastu Kristu un demonstrētu ticības aktualitāti šodien. Latvijā gan visas valsts mērogā, gan arī katrā diecēzē Jauniešu dienas tiek rīkotas kopš 2000. gada. Ja pagājušajā gadā Aglonā notika visas Latvijas jauniešu dienas, tad šovasar jaunatne pulcēsies pa diecēzēm. Tā ir sava veida gatavošanās Vispasaules jauniešu dienām, kuras 2011. gadā plānots organizēt Spānijā.

Stāsta Krāslavas Romas katoļu draudzes prāvests Eduards Voroņeckis: “Jauniešu dienu organizēšanas ideja pieder nu jau aizsaulē aizgājušajam Jānim Pāvilam II. Visu mūžu viņš rūpējās par jauniem cilvēkiem un gribēja tādējādi saliedēt viņus, kā arī dot viņiem iespēju iepazīties ar citām kultūrām un valodām. Šī pasākuma diena Krāslavā nav izvēlēta nejauši. Tieši šajās dienās Krāslavā notiek sv. mocekļa Donata svētki. Šis svētais tiek godināts ne tikai mūsu pilsētā. Katru gadu uz šiem svētkiem sabrauc ticīgie gan no visas Latvijas, gan no ārzemēm.

Svētais moceklis Donats, kurš dzīvoja pirmo kristiešu laikā, ar savām asinīm apliecināja ticību Kristum. Kā norādīja Baznīcas tēvs svētais Tertulians, mocekļu asinis ir kristietības sēkla. Mocekļi, kuri nostaigāja savu dzīves ceļu un beidza svētceļojumu uz zemes, atrodoties debesu valstībā, gluži kā zvaigznes rāda mums, kā būt uzticīgiem Kristum, kā pildīt savus pienākumus un būt stipriem savā ticībā.

Par jauniešu dienu devīzi kalpo Mateja Evaņģēlija vārdi “Bet meklējiet vispirms Dieva Valstību un Viņa taisnību, tad visas šīs lietas jums tiks piemestas” (Mt. 6:33). Pašlaik daudz tiek spriests un rakstīts par ekonomisko krīzi. Taču nevienam nav noslēpums, ka cilvēkus gaida garīguma un ticības krīze. Tieši garīgā krīze veicināja ekonomisko krīzi. Tikai ticība ir tas pamats, uz kura mums jāveido sava dzīve, tieši tā mums dod spēkus, lai grūtos brīžos mēs spētu izturēt un dzīvot tālāk.

Jauniešu dienās piedalās jauni cilvēki, sākot ar 14 gadiem. Taču pasākumos, kas tajās dienās notiks mūsu baznīcā un baznīcas dārzā, varēs piedalīties visi interesenti. Pirmajā dienā notiks Svētā Mise ar euharistisko procesiju. Baznīcas dārzā notiks gandarīšanas dievkalpojums, kas atgādinās, ka Dievs mums dāvāja šo noslēpumu, lai mums būtu iespēja atbrīvoties no grēkiem un atvērt savu dvēseli Dievam.

Sestdien bīskaps Jānis Bulis vadīs katehēzi, kur viņam varēs uzdot dažādus jautājumus. Jauniešiem būs iespēja strādāt interešu grupās, uzzināt daudz jauna, nostiprināt savu ticību, iepazīties un atrast jaunus draugus. Dienas otrajā pusē katra no draudzēm rīkos prezentācijas, kuru gaitā pastāstīs par to, kā tās dzīvo, ko dara, kā rit darbs ar jaunatni. Dienas noslēgumā būs ticības, cerības un mīlestības liecinieku vakars. Tas būs veltīts mocekļiem un svētajiem, kuri tieši saistīti ar mūsu zemi: svētajiem Meinardam un Donatam, svētajam Ludvikam, bīskapam Boļeslavam Sloskānam.

Risināsies saruna arī par Vladislavu Litaunieku, kurš tika nomocīts Daugavpils cietumā, garīdznieku Vitāliju Paškeviču, kurš apbedīts pie Krāslavas katoļu baznīcas, mocekli Romualdu Konstantīnu Butkeviču, kurš bija kristīts mūsu draudzē, apmeklēja to, bet vēlāk strādāja par draudzes mācītāju Sanktpēterburgā un 1923. gadā tika nošauts Maskavas Lubjankā. Vakara noslēgumā ansambļa “Ludus” izpildījumā skanēs XVI - XVII gadsimta senā mūzika. Ceru, ka šis vakars palīdzēs daudziem citādi paskatīties uz ikdienišķām lietām.

Jauniešu dienu noslēguma pasākumos piedalīsies diplomātiskā korpusa pārstāvji. Tas liecina par to, ka Svētā Donata svētki ir populāri ne tikai Latgalē un Latvijā, bet arī citur pasaulē. Dalībniekus un viesus paredzēts izmitināt Krāslavas pamatskolā un Krāslavas Valsts ģimnāzijā, bet dalības maksa būs 5 lati. Gribētos, lai Latgales jauniešu dienu dalībnieki Krāslavā satiktu jaunus draugus, varētu tuvināties Baznīcai un Dievam, nostiprinātu savu ticību, lai tajā smeltos garīgos spēkus un nepieļautu krīzi savās sirdīs un dvēselēs.”

Draudzes prāvests E. VOROŅECKIS