Baznīcas kalendārs

Svētā Nikolaja piemiņas diena

Svētais Nikolajs (Nikolajs Brīnumdarītājs) ir viens no visgodājamākajiem svētajiem. Viņš radīja ne mazums brīnumu dzīves laikā, daudz brīnumu notika un notiek līdz šim. Svētais pastāvīgi palīdz jūrniekiem, ceļotājiem, tiem, kuri nonākuši ieslodzījumā. Viņu izsenis godina kā bērnu aizstāvi. Cilvēki lūdz Svēto Nikolaju izdziedināt viņus no dažādām kaitēm, gādāt par ģimenes pavardu, laimīgu ceļu, par palīdzību nabadzībā un trūkumā.

* * *

19. decembrī tiek atzīmēti vieni no lielākajiem svētkiem — Ziemas Nikolaja” jeb Svētā Nikolaja Brīnumdarītāja diena. Rodoties dažādām grūtībām vai dzīvībai bīstamām situācijām, kristieši lūdzas Svēto Nikolaju, un viņš nekavējoties nāk palīgā. Svētais Kristus Nikolajs ir dievbijīgo vecāku Feofana un Nonnas dēls. Viņš dzimis mūsu ēras III gadsimtā Likijā. Viņa vecāki bija dižciltīgi un bagāti cilvēki. Taču viņi nekad netiecās pēc pasaules slavas un greznības. Gluži otrādi — viņi svēti ievēroja Dieva baušļus, rādot dēlam taisnīguma piemēru. Nikolajs bija žēlsirdīgs un devīgs attieksmē pret trūkumcietējiem. Pēc svēto vietu apmeklēšanas Palestīnā Nikolajs deva priekšroku klusai klostera dzīvei. Taču Dievs savam svētajam noteica citādu dzīvi. Tajā pašā Likijas pusē, Miras pilsētā nomira bīskaps. Un pēc Dieva gribas šajā postenī tika ievēlēts Svētais Nikolajs. Ķēniņa Miksimiliāna valdīšanas laikā viņš izcieta ne mazums moku, bija ieslodzīts cietumā. Taču, arī būdams ieslodzījumā, viņš nepārstāja kalpot Kristus lietai, palīdzot gūstekņiem atgūt ticību Dievam. Svētais Nikolajs tika izlaists brīvībā, kad par valdnieku kļuva Konstantīns Lielais. Bīskaps atgriezās pie savas draudzes.
Kad baznīca nokļuva āriešu ķeceru varā, Svētais Nikolajs sāka aizstāvēt taisnību un 1. Ekumeniskajā koncilā atmaskoja ķeceri Āriju. Tas notika 325. gadā.
Nikolajs nomira sirmā vecumā un ar godu tika apglabāts Miras katedrālē. 1087. gadā viņa pīšļi tika pārapbedīti Bari pilsētā, kur tad arī tiek glabāti līdz šim laikam.
Dievkalpojumi Krāslavas vecticībnieku baznīcā:
18. decembrī plkst. 16.00 — Vakara dievkalpojums;
19. decembrī plkst. 7.00 — Rīta dievkalpojums.