“Rūgtās Asaras”

Daudzu ticīgo dievbijība un reliģiozitāte pilnveidojās, pateicoties Kristus ciešanu apcerei. 18. gs. radās dievkalpojums, ņemot par paraugu Jēzus un Viņa Mātes Marijas ciešanas. Šis dievkalpojums “Rūgtās Asaras” gavēņa laikā notiek arī mūsu baznīcās. Tas pirmoreiz parādījās Polijā 1707. gadā un līdz šim ir ļoti iecienīts.

Dievkalpojums notiek uzstādīta Vissvētā Altāra Sakramenta priekšā un sastāv no aicinājuma, himnas, dvēseles skumjām par cietēju Jēzu un dvēseles sarunas ar Sāpju Māti Mariju.

Katru gavēņa svētdienu tiek izpildīta viena no trim daļām: I daļa paredzēta gavēņa I un IV svētdienai, II daļa — II un V svētdienai, III daļa — III un Pūpolu svētdienai.

Visas “Rūgto Asaru” trīs daļas dzied pie Kristus kapa Lielajā Piektdienā.

Dievkalpojuma mērķis ir apcerēt Kristus ciešanas un tāpat pakavēties pārdomās par Dievmātes sāpēm.
I daļā pārdomājam mūsu dārgā Pestītāja ciešanas no lūgšanas Ģetzemanes dārzā līdz Viņa netaisnīgai apvainošanai jūdu augstās tiesas priekšā. Šīs ciešanas tiek upurētas par svēto katoļu Baznīcu, par tās visaugstāko ganu — pāvestu, par visiem garīdzniekiem un paaicinājumiem uz garīgo kārtu, arī lai izlūgtos no Dieva Svētā Krusta ienaidnieku un visu neticīgo atgriešanos.

II daļā meditējam par to, ko mūsu Pestītājs izcieta no Viņa netaisnīgās apvainošanas jūdu tiesā līdz Viņa vainagošanai ar ērkšķiem. To visu upurējam par visiem kristīgajiem, izlūdzoties no Dieva viņiem mieru, saprašanos un īstu tuvākmīlestību. Tāpat lūdzam piedot mūsu grēkus un pasargāt mūs no soda par tiem, sargāt mūs no bada, mēra, ūdensplūdiem, ugunsgrēka un kara.

III daļā apceram, ko mūsu Pestītājs izcieta no viņa vainagošanas līdz grūtajai krusta nāvei. Viņa lielās sāpes, izsmieklu un brūces upurējam debesu Tēvam par mūsu, Baznīcas un visas cilvēces labdariem, par visiem mūsu brāļiem un māsām — kā dzīviem, tā arī mirušiem.

Tāpat tiek lūgts, lai Pestītājs ar savām ciešanām pamudina nocietināto grēcinieku saltās un grēka pilnās sirdis uz patiesu grēku nožēlu un atgriešanos no tiem. Tas ir upuris arī par visām dvēselēm, kas atrodas šķīstītavā, lai Kungs Jēzus ar savām asinīm mazinātu viņu ciešanas uguns liesmās. Mums visiem no debesu Tēva tiek lūgts patiess grēku nožēlas un gandarīšanas gars un laimīga nāves stunda.

Dvēseles sarunās ar Sāpju Māti tiek apcerētas Viņas ciešanas. Septiņi sāpju zobeni pārdūra Jaunavas Marijas Sirdi, taču Viņa izaudzināja savu Dēlu, redzēja Viņa ciešanas, bija kopā ar Jēzu Krustaceļā līdz pat Pestītāja nāvei pie krusta.
Lai šis dievkalpojums palīdz mums mīlēt Pestītāju un viņa Māti, Vissvēto Jaunavu.

Apkopoja pr. A. BUDŽE