Vissvētākās Jaunavas Marijas mēnesis

Kunga Jēzus augšāmcelšanās saistās ar Viņa aiziešanu debesīs (40. diena) un ar Svētā Gara atsūtīšanu (50. diena). Tādēļ Lieldienu laiks aptver arī šos lielos svētkus. Tos gaidīsim kopā ar Baznīcas un visu mūsu Māti, jo vairāk tāpēc, ka katoļu Baznīcā katru gadu skaistajā maija mēnesī tiekam aicināti pie Vs. Jaunavas Marijas, lai, domājot par Viņas svētumu un lūdzot Viņas aizbildniecību, mēs ne tikai spētu izsargāties no grēka, bet arī vairot savus tikumus.

Maija mēneša dievkalpojumi ar meditācijām par Vs. Jaunavu Mariju un Loretas litānijas dziedāšanu izstādīta Vs. Sakramenta priekšā baznīcās, kā arī lūgšanas mājās mums palīdz tuvoties Dievam un cerēt, ka “Māte bez vainas, skaidra ieņemta,” reiz vedīs “mūs pie rokas debess tēvijā.”

Maija mēneša dievkalpojumiem sākums ir meklējams ap 1750. gadu Romā. Tad turienes jezuītu kolēģijā katru dienu zināms laiks ir ticis veltīts lūgšanām Vs. Jaunavas Marijas godam. Vēlāk šis paradums ir ieviesies arī Romas mācību iestādēs un ordeņu baznīcās, kamēr pāvesta Pija VII (1800-1823) laikā maija dievkalpojumi jau ir bijuši pazīstami visā Baznīcas valstī, kā arī citur Eiropā un vēlāk visā pasaulē.

Pāvests Pijs VII 1815. gada 21. martā visiem ticīgajiem, kas godina Vs. Jaunavu Mariju publiski baznīcā vai privāti mājās ar kaut kādu maija mēneša lūgšanu, ir piešķīris atlaidas.

Latvijas kaimiņu zemēs maija dievkalpojumi ir sākušies 1852.-1864.g., bet Latvijā par to sākumu uzskata ap 1860. gadu.
Mūsu dzimtenes katoļiem Latgalē bija paradums (tas saglabājies līdz mūsdienām) maija vakaros pulcēties uz Vs. Jaunavas Marijas godināšanu pie saviem ciemu un ceļmalu krustiem, kur viņi dziedāja savas svētās Mātes godam dziesmas, lasīja attiecīgas meditācijas par Vs. Jaunavas Marijas dzīvi un tikumiem un skaitīja vai dziedāja Viņai veltīto litāniju un citas lūgšanas. Kam nav bijis iespējas ierasties uz lūgšanām pie krusta, tie līdzīgā veidā ir lūgušies savās mājās.

Atcerēsimies Sv. Hieronima pamācību: “Mīļie, mīliet Mariju, kuru jūs godināt, godiniet to, kuru jūs mīlat, bet tikai tad jūs godināsiet un mīlēsiet Viņu patiesi, kad jūs tai, kuru jūs mīlat, gribēsiet no visas sirds sekot.”

Pēc J. BROKA