Visusvētās Dievmātes Dzimšanas diena 21. (8.) septembrī

Pēc vecā stila baznīcas gads sākas 1. septembrī. Tāpēc Dievmātes Dzimšanas diena ir pirmie galvenie baznīcas gada svētki. Tie tiek uzskatīti par visas pasaules prieka dienu: Vecās un Jaunās derības laiku mijā piedzima Svētā Jaunava Marija, Pestītāja Māte.

Pagāja gandrīz piecarpus tūkstoši gadu kopš pasaules radīšanas dienas. Beidzās Vecās derības laiks. Cilvēki alka pēc Kristus mācības, tiecās iepazīt Patieso Dievu.

Tajās dienās Palestīnā, nelielajā Galilejas pilsētā Nācaretē dzīvoja vecu taisnīgu dzīvesbiedru pāris — Joahims un Anna. Joahims bija no pravieša un ķēniņa Dāvida dzimtas, bet Anna — no Ārona dzimtas. Laulātos sarūgtināja viens — Dievs viņiem nedāvāja bērnu. Tajos laikos tas tika uzskatīts par lielu negodu, Dieva sodību. Tāpēc dzīvesbiedri, kaut arī viņi dzīvoja taisnīgu dzīvi, tika nievāti un pelti gluži kā grēcinieki. Taču viņi nezaudēja cerību, ticot, ka Dievam nav nekā neiespējama.

Kādu reizi Joahims atnesa uz Jeruzālemes baznīcu dāvanas Dievam. Taču garīdznieks noraidīja tās. Tad Joahims ar asarām acīs devās tuksnesī un sāka lūgt Dieva žēlastību. Anna, uzzinājusi par notikušo, aizgāja uz dārzu un sāka lūgties. Te viņas priekšā parādījās eņģelis un teica: “Tu ieņemsi un dzemdēsi Meitu, kura būs vissvētākā. Ar Viņas starpniecību svētību saņems arī visas pasaules tautas. Ar Viņas starpniecību visi cilvēki gūs glābiņu.” Eņģelis parādījās arī vecajam Joahimam un paziņoja, ka Dievs uzklausījis viņa lūgšanas. Uzzinājuši priecīgo vēsti, dzīvesbiedri apsolīja bērnu, kuru viņiem dāvās Visuaugstākais, veltīt Dievam un nodot kalpošanā baznīcā.

Drīz vien dzīvesbiedriem piedzima Meita. Pēc eņģeļa pavēles viņu nosauca par Mariju, tas ir, “Kundzi” vai “Cerību”. Tas notika 5486. gadā kopš pasaules radīšanas...

* * *

Dievmātes Dzimšanas svētki tautā tradicionāli tiek uzskatīti par sieviešu svētkiem, jo tieši sieviete tiek godināta kā cilvēku dzimtas turpinātāja. Pie Dievmātes ar savām lūgšanām vēršas visi, kuriem nepieciešama viņas aizstāvība un palīdzība, it sevišķi bezbērnu mātes, lai Viņa dāvātu tām bērnu. Tiek uzskatīts, ka pēc dievkalpojuma obligāti jādod žēlastības dāvana, bet vēl labāk — uzaicināt pusdienās bāreņus, nabagos, slimos.

Dievkalpojumi Krāslavas Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcā:

svētdien, 20. septembrī, plkst. 17.00 — vakara dievkalpojums;
pirmdien, 21. septembrī, plkst. 8.30 — Dievmātes Dzimšanas liturģija.
Dievkalpojumi Krāslavas vecticībnieku baznīcā:
svētdien, 20. septembrī, plkst. 17.00 — vakara dievkalpojums;
pirmdien, 21. septembrī, plkst.7.00 — rīta dievkalpojums.