Lūgsimies par priesteriem!

Jūnijā sākās Priesterības gads, ko izsludināja pāvests Benedikts XVI sakarā ar priesteru debesīgā aizbildņa svētā Arsas prāvesta Jāņa Marijas Vianeja nāves 150. gadskārtu.

Atsaucoties uz sv. J. M. Vianeju, Svētais tēvs savā vēstījumā raksta: “Ja nebūtu ordinācijas sakramenta, mums nebūtu arī Kunga. Kurš Viņu ir ievietojis tur, tabernākulā? Priesteris. Kurš pirmais saņem jūsu dvēseli, kad tā ienāk pasaulē? Priesteris. Kurš to baro, lai būtu spēki paveikt tās svētceļojumu? Priesteris. Kurš to sagatavos, lai tā stātos Dieva priekšā, mazgājot to pēdējoreiz Jēzus Kristus asinīs? Priesteris, atkal priesteris! Un ja šī dvēsele mirst (grēku dēļ), kurš to augšāmcels, kurš darīs to mierīgu un dāvās tai mieru? Atkal priesteris... Pēc Dieva priesteris ir viss!... Viņš pats to sapratīs vien debesīs.”

“Arī mums ir iespēja uzlabot garīgo dzīvi draudzēs,” — teica bīskaps Jānis Bulis sv. Donata svētku noslēgumā Krāslavā. “Aicinu ticīgo tautu mobilizēties uz lūgšanu par priesteriem, par paaicinā-jumiem uz priesterību.” Arī lielajos Dievmātes svētkos Aglonā vairākkārt izskanēja aicinājumi lūgties par priesteriem, šādā veidā sniedzot mūsu draudžu garīgajiem vadītājiem stiprinājuma biķeri.

Latvijas mariāņu kongregācijas tēvi jau 2003. gadā izlaida lūgšanu par priesteriem grāmatiņu “Stiprinājuma biķeris”, kurā ieteikts īpašā veidā palīdzēt priesteriem un semināristiem, katru ceturtdienu, Priesterības sakramenta iedibināšanas dienu, upurējot par viņiem un vienu stundu lūdzoties šajā nodomā. Uzticīga un garīgi auglīga priesterība prasa pārcilvēcisku spēku, ko var dot tikai augstais Priesteris — Kristus. Lai mūsu dvēseļu gani visu mūžu spētu ievērot dotos solījumus, uzticīgi pildīt savu Kristus vietnieku uz zemes sūtību, viņiem vajadzīga mūsu palīdzība, mūsu lūgšanas.

Atsaucoties uz mariāņu tēvu aicinājumu, daudzi ticīgie apņēmās kļūt par brīvprātīgajiem priesteru palīgiem un kā mīlestības upuri veltīt savas lūgšanas. Cerams, ka Priesterības gadā lūdzēju pulks pieaugs. Mūsu priesteriem ļoti vajadzīgs Svētā Gara spēks, lai viņi izturētu šīs pasaules kārdinājumus, dzīvotu saskaņā ar savu aicinājumu, uzticīgi kalpotu Dievam un kristīgajai tautai. Tāpēc lūgsimies par viņiem!

Kas jums zināms par priesteri Jāni Kovaļevski?

Šo jautājumu uzdod Latvijas Katoļu Baznīcas vēstures pētnieks, Tilžas prāvests Alberts Budže.

Jānis Kovaļevskos ir mūsu novadnieks. Viņš ir dzimis 1888. gada 21. jūlijā Krāslavas pagastā. Viņš mācījās un beidza Pēterpils Garīgo akadēmiju. Ordinēts par priesteri 1915. gadā. Savu pirmo Svēto Misi celebrēja Kombuļu draudzē. Tad aizbrauca kalpot uz Gomeļu. Ir zināms, ka kādā svētdienā, kad J. Kovaļevskis celebrēja sv. Misi, jauno priesteri arestēja un pēc nežēlīgas mocīšanas nogalināja. Diemžēl ziņas par šo mūsu novadnieku ir ļoti skopas. Nav zināma arī konkrēta mocekļa nāves diena un viņa mirstīgo atlieku atdusas vieta.

Cienījamie lasītāji! Varbūt jums kaut kas vairāk zināms par šo garīdznieku, viņa dzīvi, īso priesterisko kalpojumu un mokpilno nāvi? Lūdzu, paziņojiet! Kontaktpersona — G. Kalviša, Raiņa ielā 9-5, Krāslavā, tālr. 65621178.

Savdabīga aktualitāte. Bet varbūt... ikdiena?

Ja kristieši izveidos dziļas attiecības ar Jēzu, sātana vara pār viņiem būs pagalam.

Sātans bija sasaucis Vispasaules konferenci. Uzrunājot savus dēmonus, viņš teica: “Mums nevajadzētu kristiešus atturēt no iešanas uz dievnamu un šad tad ļaut viņiem palasīt Bībeli, bet mums vajag viņus aizkavēt veidot personīgas attiecības ar Jēzu un Viņu lūgt. Ja kristieši izveidos dziļas attiecības ar Jēzu, mūsu vara pār viņiem būs pagalam. Lai viņi iet uz saviem dievnamiem, bet nozagsim viņiem laiku, ko tie varētu veltīt klusiem brīžiem sarunā ar Dievu un lūgšanai. Tas ir manis dotais uzdevums jums, pazemes eņģeļi! Nedomājiet no tā izvairīties!”

“Kā lai mēs visefektīvāk to izdarām?” — jautāja dēmoni.

“Pastāvīgi nodarbiniet kristiešu prātus un domas ar nesvarīgām ikdienišķās dzīves lietām,” atbildēja sātans. “Pavediniet viņus, lai tie izdod daudz naudas, daudz patērē un izšķērdē, daudz aizņemas un arī aizdod. Pierunājiet precētās sievietes pilnīgi koncentrēties tikai uz pienākumiem darbā. Pārlieciniet precētos vīriešus strādāt sešas, vislabāk — septiņas dienas nedēļā un katru dienu pa desmit vai pat divpadsmit stundām. Tā jūs viegli varēsiet vadīt viņu dzīves stilu. Atturiet viņus no tā, ka viņi varētu pavadīt laiku kopā ar saviem bērniem un lūgt Dievu par viņiem. Zīmējiet uz žurnālu vākiem skaistas, slaidas modeles, lai precētie vīri arvien vairāk ticētu, ka tikai ārējais skaistums ir izšķirošais un ka viņu sievas tādas nav. Arī tas palīdzēs ģimenēm ātrāk izjukt. Kad viņu ģimenes būs salauztas, bērni tur vairs nemeklēs patvērumu.

Piebāziet kristiešu galvas tik pilnas, ka viņi nekad un nekur nevarētu sadzirdēt kluso, maigo Svētā Gara balsi. Mudiniet viņus nepārtraukti klausīties radio, kasetes vai CD atskaņotājus, kad viņi brauc savās automašīnās. Pielūkojiet, lai viņi pastāvīgi skatās televīziju, video, lai vienmēr ir ieslēgts DVD atskaņotājs un dators. Uzmaniet, lai nevienā sabiedriskā vietā neskanētu Kristīgais radio— ne dienu, ne nakti. Šādā troksnī un aizņemtībā viņu domas būs vienmēr nodarbinātas, un attiecības ar Jēzu Kristu izjuks.

Pārpludiniet cilvēku brokastu galdus ar žurnāliem un avīzēm. Dzeniet viņu galvās divdesmit četras stundas diennaktī jaunākās ziņas. Pārklājiet ielas ar plakātiem un reklāmām par produktiem un precēm, piepildiet vēstuļu kastītes ar prospektiem par bezmaksas produktu iegādes iespējām un pakalpojumiem, kuri izraisa maldinošas cerības. Pieskatiet, lai Dieva bērni nepriecājas par dabu un neapbrīno Dieva radītos brīnumus. Tā vietā, ka viņi varētu atrasties pie dabas, sūtiet viņus uz izklaides parkiem, sporta pasākumiem, koncertiem un kino. Jūsu galvenais mērķis — lai cilvēki būtu vienmēr aizņemti. Lai viņiem nebūtu laika, ko pavadīt vienatnē ar Dievu.

Jums ir jāattur kristiešus no lūgšanas pēc Dieva palīdzības. Lai viņi dzīvo paši savā spēkā, tā drīzāk pazaudēs savu veselību un ģimenes.”

Tā bija traka sanāksme. Dēmoni devās izpildīt šo uzdevumu, lai vēl centīgāk kā līdz šim kristiešus pārliecinātu, ka jāskrien, jāskrien, jāskrien...

KO JŪS PAR TO DOMĀJAT?

Vai sātanam šajā jomā nav panākumu arī pie jums?

Fragmenti no vācu žurnāla “Entscheidung”